X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vacature teksten

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 04-09-2009
Auteur: Normyo
Als je de meeste vacature teksten oppervlakkig leest, dan valt je om te beginnen op dat het toch vaak om dertien in een dozijn teksten gaat. We beginnen met de functie te noemen, vertellen iets over het bedrijf en dan de functie inhoud en wat we van de sollicitant verwachten. Natuurlijk vergeten we ook niet te vertellen waar men extra informatie kan krijgen en hoe men kan reageren en waar de sollicitatiebrief naar toe moet.

Dieper

Een veel gehoorde klacht over vacature teksten is dat ze saai en voor de hand liggend zijn. De meeste functie omschrijvingen zouden probleem passen binnen honderden andere bedrijven. De meeste bedrijven beschrijven zichzelf alsof ze identiek zijn aan hun concurrenten en nog honderden andere bedrijven in andere branches. De situatie binnen het bedrijf is vaak uitdagend of creatief of beide. Of het bedrijf is spannend en innovatief. In ieder geval het is duidelijk bij dit bedrijf moet je zijn.

Opvallend aan vacatures is vaak dat er niets wordt gezegd over de afdeling waar de functie zich bevind. Binnen een bedrijf met tien personen kan ik me dat wel voorstellen. Maar binnen een multinational is dat wat vreemd. En als de afdeling wel wordt beschreven, dan gaat het vaak om de taken of doelen die de afdeling heeft. Er zijn maar weinig vacatures die ingaan om het belangrijkste aspect van afdelingen. Namelijk dat het omgevingen zijn waarin mensen samenwerken en interacteren om hun werk te doen, de doelen van de afdeling te realiseren, maar ook samenleven.
En het is juist die samenleving van mensen binnen een afdeling die de afdeling maakt tot wat zij is en aantrekkelijk voor een sollicitant.

Het gevolg is dus, dat een sollicitant eigenlijk alleen maar weet wat er aan taken van hem verwacht worden, maar niet in welk dorp hij terecht gaat komen.

De conclusie die je ten aanzien van vacature teksten dan ook vaak kunt trekken, is dat het ze aan diepgang ontbreekt. Oftewel ze zijn oppervlakkig, saai en dertien in het dozijn. En ze gaan totaal voorbij aan het doel van een vacaturetekst, namelijk reclame maken voor een functie.

Moeilijk

Natuurlijk is het niet makkelijk om een dorpje te beschrijven. Als we dat in de geografische wereld zouden moeten doen, dan komt het vaak neer op pitoresk of typisch Hollands. Misschien komen we nog uit op gezellig en schoon. Maar dat is leuk om te weten als je ergens op vakantie gaat en je wilt weten wat voor leuks er te beleven valt in de omgeving. Hoeveel stadsbewoners zouden het leuk vinden om in een dorp te gaan wonen dat als pitoresk wordt getypeerd.

Maar nu moeten we een dorpje binnen onze organisatie beschrijven, dat is bekant nog moeilijker dan een dorpje beschrijven dat we in een landschap zien liggen. En wat het nog moeilijker maakt, is het feit dat sommige afdelingen er interpersoonlijk slecht aan toe zijn. Hoe beschrijf je een afdeling waar de medewerkers ruziŽnd met elkaar over de vloer rollen? En wat nu als je in een vacature ernaast voor een andere afdeling moet schrijven hoe zij al drie jaar achter elkaar hun doelen en doelstellingen halen en overschrijden? Hoe ga je daarmee om als schrijver van vacatureteksten?

Misschien zit daar ook wel het probleem als het gaat om het schrijven van vacatureteksten. Ze kunnen niet alles beschrijven van de organisatie. Ten eerste is de ruimte in veel media gewoon te duur, om lange teksten te produceren. Maar vaak komt het er ook op neer dat organisaties geen beleid hebben ten aanzien van wat ze precies in hun vacatureteksten van zichzelf willen laten zien. En ten derde wil je in je vacatureteksten niet overkomen als het kneusje van de klas.

Maar als je medewerkers wilt krijgen, die passen bij je organisatie, dan zul je al in je vacatureteksten informatie moeten verstrekken die een selectie veroorzaken onder alle potentiŽle sollicitanten. En dat is dan ook precies het moeilijke aan het schrijven van vacatureteksten. Het is een preselectie middel, niet een soort fijn mazige zeef waarin alles blijft hangen waar van je hoopt dat het geschikt is. Je vacaturetekst is als een visnet waarmee je alleen volwassen haring wilt vangen, zodat de jonge haringen vrij kan blijven rondzwemmen en kan blijven groeien, zodat je de volgende keer weer nieuwe volwassen haring kunt vangen.

Reacties op dit artikel
Bordewijk, 2009-09-05
( 0 )

Hi Normyo,
Vermoedelijk is iedereen het met je eens. Ik had gehoopt dat jij met een dynamische voorbeeldvacaturetekst zou komen, om te laten zien hoe we dit zouden kunnen doorbreken. Helaas blijft het slechts bij de constatering van een feit, waardoor het artikel geen enkele toegevoegde waarde heeft. Wellicht stemt het mensen tot nadenken, maar volgende week schrijft iedereen weer die standaard vacaturetekst.
Normyo, 2009-09-05
( 0 )

Maar Bordewijk, dan is zo'n voorbeeld toch iets voor een volgend artikel. Je hoeft toch niet alles in één artikel te plaatsen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl