X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Huisvredebreuk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+7
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Lidia Lidia Auteur op infoyo sinds
14 Augustus 2008


Bekijk het profiel van Lidia
Datum: 26-11-2008
Auteur: Lidia
Wat is huisvredebreuk en wanneer pleegt iemand huisvredebreuk? Waar zit die grens nou eigenlijk? De meest gestelde vragen over huisvredebreuk worden met dit artikel beantwoord. Het is handig om te weten hoe ver iemand kan gaan en wat iemand ertegen zou kunnen doen.

Wat staat er in het wetboek

Wat staat er in het wetboek Artikel 138 van het wetboek van strafrecht staat letterlijk:

1. Hij die in een woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
2. Hij die zich de toegang heeft verschaft door middel van braak of inklimming, van valse sleutels, van een valse order of een vals kostuum, of die, zonder voorkennis van de rechthebbende en anders dan ten gevolge van vergissing binnengekomen, aldaar wordt aangetroffen in de voor de nachtrust bestemde tijd, wordt geacht te zijn binnengedrongen.
3. Indien hij bedreigingen uit of zich bedient van middelen geschikt om vrees aan te jagen, wordt hij bestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.
4. De in het eerste en derde lid bepaalde gevangenisstraffen kunnen met een derde worden verhoogd, indien twee of meer verenigde personen het misdrijf plegen.

Dit is een behoorlijke mond vol en niet voor iedereen begrijpbaar, vandaar dat ik dit artikel schrijf en een korte makkelijke beschrijving geef van wat hier eigenlijk staat en wat ermee bedoeld wordt.

Woning

In dit artikel wordt gezegd dat een bewoner wordt beschermd tegen het binnendringen door een andere burger in zijn woning. Ook als u een ander niet langer wenst in uw huis komt dit artikel van pas. Omdat het begrip huisvrede verder gaat dan alleen maar de woning, wordt er in het artikel ook het besloten lokaal en het besloten erf beschermd. Degene die rechthebbende is van deze dingen moet zeggenschap houden over de toegang tot of het verblijf in deze plaatsen. Besloten lokalen zijn bijvoorbeeld:

 • schuren
 • scholen
 • pakhuizen
 • bedrijfsruimten
 • kerken
 • winkels
 • cafe's
 • concertzalen
 • theaters
 • musea
Een besloten erf is bijvoorbeeld een stuk grond dat door een hek, sloot, haag of schutting is afgescheiden.
Een woning kan natuurlijk ook een woonwagen, woonboot, tent en zelfs tijdelijk een hotelkamer zijn.


Wederrechtelijk binnendringen

Wederrechtelijk binnendringen Wederrechtelijk binnendringen betekend eigenlijk niets anders dan zich de toegang verschaffen tegen de wil in van de rechthebbende en men moet het opzettelijk doen.
Wederrechtelijk aldaar vertoeven wil niet anders zeggen dat iemand zich bevindt op een van de genoemde plaatsen waar hij eigenlijk niet mag zijn. Hiermee ben je nog niet meteen strafbaar, want eerst moet er gevorderd worden dat je de plaats verlaat. Als je niet voldoet aan deze vordering ben je strafbaar.

Reacties op dit artikel
Molic, 2008-11-26
( +3 )

Goed artikel dat mij in de toekomst zal helpen bij het behandelen van thema's over bepaalde vormen van geweld. Ik probeer natuurlijk onderwerpen te vinden die zoawel in nederland als in BelgiŽ actueel zijn.
Alrik gaakeer, 2009-06-19
( +98 )

... want eerst moet er gevorderd worden dat je de plaats verlaat.

Hoe verhoudt zich dat tot een buurman die steeds ongevraagd in je tuin begeeft?

Hoor graag,
Alrik
JeeWeeeR, 2009-07-02
( +31 )

Het flatgebouw waar ik woon wordt centraal afgesloten met deuren.
Soms worden er colporteurs door anderen binnengelaten. Is het dan ook huisvredebreuk als ze bij anderen langs gaan, en moeten ze officieel telkens bij de centrale voordeur opnieuw aanbellen.

Anders gezegd, kan ik ze aanpakken wegens huisvredebreuk op de galerij?
Koos, 2009-07-31
( +169 )

Mijn ex-vriendin is mede eigenaresse van mijn huis, ze staat niet meer ingeschreven als woonachtige. mag zij mijn afgesloten erf betreden zonder mijn toestemming?
Sigi, 2009-08-08
( +23 )

Ik heb het zelfde probleem als de heer Alrik gaakeer ( zie 2009-06-19). Mijn buren lopen tijdens mijn afwezigheid in en door mijn tuin, stappen zelf de woning binnen, als ik de terrasdeur niet heb afgesloten. Ze hebben ook al dennen uit mijn tuin gehaald zonder toestemming, omdat ze "te groot" waren. De buren rechts en links houden hun handen op een buik sinds mijn EX van mij weg is en doen, wat ze maar willen. Nu moet ik ze ook nog betrappen, om tegen ze te kunnen zeggen "Ik wil dat niet???" WAT is DAT voor een wet? Daar wordt ik echt gek van!
Denhaag, 2009-10-25
( +9 )

Jammer genoeg wordt hier geen juiste informatie verschaft. De auteur schrijft: "Hiermee ben je nog niet meteen strafbaar, want eerst moet er gevorderd worden dat je de plaats verlaat. Als je niet voldoet aan deze vordering ben je strafbaar." In lid 1 van het artikel wordt het woordje "of" niet (goed) gelezen. Dus ofwel je "dringt wederrechtelijk" binnen, ofwel je "vertoeft" ergens waar je niet hoort en je gaat niet weg na te zijn gevraagd dan wel gesommeerd weg te gaan, in beide gevallen ben je strafbaar onder dit artikel. Er is altijd sprake van "binnendringen" (dus ook zonder door iemand te zijn gesommeerd) als iemand over en hek, etc klimt.
Bert, 2009-11-14
( +20 )

Wat nu als 1 van de 4 erfgenamen het huis, van hun overleden vader wat te koop staat, tegen de wil van de andere 3 betrekt. De sloten vervangt en dus zorgt dat de anderen er niet in kunnen. Is dit ook een vorm van huisvredebreuk?
Randy jong, 2009-12-03
( +7 )

Alrik gaakeer, dan moet ervolgens de wet 1x gevorderd en daarna is de buurman strafbaar.
Jw de vries, 2010-01-13
( +47 )

Ik ben huurder van de woning. Kan ik mijn vriendin eruit gooien zonder advocaat/rechter.. Zij staat niet op het huurcontract
Shenalien, 2010-02-12
( +10 )

Kunt u mij verteelen of er literatuur is over huisvredebreuk??
Leidenaar, 2010-03-15
( +47 )

Hoe zit het wanneer iemand je voortuin (zonder hek) inloopt?
Is hij dan strafbaar nadat je hem hebt gesommeerd de tuin te verlaten en geen gehoor daaraan geeft?
Kun je hem in zo'n geval aanhouden of staande houden (ik weet niet precies welke)?
Rick, 2010-04-15
( +27 )

Is vreemdgaan bij de partner thuis ook huisvrede breuk
Mama, 2010-06-26
( +7 )

Mijn man had een verhouding waar ik niets van wist,zijn minnares heeft mij alles laten weten per email.
ik ben er ziek van en ben in doktersbehandeling! mag dat zo maar?
DE AFFAIRE IS NU WEL GEDAAN,zijn 36 jaar getrouwd
Jelle de vries, 2010-06-27
( -3 )

Hoe moet ik mijn huisgennoter eruit zetten, of eigenlijk ex-vriendin? Ik ben de hoofdhuurder. Zij is contactueel noch onderhuurder noch medehuurder.
Brigitte, 2010-06-28
( +33 )

De ex van mijn man gebruikt ongevraagd de sleutel die haar kinderen van onze woning hebben en brengt dan zonder het te melden en als wij niet thuis zijn spullen van de kinderen die ze dan in de gang zet. Maar ik wil haar niet in mijn huis of bij mijn hebben! Hoewel ik er alles aan gedaan heb, zijn de verhoudingen uitermate verstoord, met als gevolg dat ik haar (en dat wist ze vtv ook) niet in mijn huis wil zien. Kan ik aangifte tegen haar doen wegens huisvredebreuk?
Kees, 2010-08-02
( +3 )

En als je sleutels gejat zijn je dat meld bij de politie (politie kan niet veel doen als je sleutels gestolen worden) en je komt er achter dat je ze kwijt bent bij je werk.
week later word je huis leeg gehaald.
en het is 1 van je collega;s? hoe zit het dan ?
Edwin, 2010-08-03
( +15 )

Ben bij me pleegmoeder naar binnen gegaan en er zatten 3 mensen 1 belt de politie ander zegt dat ik weg moet en de ander begon mij grof naar buiten te duwen dus ben ik weg gegaan en ik kom 2 politie wagens 1 wagen met 2agenten stappen eruit kreeg een waarschuwing, 2 dagen later kreeg ik een aangetekende brief dat er niet meer mag kommen anders wordt ik opgepakt voor huisvredebreuk en stalking maar wat moet ermee????? laten rusten??? help me ik ben verstandelijk gehendiecapt
Ronald de palm, 2010-08-20
( -3 )

Wat nu als 1 van de 4 erfgenamen het huis, van hun overleden vader wat te koop staat, tegen de wil van de andere 3 betrekt. De sloten vervangt en dus zorgt dat de anderen er niet in kunnen. Is dit ook een vorm van huisvredebreuk?


Waar kan ik antwoord op deze vraag halen?
K. rozema, 2010-11-21
( +11 )

In hoeverre kun je geluidsoverlast door een gestoorde bovenbuur, die dwangmatig allerlei bonk, tik, schraap, dichtklappen deur stuitergeluiden dwangmatig overal tegenaan en op de vloer je het leven ellendig maakt (overdag en nacht), ook rekenen tot huisvredebreuk. Want al verblijft zo iemand niet letterlijk/fysiek in je woning, maar zo'n persoon verblijft/dringt binnen wel ongevraagd figuurlijk in je woning.
Jdecounter, 2011-06-12
( +4 )

Zieke ouder:

We hadden een reserve sleutel laten bijmaken ivm ziekte vader
toen we de sleutel kwamen ophalen had mijn zus hem ingepikt zij wil
nl niet dat wij een sleutel hebben ook mijn vader die aan bed is gebonden is
gehersenpoelt en wil niet dat wij een sleutel hebben nu kunnen wij hem
bijna niet meer bezoeken (mijn zus doet een en ander om te pesten)

is dit huisvredebreuk wat kan ik hier aan doen?

je decounter
Diana, 2011-07-07
( +2 )

Mijn broer is onlangs in zijn eigen huis mishandeld door 5 mannen die door zijn ex-vrouw was gestuurd. Zijn deur is ingetrapt, en zodoende hebben zij toegang verleend tot zijn huis.
Toch zegt de politie dat er geen sprake is van huisvredebreuk, omdat hij niet gezegd zou hebben dat zij niet welkom waren?!
Dit kan toch niet kloppen?
Spaanbroek, 2012-10-02
( 0 )

Als iemand of een instantie de toegang tot een legaal gehuurd pand afsluit door een slot te plaatsen op de toegangspoort, gaat het dan ook om huisvredebreuk?
Spaanbroek, 2012-10-02
( +3 )

Als iemand of een instantie de toegang tot een legaal gehuurd pand afsluit door een slot te plaatsen op de toegangspoort, gaat het dan ook om huisvredebreuk?
Irene, 2013-01-28
( 0 )

Is het wel rechtmatig als je huishoudelijke hulp krijgt via de gemeente van bijv mantel zorger ipv pgb?
Zo als het rijk wil.
Benje dan verplicht die binnen te laten.
Volgens mij niet????????????/
kunnen ze dat zomaar doen.?????????//////
Dirksen, 2013-04-16
( +2 )

Wij hebben ongewenst bezoek gehad van een paar mensen en die begonnen ruzie te zoeken
wij hebben een afgesloten tuin met een afsluitbare hek
valt dit ook onder huisvrede breuk?
Pieter, 2013-09-15
( +2 )

Ik kan er niet meer tegen het gezicht te zien van mijn ex. Ze is vreemdgegaan en maakt ondanks dat me het leven zuur. Ik wil haar een verbod geven om op mijn grondgebied te komen. dus niet aan de deur en ook niet op mijn oprit. Hoe kan ik dit het beste regelen ?
Samantha, 2015-05-12
( +1 )

Hoe zit het iemand voet op de deur mat zet
en deur open slaat ??
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl