X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lichaamstaal manipulatie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 19-02-2009
Auteur: Normyo
In artikel op Puur P&O geeft Jakolien Sok een omschrijving van de mogelijkheid om anderen vriendelijker te stemmen door je lichaamstaal te sturen. Het gaat er daarbij om, dat je vriendschap en veiligheid uitstraalt. Je kunt dus door je lichaamstaal voorkomen dat er afstand en tegenstand wordt gecreŽerd. Helaas kijkt Jakolien daarbij alleen naar ťťn kant van het verhaal, die van de sollicitant.

Relaties

Menselijke relaties zijn de moeilijkste elementen van het menselijke bestaan. Ze zijn namelijk niet gebaseerd op cognitieve uitwisselingen. Zoals Jakolien aangeeft, is onze lichaamstaal zo subtiel en tegelijkertijd sterk aanwezig, dat we naast het doel van ons contact ook ons eigen gevoel op dat moment inbrengen. Als we ons niet op ons gemak voelen, om welke reden dan ook, dan laten we dat in lichaamstaal zien. Het punt is echter dat de ander er ook op reageert, door onze boodschap te gaan spiegelen.

Bij dit punt zijn er echter twee aspecten die mee tellen. …ťn, een relatie bestaat uit twee partijen. Twee, beide partijen vertonen lichaamstaal, afhankelijk van hoe ze zich op dat moment voelen.
Stel je de situatie van een sollicitant voor, zoals Jakolien dat heeft gedaan. Je komt volledig volgens de regels binnen bij het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je bent helemaal positief over het bedrijf en de functie, want hij past volgens jou perfect bij je. Het eerste wat je tegenkomt is een receptioniste, die zich verslapen heeft en de vorige avond ruzie heeft gehad met haar partner. Zo vriendelijk als zij glimlacht, zo duidelijk spreekt uit haar lichaamstaal en stemgebruik, dat ze op dit moment niemand vriendelijk vindt. Ze zet je vervolgens in de wachtruimte en laat je achter zonder iets te zeggen. De eerste non-verbale aanval op je positieve houding tegenover het bedrijf en de functie zijn gemaakt. Vervolgens zit je een kwartier te wachten, terwijl je maar vijf minuten voor het gesprekstijdstip binnenkwam. Als je gesprekspartner binnenkomt, merk je dat hij vriendelijk doet en niet vriendelijk is. (Zou dit misschien de vriend zijn van de receptioniste?) Zijn lichaamshouding geeft je in ieder geval niet het gevoel dat je welkom bent. Vervolgens moet je tien minuten door het gebouw lopen, naar de kamer waar het gesprek plaatsvindt.  Tijdens die tien minuten hebben jullie een gesprek over of je het makkelijk kon vinden, dat duidelijk gedwongen wordt gevoerd. Onderweg kom je allemaal mensen tegen met vlakke gezichten. Af en toe hoor je iemand lachen, maar verder kijkt er niemand vrolijk. (Zou het bedrijf op de rand van het faillissement zitten?)

Nadat je deze spitsroeden hebt gelopen, kom je een redelijk kale kamer in, waar nog twee mensen zitten te fluisteren met elkaar, met hun rug naar de deur, achter een tafel. De man die je begeleid loopt zonder iets te zeggen naar de andere kant van de tafel gaat zitten en wijst je de stoel aan, die met de rug naar de deur staat. Als je zit begint het gesprek met: "Meneer Normyo, we vonden uw brief zo interessant, dat we meteen maar met u ronde twee in willen gaan. Alle andere kandidaten waren duidelijk niet zo goed als u."

Ik vraag me af of je nog steeds positief en open bent over jezelf en deze organisatie, na zo'n introductie?

Lichaamstaal is dus geen eenrichtingsverkeer. En er gebeurt veel meer non-verbaals in organisaties, dan alleen maar het contact met de selecteur of de selectiecommissie. Om dit te kunnen overleven heb je een flirtende levenshouding nodig, die ook in bedreigende situaties openheid en vriendelijkheid in je houding blijft uitstralen. En dat is ook precies het punt met relaties, het is geen ťťn richtingsverkeer, dat in een contactvacuŁm plaatsvindt.

Wat te doen

De algemene regels van fatsoen stellen, dat je in bovenstaande situatie alles gelaten over je heen moet laten komen. Jij moet proberen sterk te blijven en positief. Daarbij is het belangrijk, dat je niet een uitstraling krijgt van leiderschap, want de selecteur wil de leiding hebben in het gesprek. Het is nu eenmaal zijn gesprek. Wat wel vreemd is, als je bedenkt dat het sollicitatiegesprek een eerste echte kennismaking is tussen twee partijen, die misschien een relatie met elkaar aan willen gaan. Je dient dus een houding te behouden van vriendelijkheid en openheid, waarbij je je niet laat beÔnvloeden door de negatieve uitstraling van je omgeving en waarin je gelijkheid toont.

Nu gelden er wel een aantal externe voorwaarden bij sollicitatiegesprekken, die helemaal niets te maken hebben met het gesprek zelf.
Als je vanuit een uitkeringssituatie solliciteert, dan kun je op dit moment niet eens zeggen wat je ervaart, want je bent verplicht om alles te doen wat nodig is om een nieuwe baan te vinden. Dat betekent dus ook alles laten, wat je kansen op een baan verkleind.
Als je de functie graag wilt hebben, omdat je absoluut weg wilt bij je huidige baas, dan kun je eigenlijk niets anders doen dan de situatie slikken.
Als het je eigenlijk niet uitmaakt, dan kun je er voor kiezen om de gang van zaken te bespreken, maar de meeste mensen houden er niet van om in een sollicitatiegesprek gewezen te worden op iets wat verbeterd kan worden.
Je kunt ook net doen, alsof er niets gebeurd is, het gesprek op een positieve voet af maken en vervolgens bedanken voor de functie, als je uitgenodigd wordt voor een tweede gesprek.

Het is dus misschien wel makkelijk om positief en open een gesprek in te gaan, de vraag is echter of je dat blijft als de omgeving anders reageert.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl