X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


A few good men

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-10-2009
Auteur: Normyo
De titel van de film met Jack Nicholson en Tom Cruise alleen al geeft je het gevoel dat de rest van de wereld waardeloos is. Er zijn maar een paar goede mannen en de monoloog van Jack Nicholson maakt duidelijk wie dat zijn. Hoe fout die monoloog is maakt de reactie van korporaal Dawson duidelijk.

De goede mannen

Uiteindelijk is de kern van de film de vraag wat iemand tot een goede man maakt. Is dat het naleven van een code als eenheid, corps, god en vaderland? Of is dat je bewustzijn van het feit dat als je je geroepen voelt om mensen te verdedigen, dat je dan niet zomaar mensen kunt mishandelen?

Jack Nicholson die in de film kolonel Jessep speelt, maakt duidelijk dat de goede mannen de bewakers met de geweren zijn op de kantelen van het fort, die zich aan de code van eenheid, corps, god en vaderland houden. Terwijl de visie van de stichters van de Verenigde Staten, die wordt verwoord door korporaal Dawson, is dat iedereen die een ander verdedigt die zichzelf niet kan verdedigen een goed man is. De mening van kolonel Jessep is realistischer. De visie van de stichters van de Verenigde Staten is wat we allemaal graag zouden willen kunnen. Dat het ook de stichters van de VS niet gegeven was om goede mannen te zijn, blijkt wel uit het feit dat de meeste ondertekenaars van de Declaration of Independence slavenhouders waren.

Overigens is die gedachte van het beschermen van de zwakkere eentje die al zo oud is als de mensheid. Want zo'n beetje in iedere cultuur sinds de uitvinding van het schrift wordt er voortdurend op gewezen, dat het hoogste goed in een mens het beschermen van de zwakkere is. Dat het ons maar niet lukt blijkt ook al eeuwen.

Waarom goede mannen

Hoe moeilijk het is om op te komen voor anderen blijkt iedere keer weer in de geschiedenis. Mensen zijn liever lid van de groep die anderen onderdrukken, dan dat ze onderdrukt worden. En ze behoren al helemaal liever niet tot de groep die de onderdrukte moet beschermen. De meeste van onze oorlogen de laatste honderd jaar gaan over het beschermen van onderdrukten en zwakkeren. En hoe zeer dat mis kan gaan zien we in iedere oorlog.

In de tweede wereldoorlog wisten de geallieerden dat de Duitsers systematisch bezig waren de joden uit te moorden. Ze hebben echter op geen enkele manier hun middelen ingezet om het de Duitsers moeilijk te maken dit plan uit te voeren. We wisten in de jaren zestig en zeventig, dat de Rode Khmer in Cambodja mensen vermoorden, maar het waren de Vietnamezen die na een jarenlange burgeroorlog in eigen land ingrepen. En zo zijn er nog vele voorbeelden te geven van het niet beschermen van de zwakkere. Zelfs in onze huidige tijd zijn er zelfs voorbeelden te geven van het niet beschermen van de zwakkere. Wat zou je zeggen van de wijzigingen in de AOW of de wetten rond uitkeringen. Het zijn allemaal voorbeelden van het mislukken van ons vermogen om zwakkeren te beschermen.

Eigenlijk kun je maar tot een conclusie komen. Er zijn niet veel goede mannen en als ze er zijn dan zijn het vaak nog vrouwen ook. Neem bijvoorbeeld moeder Theresa die de zwakken in Kolkota hielp. Of wat zou je zeggen van Ginny Mooy die zich inzet voor de voormalige kindsoldaten van Sierra Leone.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl