X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Ambitie en geduld

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 29-03-2010
Auteur: Normyo
Als er tegenwoordig twee begrippen elkaars tegenstelling lijken te zijn, dan is het wel ambitie en geduld. Al die talentvolle ambitieuze werknemers moeten zo snel mogelijk manager zijn. Maar niet alleen die werknemers vinden dat, maar ook hun werkgevers proberen zo snel mogelijk voordeel te hebben. Geduld schijnt geen schone zaak meer te zijn.

Ambitie

Er is natuurlijk niets op ambitie tegen. Zonder ambitie zou er veel in deze wereld niet zijn gebeurd. Als Leonardo da Vinci niet de ambitie had gehad om zichzelf tot een renaissance mens te ontwikkelen dan hadden we nu misschien al helikopters gehad, maar geen Mona Lisa. Als Albert Einstein niet de ambitie had gehad om in het wetenschappelijk fysisch onderzoek terecht te komen, dan zouden we nu nog steeds denken dat energie en massa twee verschillende dingen zijn. Ambitie is dus wel iets moois, want het creŽert schoonheid, het creŽert oplossingen, het creŽert verandering.

Hoewel blinde ambitie vaak leidt tot slechte zaken. De ambitie van Hitler om de wereld te redden leidde tot een wereldoorlog met veel burgerdoden. De ambitie van Lenin om arbeiders gelijk te maken aan aristocraten en de eigenaren van het kapitaal leidde tot ruim zeventig jaar onderdrukking en angst voor een derde wereldoorlog die het einde van de wereld zou betekenen.

Ambitie heeft dus net als al die andere instrumenten die de mens tot zijn beschikking heeft tot positieve en negatieve zaken. De over ambitieuze manager die voor zijn eigen gewin allerlei collega's tegen zich in het harnas jaagt, waardoor hij later nooit de directeur kan worden, omdat hij geen draagvlak kan creŽren binnen de organisatie. De over ambitieuze politicus die in zijn eigen belang en het belang van zijn partij beslist te onderhandelen over de ruggen van anderen en zo de tegenpartij de winst in handen geeft.

Ambitie heeft dan ook vaak tot zowel goede zaken als slechte zaken geleid, zowel voor de persoon met de ambitie als de omstanders.

Geduld

De kracht van ambitie is dan ook vaak het vermogen om geduld te hebben. Ambitie gestuurd vanuit geduld leidt vaak tot mooie dingen. Het is goed om wereldkampioen te willen zijn, maar zorg dan wel dat je het geduld hebt om genoeg te oefenen in dat waarin je wereldkampioen wilt worden. Zorg dat je die tien jaar oefentijd maakt om wereldkampioen schaken of dammen te worden.

In zekere zin is het het geduld dat er voor zorgt dat je je ambitie kunt realiseren. Al was het alleen maar omdat je door je geduld de kans krijgt om naar anderen te kijken en te zien hoe zij hun ambities proberen te realiseren.

Oftewel als je het geduld op kunt brengen om aan je ambitie te werken, dan kun je zelfs verder komen dan wat je ambieert. Een geduldige manager die zijn eigen ambitie weet te koppelen aan de doelen van zijn organisatie zal sneller dan hij verwacht de directeur zijn. De geduldige leerkracht die zijn ambitie van de beste klas weet te koppelen aan het zich zo goed mogelijk verdiepen in wat zijn leerlingen motiveert, krijgt vanzelf de beste klas.

Geduld maakt het in zekere zin mogelijk om de ambitie precies af te stemmen op wat nodig is om die ambitie te realiseren. Zo als een stier die wild afrent op een bewegende lap, nooit de oorzaak van die bewegende lap zal raken, zo zal een ongeduldig mens nooit zijn ambitie realiseren.

Ambitie is dan ook niet meer dan een botte bijl als ze niet geleid wordt door het geduld van de bezitter van de ambitie. Net zoals geduld op zich niet realiseert, zo realiseert ambitie zonder geduld ook niets, behalve een grote stofwolk.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl