X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De inhoud van onze discussies

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 31-08-2009
Auteur: Normyo
Als ik kijk naar de manier waarop mensen met elkaar discussiŽren, dan krijg ik in veel gevallen het vreemde gevoel dat de discussie niet inhoudelijk is maar emotioneel. Een discussie over wie de beste auto maakt bijvoorbeeld, komt vaak nooit uit op een conclusie over het merk. Vaak eindigt de discussie met ruzie of als je geluk hebt de conclusie dat iederen zijn eigen smaak heeft.

DiscussiŽren

Als je kijkt naar hoeveel discussie er op deze planeet gevoerd wordt, dan is het wel voor te stellen dat er zoveel discussies zijn die eigenlijk op niets uitlopen of op ruzie. Schijnbaar is de discussie dan belangrijker dan het onderwerp en is het onderwerp meer een middel om een discussie te starten. Het uitgangspunt is dan blijkbaar dat discussiŽren een manier is om contact te maken met anderen, zonder dat je daarbij je hoeft te verplaatsen in het het standpunt van de ander. Het is zelfs beter om je niet begrijpelijk op te stellen, maar gewoon hard voor je eigen positie te strijden, zelfs als dit ruzie tot gevolg heeft.

Dit heeft er zelfs toegeleidt dat we in debatten vaak niet proberen om met inhoudelijke argumenten het standpunt van de ander te ondergraven, maar met persoonlijke aanvallen. Niet voor niets het spreekwoord gebaseerd op het voetbal:
Hij speelt de man, inplaats van de bal.
En dan is het natuurlijk ook wel begrijpelijk, dat mensen tijdens een discussie op een bepaald moment ruzie krijgen als niet de inhoud maar de personen het onderwerp van discussie zijn.

De man spelen

Dat tijdens discussies op de man gespeeld wordt, maakt alleen maar duidelijk dat mensen het verliezen van discussies ervaren als iets verschrikkelijk persoonlijks. Schijnbaar zegt een verloren discussie iets over jouw persoon en niet iets over het onvermogen van alle discussie leden om een behoorlijke discussie te voeren.

Niet voor niets krijgen mensen die leren debatteren allerlei adviezen in de vorm van:
 • Verdiep je in de standpunten van je tegenstander.
 • Zoek tegenargumenten die de standpunten van je tegenstander ondermijnen.
 • Zorg dat je de tegenargumenten voor je eigen standpunten kent.
 • Weet met welke argumenten je je eigen standpunt kunt onderbouwen.
 • Weet met welke argumenten je de tegenargumenten vvan jouw standpunt kunt ondermijnen.
Daarnaast krijgen mensen die veel moeten praten en standpunten moeten uitwisselen vaak het advies om vooral de inhoud vast te houden en als het misloopt een stappenplan te doorlopen. Dat stappenplan moet dan bijvoorbeeld toegepast worden als de andere partij emotioneel wordt. Het idee is dat door het toepassen van het stappenplan, de discussie inhoudelijk gehouden kan worden. Het stappenplan bestaat uit het aanspreken van de ander op de volgende aspecten van een discussie of gesprek:
 • Inhoud:
  • We hebben het nog steeds over de Volkswagen Golf VI toch?
 • Procedure:

  • Ik stel voor dat we eerst bespreken wat jij vindt van de Volkswagen Golf VI. Dan geef ik mijn mening. Waarna we kijken wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen onze meningen. En tot slot bespreken we onze persoonlijke gevoelens die opkomen bij de Volkswagen Golf VI. Ben je het daarmee eens?
 • Relatie:

  • Ik denk niet dat we er enig belang bij of nut van hebben om via deze discussie te bepalen wat onze relatie tot elkaar is?
 • Emotie:

  • Ik merk dat de Volkswagen Golf VI en ons gesprek erover je veel doet. Wil je misschien eerst bespreken wat je gevoelens zijn?
De inhoud

Maar uiteindelijk blijft het wel vreemd, dat je allerlei taktieken moet toepassen om mensen bij het onderwerp van gesprek te houden. Want vaak lijkt het er meer op dat mensen het gesprek gebruiken om zichzelf te profileren of om hun emoties te uiten zonder het over hun emoties te hoeven hebben. Dus discussiŽren wij om ons te verdiepen in het onderwerp van gesprek? Of hebben wij gesprekken om onszelf te profileren, onze emoties te uiten of om een gevoel van connectie met anderen te krijgen?

Reacties op dit artikel
Fienee, 2009-09-06
( 0 )

Beste Normyo ,

In veel gevallen heb je gelijk. Het heeft wel te maken met ons onbewuste.
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze op een ander nivo communiceren daar waar het eigenlijk omgaat [emotie] of profileren. en waar het zoals jij zegt het over zou moeten gaan: de inhoud [puur feiten] . Maar daarin zijn wij mensen feilbaar omdat we ons niet altijd bewust zijn .daarom heet het ook ons onbewustzijn.
Normyo, 2009-09-06
( 0 )

Fienee, dank je wel voor je aanvulling. Ik ben het met je eens, dat we vaak vanuit ons onbewustzijn reageren en pas als iemand ons bewust maakt van wat we doen, willen we gaan kijken of we er iets mee willen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl