X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is pesten?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+14
  Goed artikel ( +14 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Datum: 13-04-2010
Auteur: Auguri18
Pesten is lange tijd met woorden of met je lijf, geweld gebruiken tegen één kind. Het kind durft zich niet te verdedigen of kan zich niet verdedigen. Pesten gebeurt soms alleen, maar meestal met een groepje kinderen. Voorbeelden zijn: slaan, schoppen, duwen, spugen, uitlachen, nare dingen zeggen of doen als of iemand niet bestaat.

Pesten kan ook zijn:
 • Een kind overal buiten sluiten
 • Nooit uit te nodigen voor feestjes
 • Nooit ergens aan mee laten doen
 • Je wordt niet gekozen met gym
 • Je mag niet meedoen
 • Er word niet naar je geluisterd
 • Niemand wil naast je zitten
 • Je wordt geduwd of gepord
 • Ze maken grapjes over je
 • Je wordt uitgescholden
 • Je wordt uitgelachen
 • Je spullen worden afgepakt en kapot gemaakt
 • Ze roddelen over je
 • Ze wachten je op
Pesten is niet specifiek iets van deze tijd, ook tientallen jaren geleden was pesten al aan de orde van de dag. Pesten komt in verschillende situaties voor. Dit kan op school zijn, in een uitgaansgelegenheid of thuis. Het meest komt pesten voor op de basisschool. Ook blijkt uit onderzoek dat jongens over het algemeen grotere 'pestkoppen' zijn dan meisjes.

Pesten gebeurt vaak doordat het kind dat gepest word er anders uit ziet of zich anders gedraagt dan de rest van de klas. Daardoor worden er al gauw vooroordelen geschept. Doordat de pestkop (over het algemeen) heel onzeker is en weinig zelfvertrouwen heeft probeert hij zich omhoog te werken door andere kinderen omlaag te helpen. Daardoor krijgt de pester het gevoel dat hij alle macht heeft, hij voelt zich de “baas” van de klas/groep.

Wordt een persoon gedurende langere tijd gepest, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van zijn of haar leven.
Hij of zij voelt zich dan niet meer veilig op school, heeft weinig zelfvertrouwen en zal ook minder goed presteren. Hij of zij is dan angstig. Ook heeft het kind dan moeite met het contact leggen met andere kinderen. Die kinderen sluiten hem of haar dan sneller buiten. Dit leidt op latere leeftijd tot allerlei gedragsstoornissen (wat dan ook weer leidt tot een vorm van pesten).

Welke mensen zijn dan wel de pester? Uit onderzoek blijkt het volgende:
Zowel de pester en zijn slachtoffer missen bepaalde sociale vaardigheden en waarschijnlijk hebben ze allebei gebrek aan zelfvertrouwen. De pester laat zien dat hij sterk is en meer macht heeft. Een pester heeft een slachtoffer nodig om zijn zelfvertrouwen op te krikken. Zo domineert de pester het schoolplein. Iedereen is “bang” voor hem en gehoorzaamd die persoon.

De pester staat overigens meestal niet alleen. Vaak zie je dat een pester in staat is om een grote groep volgers om zich heen te verzamelen. Wie zijn de meelopers?
Bij pesten heeft vaak 1 kind de leiding, die noemen we de leider van de groep, de anderen noemen we de meelopers. De grootste groep pesters zijn de kinderen die dan weer eens meedoen en dan weer niet. Voor hen is het heel wat gemakkelijker om er iets aan te doen, dan voor de pesters en de gepeste kinderen. Soms doen kinderen mee, omdat ze bang zijn om zelf gepest te worden. Er zijn kinderen die nooit meedoen, maar het pesten wel zien gebeuren. Ook zijn er kinderen die helemaal niet weten dat er gepest wordt. Misschien omdat het in hun omgeving niet gebeurt of omdat ze met andere dingen bezig zijn en daarom het pesten niet zien.

De gepeste kinderen zijn meestal bang om er over te praten. Bang dat ze gesnapt worden en dan nog erger gepest te worden. Ook kunnen ze bang zijn dat de leraar/ ouders/ mede leerling het niet gelooft. In een klas weet iedere leerling wie er pest, gepest worden, wie meepesten en wie het pesten bedenken. En iedereen zwijgt erover om niet zelf het slachtoffer van een pester of een groep van pesters te worden.

Pesten kan verminderd of voorkomen worden als er een positieve, tolerante sfeer heerst in de klas of groep. Een aantal voorwaarden hiervoor zijn, dat er geen grote statusverschillen zijn in de groep, en dat leerlingen een positief zelfbeeld en weinig frustratie hebben. Bovendien weten leerlingen hoe ze op een goede manier om kunnen gaan met frustraties. Ze kennen hun eigen en andermans grenzen en accepteren die ook. Wanneer iedereen in de klas geaccepteerd wordt zoals hij/zij is, zal er minder gelegenheid zijn om te pesten.

Pesten wordt ook vaak verward met plagen. Dit is niet terecht. Plagen is eigenlijk een goedaardige vorm van pesten.
Het verschil tussen plagen en pesten voel je meestal direct aan. Om plagen kun je lachen – van pesten moet je huilen. Pesten komt ook niet af en toe voor, zoals plagen. Pesten gebeurt vaak, soms dagelijks.

Plagen is vooral een spel en het gebeurt vaak tussen vrienden. Het spel gaat om te kijken of je creatief kan reageren en dat waardeer je.

Het gebeurt tussen mensen die gelijk zijn aan elkaar wat betreft macht
 • Er is geen winnaar of verliezer
 • De waardering voor elkaar blijft bestaan
 • De geplaagde kan zichzelf goed verdedigen
 • Niemand loopt schade op

Pesten is gemeen, mag niet en het moet stoppen.
 • De pester heeft veel meer macht dan de andere
 • Steeds dezelfde persoon is de winnaar
 • Het slachtoffer is niet in staat zich te verdedigen
 • Het slachtoffer loopt schade op, in het gevoel of met spullen of verwondingen
 • De gepeste leerling gaat zich heel ongelukkig en eenzaam voelen
 • Er worden vaak andere leerlingen en omstanders bij betrokken

Reacties op dit artikel
Kim, 2011-02-09
( +6 )

Het is echt perfect dat jullie dit doen!
Alleen kan je het wel inkorten voor als iemand een spreekbeurt er over doet snapje?

nou, verder is het ene perfecte site alleen hier en daar een saaie achtergrond maar dat is een mening!

groetjes kim gordin
Hector de vries, 2011-02-26
( +1 )

DAT IS VET STOM PESTEN
Hoi, 2012-04-02
( +2 )

pesten is inderdaad heel zielig en stom dus wees verstandisg en laat die mensen die anders zijn met rust
Hoi, 2012-04-02
( +2 )

pesten is inderdaad heel zielig en stom dus wees verstandisg en laat die mensen die anders zijn met rust
Lol, 2012-10-19
( 0 )

Jaja, 2013-01-17
( +2 )

Geloof me mensen, het is belangrijk om pesten te herkennen.
Ze moeten op sommige scholen meer stappen ondernemen om pesten te voorkomen en te stoppen!!! Zelf altijd gepest geweest, school deed er niks aan. Geloof me het laat een litteken achter. Je draagt het bij je voor de rest van je leven. Dus als je dit gelezen hebt, denk dan eerst eens goed na voordat je het bij een ander doet. Een geintje kan voor jouw heel leuk zijn, alleen de ander kan er erg veel problemen aan overhouden als het vaker voorkomt.......
Manon, 2013-01-29
( +2 )

Goeie site voor een spreekbeurt
Anouk, 2013-03-20
( +1 )

Het is niet leuk om gepest te worden en pesters jullie moeten stopen met pesten want als jij nou gepest word dat zou jij tog ook niet leuk vinden dus stop met pesten
nu!!!
Anouk, 2013-11-20
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl