X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Assessments

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Wijsneus Wijsneus Auteur op infoyo sinds
16 September 2008


Bekijk het profiel van Wijsneus
Datum: 16-08-2010
Auteur: Wijsneus
Assessments worden tegenwoordig steeds vaker toegepast door bedrijven als onderdeel van de sollicitatieprocedure. Wat zijn het, waar bestaan ze uit en hoe bereid je je erop voor? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Wat zijn Assessments?

Een assessment betekent vrij vertaald: beoordeling. Van Dale schrijft hierover: “beoordeling van een sollicitant of werknemer op geschiktheid voor een functie” (Bron: Van Dale)
Het is dus een manier voor een potentiele werkgever om de geschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde functie te beoordelen. Het is daarom ook logisch dat het ene assessment flink kan verschillen van het andere. In de basis bestaan assessments echter uit de volgende zaken:
- een interview
- een persoonlijkheidstest
- een rollenspel
- een intelligentietest

Ik zal op ieder onderdeel iets dieper in gaan.

De onderdelen van een assessment

De genoemde onderdelen worden in willekeurige volgorde afgenomen. Wellicht wordt er een onderdeel vooraf of achteraf via een computer getest (zoals een intelligentietest), maar vaak wordt besloten alles op dezelfde dag te doen.

Het interview is het onderdeel waarbij een assessor vragen aan je stelt en jij je verhaal kwijt kunt. Een assessor is iemand die jou door de dag heen begeleid en je gerust stelt. Hij of zij heeft een luisterend oor en velt naar aanleiding van de gesprekken met de kandidaat vaak een oordeel over de geschiktheid. Let dus goed op wat je met de assessor bespreekt! Soms is het een psycholoog die erop getrained is om jou te laten praten. Snel praat je dan je mond voorbij en noem je iets dat je in een sollicitatiegesprek NOOIT zou noemen. Vergeet niet dat dit assessment onderdeel is van de sollicitatieprocedure en alles wat je zegt tegen je gebruikt kan worden.

De persoonlijkheidstest is vaak een vragenlijst via de computer. Er zijn geen goede of foute antwoorden. Je krijgt stellingen en jij moet aangeven in hoeverre je het met deze stelling eens bent (van geheel niet tot absoluut). De enige kanttekening is dat je eerlijk moet blijven, want deze tests zijn zo ontworpen dat ook jouw consequentie gemeten wordt. Als je bij de ene stelling antwoordt dat je een teamspeler bent, dan moet je bij een controlevraag niet antwoorden dat je individueel het best tot je recht komt. Dan kan niet kloppen en zal uit de testuitslag naar voren komen.

Het rollenspel is doorgaans een casus dat je met een acteur moet uitwerken. Je krijgt voorbereidingstijd om je in te lezen en een plan van aanpak te maken. Bedenk je goed wat je wilt bereiken, hoe je dat wilt bereiken en hoe je het gesprek wilt voeren. Tijdens dit rollenspel zal de assessor aantekeningen maken en later om terugkoppeling vragen van de acteur.

Dan de intelligentietest. Dit is te trainen. Natuurlijk moet je enige mate van intelligentie bezitten om het te halen, maar het type vragen is altijd gelijk. Zoek op internet naar websites waar dit te trainen valt. Dit kan gratis en op vele websites. Ik denk dat je, door dit artikel te lezen, in ieder geval slim genoeg bent geweest om het woord assessment, toelatingstest, sollicitatieprocedure of intelligentietest te hebben gegoogled. Je bent dus op de goede weg in de voorbereiding op jouw assessment.

Een assessment duurt soms een dag, soms minder. Dit is mede afhankelijk van de opdrachtgever (het bedrijf waar je solliciteert) en of je bepaalde onderdelen los van de assessmentdag krijgt (zoals de intelligentietest).

Valkuilen

Ik heb reeds enkele valkuilen genoemd. Let op wat je vertelt aan de assessor is er een van. Je zult in een zeer ontspannen gesprek zitten, waarbij de assessor jou het gevoel geeft aan jouw kant te staan. Er zal worden gevraagd naar jouw achtergrond, jouw werkverleden, de reden van sollicitatie bij dit specifieke bedrijf en naar jouw goede en slechte kanten.
Zorg dat je altijd een rijtje goede, maar zeker ook slechte kanten in je hoofd hebt. Niemand heeft geen slechte eigenschappen. Wees eerlijk, maar pas op wat je zegt. Als je aangeeft dat je vaak de neiging voelt naar kleptomanisch gedrag, zul je niet snel door de procedure komen. Maar zaken als: eigenwijs, kritisch, gestressed en overmatig secuur zijn twee kanten op uit te leggen. Een bedrijf kan beoordelen of ze iets hebben aan mensen met die eigenschappen. Natuurlijk heb jij hier al over nagedacht...

Een andere valkuil is dat je het rollenspel niet serieus neemt. Er is een acteur komen opdraven om jou de kans te geven het beste van jezelf te laten zien. Hopelijk (en meestal) is dit een acteur dat dit al vaker gedaan heeft en zelf heel serieus is. Geen enkele reden voor jou om deze situatie niet serieus te nemen. Wordt niet giechelig of amicaal. Je hebt je voorbereid en je moet iets goeds laten zien. Aan hen zal het niet liggen of het gesprek slaagt of niet.

Denk er niet te makkelijk over. It aint over 'till the fat lady sings. Oftewel, pas als je weer buiten staat is het afgelopen. Blijf alert en sociaal tot het eind.

Soms krijg je de uitslag direct na afloop. Dit is een voorlopige uitslag. Het is niet altijd bindend, en soms wordt het zelfs bijgesteld. Neem deze dus ter kennisgeving aan, positief of negatief en wacht het definitieve antwoord af. Dit volgt vaak al binnen een halve week in rapportvorm.

Tot slot: onvoorbereid op assessment gaan is geen goed idee. Ken je CV uit je hoofd, weet welke eigenschappen je kunt noemen als ze je gevraagd worden, ken het bedrijf goed en zorg dat je je netjes kleedt. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat het onderdeel is van de sollicitatieprocedure en dus kleed je je niet anders dan wanneer je op gesprek gaat bij jouw toekomstige werkgever.

Tot slot

Naar aanleiding van het assessment wordt een rapportage opgesteld. Jij zult toestemming moeten geven om dit naar de opdrachtgever te laten versturen. Jij krijgt er zelf sowieso een. Geef je toestemming, dan krijgt de opdrachtgever inzicht in jouw antwoorden, uitslagen en de conclusies van de assessor. Geef je geen toestemming, dan krijgt de opdrachtgever geen inzicht, maar dan kun je de sollicitatie verder op je buik schrijven. Weiger dus alleen als je zeker weet dat de sollicitatie verder geen zin meer heeft.

Ik wens je heel veel succes met jouw assessment, als je inderdaad in de voorbereidingsfase zit. En laten we eerlijk zijn, waarom lees je dit artikel helemaal uit als het niet aan de orde is?
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit stuk, dan staat het je vrij om ze te stellen. Ik heb de nodige ervaring met sollicitaties, assessments en banenjacht. Ik zal hier in de toekomst meerdere artikelen over schrijven.

Dank voor jouw aandacht!

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl