X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


havo, vmbo, basisberoepsgerichte leerweg?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Patricia18 Patricia18 Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Patricia18
Datum: 16-12-2008
Auteur: Patricia18
Tegenwoordig worden de kinderen die van de basisschool afkomen allerlei niveaus aangeraden. Basisberoepsgerichte leerweg, theoretische leerweg, havo, vmbo, vwo, atheneum. Wat is het allemaal?Het nederlandse schoolsysteem kent 4 opleidingen op het voortgezet onderwijs, namelijk praktijkonderwijs, voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs(VMBO), hoger algemeen voortgezet onderwijs(havo), voorbereidend wetenschappelijk onderwijs(vwo). In de volgende alineas worden deze uitgelegd.

Praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs is voor kinderen voor wie het bepalen van een diploma in het vmbo te moeilijk is. Vroeger waren dat de scholen voor vso-mlk (voortgezet speciaal onderwijs voor moeilijk lerende kinderen). Het praktijkonderwijs leidt leerlingen op voor wonen, werken en vrije tijd. Een klein aantal gaat verder naar het laagste niveau van het mbo. Er geldt geen cursusduur, maar wel de maximale leeftijd van 18 jaar.

Het praktijkonderwijs is voor leerlingen die zijn aangewezen op een speciale manier van onderwijs. Dit wordt voorheen onderzocht. Dit onderzoek richt zich op intelligentie en er wordt een didactisch onderzoek afgenomen. Het IQ van een praktijkschoolleerling ligt tussen de 60 en 75. Uit het didactisch onderzoek moet duidelijk worden dat hij of zij een leerachterstand heeft van tenminste 3 jaar, gemeten vanaf groep 8 basisonderwijs.
Het didactisch onderzoek bestaat uit testen op leesniveau, spelling, rekenen en begrijpend lezen.

Praktijkonderwijs is erop gericht de leerlingen vaardigheden te laten ontwikkelen die zij na de school nodig hebben op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.

Vmbo

Vmbo staat voor voorbereiden middelbaar beroepsonderwijs. Vmbo sluit aan op de basisschool en duurt 4 jaar. Van alle scholieren in Nederland op het voortgezet onderwijs zit meer dan 60 procent op het vmbo. Het vmbo bestaat sinds 1999.

Het vmbo bestaat uit 4 leerwegen die naar het mbo (middelbaar beroepsonderwijs) leiden. De leerwegen onderscheiden zich in de mate van praktijk in de leerweg.
Basisberoepsgerichte leerweg (BB) : Deze leerweg is voor leerlingen die vooral praktisch ingesteld zijn. De leerlingen doen examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak. Het examenprogramma voor deze leerweg is minder uitgebreid en meer praktisch dan dat van andere leerwegen.
Kaderberoepsgerichte leerweg (KB) : Deze leerweg is voor leerlingen die theoretische kennis het liefst opdoen door praktisch bezig te zijn. De leerling doet examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak of programma met een omvang van 960 uur. Deze leerweg lijkt op de voormalige vbo-mavo-c.
Gemengde leerweg (GL) : Deze leerweg is voor leerlingen die op zich weinig moeite hebben met studeren, maar zich ook al gericht willen voorbereiden. Het is een combinatie van theoretisch en praktisch onderwijs. Leerlingen doen examen in vijf algemene vakken en een beroepsgericht vak. Naast de vijf algemene vakken kiezen leerlingen een beroepsgericht programma van 320 uur. Dit bestaat uit een beroepsgericht vak binnen de sector die de leerling heeft gekozen, zoals het vak elektrotechniek binnen de sector techniek.
Theoretische leerweg (TL) : Deze leerweg is niet gericht op een bepaalde beroepskeuze. De leerlingen doen examen in zes algemene vakken zoals diverse talen, geschiedenis, wiskunde enzovoorts.

De 4 sectoren van het vmbo zijn:
economie
techniek
zorg en welzijn
landbouw

Havo

Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs. Deze opleiding duurt 5 jaar en sluit aan op de basisschool, het vmbo-t en het mavo-D. Het havo bereidt leerlingen voor op het hoger beroepsonderwijs. Met een bewijs dat de eerste drie jaar goed gegaan zijn, kan een leerlingen doorstromen naar een vakopleiding of een middenkaderopleiding in het mbo. Het havo-diploma geeft toegang tot het vwo. Met een havo-diploma kan de leerling ook aan een versneld mbo-traject deelnemen.
Een havoleerling kiest voor het begin van het 4e jaar een vakkenpakket aan de hand van een profiel. Er zijn 4 profielen.
Natuur en Techniek (NT)
Natuur en Gezondheid (NG)
Economie en Maatschappij (EM)
Cultuur en Maatschappij (CM)

Sommige scholen gebruiken ook  "combinatieprofielen".

Een profiel bestaat uit een aantal vakken, dat is opgebouwd uit een:
gemeenschappelijk deel dat voor alle profielen gelijk is;
profieldeel dat elk van de profielen kenmerkt;
vrij deel;
geheel vrij deel.

De vrije ruimte kunnen leerlingen gebruiken om vakken te volgen uit een ander profieldeel of een vak te kiezen dat in geen van de profielen voorkomt, bijvoorbeeld Management en Organisatie. Het is toegestaan voor scholen om dit vrije deel gedeeltelijk in te vullen voor vakken die bij de school passen. Christelijke scholen stellen soms bijvoorbeeld verplicht dat hun leerlingen een gedeelte van hun vrije deel invullen met het vak godsdienst.


Vwo

Vwo staat voor voorbereiding wetenschappelijk onderwijs. Deze onderwijsvorm duurt 6 jaar. Met een vwo-diploma kan een leerling naar de universiteit. Vwo bestaat uit atheneum en gymnasium. Het verschil is dat er op het gymnasium ook Grieks en Latijn wordt gegeven.
Om tot het vwo te worden toegelaten is over het algemeen een score op de Cito Eindtoets Basisonderwijs nodig van 542 en hoger. Bij een Cito-score van 539 of lager wordt de leerling niet toegelaten. Bij een score van 540 of 541 moet een andere extra toets afgenomen worden. Ongeveer 20% van de huidige brugklassers gaat naar het vwo.

Reacties op dit artikel
Stephanie, 2009-10-01
( -2 )

Hey wat een gooie site is dit zeg! Precies goede uitleg over het onderwijs en goed verdeeld met leerwegen ik vind dit een echt een goede website over onderwijs best raar dat ik nu de 1e persoon ben die nu een berichtje achterlaat ik laat nu een berichtje achter op deze heb dan hoop ik ook dat ik een leuk berichtje terug krijg
Sandhya, 2010-02-10
( -1 )

Heey
leuk deze sait
kunnen de gr8ters op voor bereiden
p.s bedankt

Hoi, 2010-09-20
( +3 )

Hillary, 2011-01-04
( +1 )

Hoi!,wat een goeie website zeg,slim van dat persoon!:-D
Ik ga echt me best doen in groep 8 voor 545 punten!
Dag!!
Nazanien, 2011-03-11
( +2 )

Hoi ! wat een goeie website ik kan er wat van leren zeg ! doei !
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl