X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lichaamstaal gebruiken

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 19-02-2009
Auteur: Normyo
In een ander artikel over lichaamstaal had ik al aangegeven, dat lichaamstaal niet in een soort vacuum plaatsvindt. Het is niet alsof ik met mijn lichaamstaal een ruimte inloop met mensen zonder lichaamstaal en dat zij pas vanaf het moment dat ik binnen ben gaan reageren op lichaamstaal en lichaamstaal gaan tonen. Lichaamstaal is dus altijd aanwezig.

Invloeden

Lichaamstaal zijn de subtiele signalen van het lichaam, die vertellen in welke staat iemand is. Is iemand ontspannen en zelfverzekerd? Of is iemand gespannen en afwachtend? Of nog erger is iemand onzeker en angstig?

Nu geldt bij deze opsomming van gevoelens, dat ze niet zo ÚÚn op ÚÚn bij een bepaalde lichaamshouding horen. Iemand die ontspannen is, hoeft helemaal niet zelfverzekerd te zijn. Het kan heel goed dat iemand goed heeft geslapen en nog geen stress heeft ervaren. Een ontspannen houding, wijst dus niet op zelfverzekerdheid, het kan ook betekenen dat iemand zich van geen gevaar bewust is.

Wat uit deze opsomming blijkt, is dat wij lichaamstaal op een bepaalde manier interpreteren. Die interpretatie is daarbij sterk afhankelijkvan hoe we onszelf voelen. Zijn wij onzeker en gespannen en zien we iemand die zich ontspannen gedraagt, dan moet hij wel het tegenovergestelde zijn van wat wij zijn. Maar wat we dus eigenlijk zouden moeten aflezen aan de lichaamstaal van de ander, is dat de situatie ongevaarlijk en veilig is. Maar dat wordt wat moelijk als we zelf gespannen zijn.

Be´nvloeden

Wat overigens wel mogelijk blijkt te zijn met lichaamstaal, die congruent is met ons stemgeluid en woord gebruik, is dat we anderen kunnen be´nvloeden.

Als wij een ontspannen houding aannemen, een ontspannen stem gebruiken en rustig praten, dan kunnen we iemand die gespannen is rustiger maken. De mate van ontspanning is echter sterk afhankelijk van de mate van gespannenheid waarmee iemand begon toen wij ontspannen gingen doen. De kans bestaat zelfs, dat iemand die overspannen is, nog gespannener wordt, omdat iemand anders ontspannen reageert.

Mensen non-verbaal be´nvloeden is dan ook geen makkelijke actie, als niet goed duidelijk is, in welke toestand de ander zich bevindt.

Maar bij mensen die in een licht gespannen toestand zijn, bijvoorbeeld voor een sollicitatiegesprek is een ontspannen ontvangst de beste manier om het gesprek te beginnen. In zekere zin gaat het er om, dat de gesprekspartner erkent, dat de situatie bedreigend is, maar dat deze niet als bedreigend ervaren hoeft te worden. En dat doe je door zowel verbaal als non-verbaal rust uit te stralen. Eigenlijk moet de lichaamstaal zelfs uitstralen, dat iedereen open en vriendelijk is en mag zijn. En dat vraagt dus een geestelijke houding van de selecteur, waarbij hij of zij er vanuit gaat, dat de beste antwoorden gegeven worden in een situatie waarbij iedereen open is.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl