X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Studiewissel nog lang niet slecht.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Flier Flier Auteur op infoyo sinds
06 Juni 2010


Bekijk het profiel van Flier
Datum: 07-06-2010
Auteur: Flier
‘Mam, ik ga echt iets anders doen’, Ik zie het gezicht van mijn moeder nog voor me. De schok was ervan af te lezen. Een logische reactie voor alle ouders, ze willen eenmaal dat hun kinderen het goed doen op school, dat ze goed voorbereid en gelukkig de toekomst in gaan. Ze zullen je altijd stimuleren en hebben in hun gedachte dan ook enigszins gefaald. Maar waarom? Is het wisselen van studie dan zo slecht?

Domme of verstandige student?

In mijn studiejaren heb ik heel wat reacties meegemaakt. De meeste volwassenen redeneren maar op een manier: het was te moeilijk. Wij als studenten zullen wel niet goed nagedacht hebben over onze studiekeuze, het kan je niet zo veel schelen of je hebt alles veel te licht ingeschat. We worden meteen afgestempeld als de domme of luie student. Je ouders reageren natuurlijk net iets anders. Ze zullen ook wel momenten hebben waarop ze denken dat het misschien te moeilijk voor je was, maar over het algemeen snappen ze gewoon niet waarom je stopt. Wij als jongvolwassenen blijven een groot mysterie voor alle volwassenen op welke manier je ze ook benaderd.

Na je ouders ingelicht te hebben en toch enigszins een schuldgevoel opgelopen te hebben door hun teleurstelling, begin je erover met je leeftijdsgenoten. Dan merk je pas hoe veel mensen niet zijn blijven hangen in de eerste studie. Niemand kijkt je er dan ook op aan. Je bent gewoon een van de vele die voor een leukere en interessantere toekomst heeft gekozen. Zij zien het gewoon anders, het mysterie is voor ons een open boek terwijl onze ouders niet verder komen dan de eerste bladzijde. Tijd om eens tot ze door te dringen. Dat de ouders niet verder komen dan de eerste bladzijde van het boek dat ‘student’ heet, ligt onder andere aan hun kijk op ons leven. Het leven van onze ouders bestaat uit werken en het gezin onderhouden en, in hun ogen, bestaat ons leven uit gezelligheid, stappen en op zijn tijd een boek open slaan. Wat ze niet door hebben is dat Studeren ook een full-time baan is. Het is alleen wat anders ingericht. Wanneer je je studie afgemaakt hebt en aan het werk bent, komen er ook een aantal situaties waarbij je moet kiezen tussen de ene baan behouden of de andere baan aannemen. Niemand blijft bij een werkgever waar hij zich niet op zijn plek voelt. Waarom zou dat voor studenten dan anders zijn? Een studie is net als een beroep. Je maakt volle werkweken, misschien niet op school maar stiekem wordt er thuis nog best veel gedaan, en het is dan ook grotendeels de opvulling van je leven. Dus als je verkeerd zit, zou het toch net zo normaal moeten zijn om te wisselen dan dat je van baan wisselt?

Het is gewoon logisch dat je iets gaat doen dat je leuk vind. Wanneer je op school zit bij een vak wat je totaal niet interesseert heb je in mijn ogen twee opties: aanwezig zijn en wegdromen of helemaal wegblijven. Je krijgt voor jezelf het gevoel alsof je nutteloos bent en je resultaten gaan er niet bepaald op vooruit. Wanneer je iets interessant vindt, wil je er automatisch meer tijd en energie in steken en je bouwt hiermee dus een mooie basis voor later op. Interesse is dan ook de nummer één reden om te wisselen van studie en naar mijn mening ook de verstandigste. Wat er ook gezegd wordt, je moet altijd doen wat je leuk vind.

Dan kom je natuurlijk bij het punt van de ‘weggegooide jaren’. Met mijn ouders heb ik hier ook over gehad. ‘Maar als je nu stopt gooi je wel twee jaar weg’. Who cares? We zijn nog jong, we hebben de tijd. Daarnaast gooi je niets weg. Alles wat je weet, weet je. Wie weet komt het van pas in een volgende opleiding, waardoor je een voorsprong hebt op andere studiegenoten. Het is dan ook niet alleen kennis wat je op hebt gedaan, de ervaring van het studeren, de mensen die je hebt leren kennen, de ervaring van zelfstandigheid, je veranderd erg snel in je eerste jaren mbo, hbo of wo. Ook dit is een erg groot voordeel, je voelt je veel beter op je gemak, je weet wat je kan verwachten en je doet steeds meer op jezelf.

Dus snap jij nog wat het probleem is? Mijn studiewissel is het beste wat ik ooit gedaan heb. Ik doe iets wat ik echt leuk vind, mijn kennis blijft handig in mijn studie en daarbuiten en ik doe het nu gewoon goed! Wisselen is niet negatief. Iedereen kan een verkeerde keuze hebben gemaakt, maar de positieve kanten die aan deze beslissing zitten, maken deze ‘fout’ meer dan goed. Dus student, ben niet bang om te twijfelen en ouders, vertrouw je kind. We komen allemaal op onze pootjes terecht.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl