X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gemakzucht

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-04-2010
Auteur: Normyo
We hebben het te goed in Nederland. We hoeven ons bijna nergens druk over te maken. Maar het gevolg van ons gemak is niet dat we beter werk gaan leveren. In plaats daarvan worden we gemakzuchtig. We leveren eigenlijk nog maar half werk. Of eigenlijk zou je moeten zeggen, we leveren alleen nog werk als we denken dat de vergoeding in verhouding is tot wat wij verwachten.

Gemakkelijk leven

We hebben het in Nederland waarschijnlijk het makkelijkst van allemaal. Onze ambtenaren zijn niet zo regelzuchtig als in Duitsland of de Verenigde Staten. Dus nog niet alles in ons leven is geregeld. Hoewel we er zo langzamerhand wel komen.

Wat we wel hebben is een goed geregeld sociaal stelsel waarin mensen terechtkomen als ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. We zorgen voor mensen die niet meer geschikt zijn voor de arbeidsmarkt. We zorgen voor mensen met handicaps, die verhinderen dat ze deel kunnen nemen aan de arbeidsmarkt. We zorgen voor weduwen en wezen. We zorgen voor ouderen en bejaarden. We zorgen voor zwakzinnigen en criminelen. We zorgen voor kinderen zonder ouders en kinderen met ouders. We zorgen voor zieken en gezonden zodat ze niet ziek zullen worden. We zorgen voor dieren en planten. We zorgen er zelfs voor dat we niet bang hoeven te zijn voor de zee, waar een groot deel van Nederland onderligt.

Het voordeel van al dat gezorg door anderen is dat wij ons druk kunnen maken over hoeveel geld we vandaag hebben verdient of gaan verdienen. Maar zelfs daarvoor hebben we een zorgstelsel met subsidies en adviesdiensten en overleg organen.

Eigenlijk is het enige wat een Nederlander zelf nog hoeft te doen is eten, tandenpoetsen, naar het toilet gaan, wassen en aankleden, beslissen waar hij met vakantie gaat en slapen. Verder is zo'n beetje alles wel geregeld.

Sommige mensen zullen nu gaan roepen dat al dat gemak leidt tot gemakzucht. Waarna decadentie komt. Maar gemakzucht en decadentie worden niet veroorzaakt door zorg. Gemakzucht en decadentie zijn een gevolg van een gemakzuchtige manier van denken. Misschien dat slechte zorg tot gemakzucht leidt, maar slechte zorg is dan ook zorg die gericht is op het creŽren van een zorgontvanger die afhankelijk is van de zorg van de zorgverlener. Goede zorg creŽert slechts de omstandigheden waarin iedereen naar eigen mogelijkheden zijn leven kan leiden.

Gemakzucht

Maar toch zijn we in Nederland van tijd tot tijd gemakzuchtig. We maken het onszelf te makkelijk. We denken te simpel. We geloven te snel wat er ons verteld wordt. We vergeten te vaak de vraag te stellen: Welk belang heeft de ander bij deze situatie? We vergeten ook vaak de vraag te stellen: Welk belang heb ik bij het instandhouden van deze situatie? Dat is wat gemakzucht eigenlijk echt is. Het in orde vinden zoals het is, zolang ik er maar geen problemen mee heb. Gemakzucht is dan ook iets anders dan gedogen. Gedogen is je bewust zijn van het bestaan van iets en het onderzoeken om te bepalen of je het wilt toestaan of niet. Gemakzucht is begrijpen en zien dat er iets gebeurt wat afkeurenswaardig is, maar omdat je er zelf geen last van hebt toestaan dat het gebeurt.

Gemakzucht is de politicus die niet de moeite neemt om beleid te formuleren op basis waarvan ambtenaren hun gedrag kunnen bepalen. Gemakzucht is de leerkracht die een zwakke leerlingen laat aanmodderen, omdat deze geen aandacht trekt met zijn gedrag. Gemakzucht is de politie agent die een chauffeur geen bekeuring geeft als hij zijn auto vijf minuten op de hoek van de straat parkeert. Gemakzucht is de arts die niet doorvraagt, omdat hij al weet wat het is en een medicijn voorschrijft dat gevaarlijk is in combinatie met de medicijnen die de patiŽnt al gebruikt. Gemakzucht is de UWV medewerker die zijn cliŽnt vertelt dat hij vanuit een uitkering met een eigen bedrijf kan starten, maar vergeet te vertellen dat de belastingdienst er andere normen op na houdt. Gemakzucht is de ambtenaar die liever de regels volgt, dan zijn politieke baas te vertellen dat de regels verkeerd zullen uitpakken voor 5% van de kiezers. Gemakzucht is de dronken bestuurder die per ongeluk iemand dood rijdt in zijn dronken bui, liever dan een taxi naar huis te nemen en de volgende dag zijn auto op te halen. Gemakzucht is de ouder die wetend dat zijn kind slimmer is dan hijzelf, liever luistert naar het advies van de leerkracht dan zelf een keuze te maken.

Er zijn dus vele vormen van gemakzucht. Sommige zijn ongevaarlijk terwijl andere het leven van anderen ondergeschikt maken aan het eigen gemak.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl