X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is een goed leven

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-01-2010
Auteur: Normyo
De mens is er al eeuwen naar op zoek: het goede leven. Nu zal de ene mens een goed leven vooral bekijken vanuit hoe hij het leven ervaart. Terwijl een ander het zal bekijken vanuit de relatie tot anderen. De ene zal een goed leven materieel succesvol vinden. Terwijl de andere een leven pas goed vindt als het zo beoordeeld wordt door anderen. Maar bestaat het goede leven wel echt?

Leven

Als ik het leven bekijk zoals het er uit ziet, dan is ieder leven of dat nu een mensen, planten of dieren leven is een leven dat individueel geleefd wordt. Je kunt er zelf een oordeel over geven of anderen kunnen dat doen, maar daarmee wordt het geleefde leven niet anders. Het brood dat je gegeten hebt of de honger die is geleden wordt niet anders omdat het leven beoordeeld werd. De goede of slechte daden worden niet beter of slechter omdat het leven waarin ze werden gedaan beoordeeld wordt.

Het leven is van zichzelf niet goed of slecht het is gewoon leven. Toch willen we ieder leven beoordelen. We willen dat het betekenis krijgt en zin heeft, terwijl we voorbij gaan aan het feit dat leven de zin is. Waar geen leven is kan ook niets beoordeeld worden. Zoals je een kunstwerk pas kunt beoordelen als dat kunstwerk er is. Zoals je water pas kunt drinken als je water hebt gevonden. Zoals je pas in een auto kunt rijden, als je in een auto zit.

De zin van het beoordelen van een leven is dan ook zinloos, ook al blijven we het proberen. De vrede wordt niet intenser omdat iemand de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen. Zo wordt een leven niet beter omdat we het als goed beoordelen. Toch blijven we proberen om te bepalen wat een goed leven is.

Goed leven

Hoe lang we al bezig zijn met het bepalen van wat een goed leven is, is natuurlijk niet bekend. Deden de eerste mensen al aan het vaststellen van wat een goed leven is. Of zijn we het pas gaan doen toen we leerden praten. Of is het bepalen van een goed leven pas ontstaan toen we genoeg tijd overhielden om na te denken en er over te schrijven. Als we naar de huidige generatie mensen kijken, dan zou het best kunnen dat we als soort altijd al bezig geweest te zijn met zoeken naar het leven dat goed is. Maar dat is wel erg generatie centrisch. Dat we er al lang mee bezig zijn is te zien aan het feit dat we ook al heel lang wetgeving maken. Kijk maar naar de tien geboden of de wet van Meden en Perzen, allemaal bedoeld om mensen te vertellen wat een goed leven is. Er is waarschijnlijk geen cultuur te vinden waar niet geprobeerd is om de regels voor een goed leven vast te stellen. De Chinezen hebben hun Lao Tse en Confusius. De hindoestanen hebben hun Mahabharata. De Grieken hadden Plato en nog wat filosofen. De protestanten hebben Maarten Luther en Calvijn. De Christenen hebben Jezus. De Islamieten hebben Mohammed. Zo kun je een lange lijst van adviseurs en adviezen vinden over wat het goede leven is.

Uiteindelijk komt de kern van het goede leven er eigenlijk altijd op neer, dat je leeft voor anderen. Ook al kan een mens niet anders dan voor zichzelf leven. De regels en adviezen zijn er altijd op gericht om je leven met anderen zo goed mogelijk te laten verlopen. Je moet respect hebben voor anderen. Je moet respect hebben voor je god. Wat opvalt is dat je veel moet als je een goed leven wilt leiden. Maar echt duidelijk hoe dat moeten moet is dan ook weer niet. Die duidelijkheid wordt dan vaak weer ingevuld door anderen.

Maar of al die regels leiden tot een goed leven is eigenlijk nog nooit bewezen. We beoordelen levens namelijk vooral voor wat betreft wat zichtbaar is in de buitenwereld. Maar een leven bestaat toch niet alleen uit wat zichtbaar is voor ons. Heeft het dus wel zin om een leven als goed te beoordelen als je het maar voor een deel hebt kunnen waarnemen. Daarbij heeft het wel zin om een leven te beoordelen als goed als de enige die een leven kan beoordelen de persoon is die dat leven heeft geleefd.

Reacties op dit artikel
Ik heb geen naam, 2010-10-18
( -2 )

Ho
mo
Sdfs, 2010-10-18
( -6 )

Geen
Ho
mo
Anoniem, 2011-03-01
( -2 )

Ik ben het hier geheel mee eens en ik hoop dat dit artikel het ver zal schoppen in deze wrede wereld...

Life is a bitch, and then you die...
Hoi, 2012-10-07
( 0 )

Swekk
Playertje, 2013-03-12
( +1 )

Je schrijf swagg niet swakk !!!!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl