X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Plato's allegorie: Vandaag de dag nog van kracht?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Juhaina Juhaina Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2010


Bekijk het profiel van Juhaina
Datum: 25-10-2010
Auteur: Juhaina
“The Truman Show” en “The Matrix”. Twee voorbeelden van verschillende films en boeken die vandaag de dag in grote getalen verschijnen en ons aan het denken proberen te brengen. Films die pretenderen dat de wereld waarin wij leven slechts een illusie is, één die niet meer is dan een aftreksel van hetgeen waar het van afkomstig is. Jawel, dit artikel gaat over de allegorie van Plato en of deze in de huidige tijd nog actueel is. Hierbij zal ik voornamelijk voorbeelden noemen waar het raakvlakken mee heeft en als een huidige vorm van de allegorie kan dienen.

Plato's allegorie

Om überhaupt een vergelijking te trekken met iets van de huidige samenleving is begrip van deze allegorie essentieel. In het kort zal ik nog eenmaal deze allegorie uit de doeken doen:

Een grot wordt bewoond door een aantal mensen, die vastzitten aan ketens en een zodanige houding hebben dat ze alleen voor zich kunnen kijken. Deze mensen zien niets dan schaduwen aan zich voorbij trekken en beschouwen dat als waarheid. Eén van hen, vermoedelijk de filosoof, veronderstelt dat er meer is dan de schaduwen en breekt los uit zijn ketenen. Hij verlaat de grot en wordt verblindt door de zon van wereld erboven. De schaduwen die hij voor waarheid aanzag blijken slappe aftreksels te zijn van dingen die meermalen mooier zijn. Zodra hij gewend is geraakt aan het licht wil hij zijn ervaringen delen met de grotbewoners onder hem. Hij daalt weer af en zijn zicht wordt vertroebeld door het duister. Zijn opzet mislukt en de bewoners geloven hem niet omdat het van buitenaf komt.

Huidige voorbeelden van de allegorie

Als we in onze huidige samenleving kijken is er inderdaad wel enige vergelijking mogelijk. Als eerst breng ik de televisie ter sprake. De televisie op zich is ook een wereld buiten “onze” werkelijkheid die aan ons wordt voorgeschoteld. Ik zal me hierbij vooral concentreren op series en films die als goede vergelijkingsmateriaal dienen. Zodra je de tv aanzet kom je terecht in een idyllische wereld waarin alle vrouwen evenveel schoonheid bezitten, de huizen altijd prachtig gemeubileerd en groot zijn en alles veel mooier lijkt dan onze samenleving daadwerkelijk is. Weliswaar is dat alles schone schijn en is dit ook van tevoren opgezet, maar men waant zich in een andere wereld zodra hij ernaar kijkt. Zodra de televisie uitgaat val je terug in de realiteit en wordt de ideale wereld van de televisie vertroebeld door de dagelijkse beslommeringen en zorgen van de realiteit.

Een andere vergelijking is die van de religie. Een gelovige, of deze nou Moslim, Joods of Christen is, gelooft dat deze wereld slechts tijdelijk is. Na de dood zijn er twee mogelijkheden waarvan de ene optie het paradijs is. Het paradijs is een wereld die wij op dit moment niet kunnen aanschouwen maar die desondanks toch bestaat. Deze wereld bestaat alleen uit het perfecte. Alleen het allerbeste is er te vinden en men wordt verblind door de schoonheid van wat daar aanwezig is. De ultieme schoonheid zelf waar men al helemaal van verblind wordt is God zelf: het perfecte. De gelovige in deze wereld kan mooie dingen om zich heen hebben maar deze zijn ook maar slechts aftreksels van hetgeen wat zich daarboven bevindt. Om die schone wereld te kunnen bereiken is een goed gedrag in de huidige wereld essentieel. Wat bij de filosoof het uitbreken uit de ketenen is, is in dit geval het leiden van een vroom leven opdat je uiteindelijk de andere wereld kan aanschouwen. Verder kan je de religie zelf ook als zuivere schoonheid zien, het belijden daarvan in de juiste zin van het woord is uit de grot treden en het breken van de kettingen is de voorschriften van het geloof volgen. De andere grotbewoners zijn zij die het niet nauw met de leer nemen.

Een ander voorbeeld heb ik laatst nog op televisie kunnen volgen. Hierbij probeert een man, “Amr Khaled” genaamd, de jongeren uit de Arabische wereld zover te krijgen dat ze een opstand tot gang zullen brengen. Volgens hem zijn vele Arabische jongeren niet een volwaardig leven aan het lijden maar zijn ze aan luiheid onderworpen en gebrek aan levenslust en de wil iets van hun leven te maken. Hierbij illustreert zijn programma een jongeman die in een schemerige, lege kamer met tralies voor het raam zit. De jongeman zit vast aan verschillende ketenen. Iedere ketting heeft zijn eigen naam waaronder luiheid, lusteloosheid, gebrek aan overtuiging etc. Het doel is om een volwaardig leven te leiden en je nuttig te maken in de samenleving door óf een baan te vinden óf vrijwilligerswerk of iets waar de maatschappij wat aan heeft en jezelf niet langer nutteloos en als mislukkeling te zien. Dit alles is buiten de schemerige kamer te vinden. Om dit te bereiken dient de jongeman zijn ketenen van luiheid en lusteloosheid te doorbreken en op te staan om de kamer te verlaten. Hierin is overduidelijk de allegorie van Plato terug te vinden en zou je de heer Amr Khaled bijna als de filosoof uit de grot kunnen zien.

Tenslotte nog de twee eerdergenoemde films die de allegorie van Plato goed weten uit te beelden. In “The Truman Show” wordt de wereld waarin Truman leeft gezien als de schemerige grot. Deze is opgezet en om hem heen is een hele show op gang gezet terwijl hij daar zelf onbewust van is. Uiteindelijk weet hij hier toch uit te komen door middel van de liefde (Sylvia) die een drijfveer voor hem vormt om de werkelijkheid te betreden.

The Matrix geeft hetzelfde als Plato weer maar dan in virtuele vorm. Frappant is ook dat de code waar Neo naar zoekt wordt uitgebeeld als een verblindend licht. Wat ook opmerkelijk is tijdens deze trilogie zijn de vele Bijbelse namen die erin voorkomen. (Trinity, Zion, de hovercraft Nebuchadnezzar). Verder zijn er ook andere scènes die raakvlakken met het Christendom hebben. Zo ook de herrijzenis van Neo uit de dood, de doop van Neo door Morpheus na zijn wedergeboorte en het verraad van Cypher (Judas). Volgens mijn bron wordt deze film dan ook gezien als een hedendaagse vorm van het evangelie.

Al met al genoeg raakvlakken en voorbeelden te vinden, maar daadwerkelijk de huidige samenleving zien als een schemerige grot en dat daarbuiten, afgezien van de genoemde voorbeelden, een andere werkelijkheid te vinden is lijkt me persoonlijk iets te ver gezocht.

Reacties op dit artikel
Methodist269, 2010-12-05
( 0 )

Het grote voordeel van allegorieën is dat ze altijd van kracht blijven omdat het n beeldspraak is, uit de natuur gegrepen voorbeelden om je uitleg kracht te geven.

Ik zie wel een vergelijking in indd de matrix en de truman show en de veel gebruikte jack in a box theorieën, mooie concepten die zeer veel sympathie winnen onder vooral de meer bewuste mensen die naarstig naar bevrijding zoeken, uit deze matrix.

Maar wat vind je er nou zelf van dan?

Want ik snap je punt maar wat was het doel van je artikel, want de matrix en de truman show zijn slechts films met een bepaalde visie"niet de waarheid"

Dat mensen daar waarheid in herkennen kan kloppen want we leven ook in een soort van delerium van bullshit waar we als we met z'n allen thuis blijven zitten en dat soort films blijven kijken niet veel aan kunnen veranderen.

geloof in jezelf, heb respect voor jezus, bewonder mohammed ,deboedha verteld ons dat alles 1 is

one love Methodist
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl