X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De doodstraf als afschrikking

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-12-2008
Auteur: Normyo
In sommige landen wordt de doodstraf als een afschrikkingsmiddel gezien, voor het plegen van bepaalde misdrijven. Nu zijn er wat mij betreft twee redenen, waarom de doodstraf zinloos is.

We zijn niet bang

De eerste reden is dat mensen helemaal niet door gevaren uit de toekomst worden afgeschrikt. Hoe verder het gevaar in de toekomst ligt, hoe minder bang ze ervoor zijn en eigenlijk hebben ze daar gelijk in. De kans dat je namelijk voor die tijd komt te overlijden is veel te groot.

Maar even een paar voorbeelden van hoe weinig bang mensen zijn voor de toekomst.

Roken

Het blijkt dat roken een langzame manier van zelfmoord plegen is. Naarmate je eerder begint en langer doorgaat is de kans groter, dat je kanker krijgt die ongeneeslijk is. Er zijn maar een paar mensen die zonder problemen kunnen doorroken tot hun dood. Maar zijn er daarom minder mensen die roken?

Ongezond leven

De kans om dood te gaan aan hart- en vaatziekten neemt toe naarmate je vetter eet en minder beweegt. Door dit leefpatroon loopt een man de kans om rond z'n vijftigste en voor vrouwen rond hun 70ste te overlijden aan een hart- of herseninfarct. Maar gaan er meer mensen gezonder leven omdat ze dit weten?

Geen angst

We zien dus bijna geen mensen stoppen met roken, omdat ze misschien eerder zullen sterven? Nee, de meeste mensen stoppen, omdat ze klachten krijgen van hun omgeving. Of omdat het te duur wordt. Of omdat je bijna nergens meer mag roken. Maar zijn er mensen gestopt vanwege de enge boodschappen op de pakjes sigaretten? Misschien een paar, maar de meeste mensen zijn er heel goed in om de boodschap niet te zien.

We zien ook bijna geen mensen gezonder gaan leven. Nog erger zelfs, het blijkt dat veel mensen die eerst ongezond leefden een infarct kregen en het overleefden, weer gewoon op de oude ongezonde manier doorleven.

Dus angst schijnt geen goede afschrikker te zijn.

En dat is ook wel logisch, omdat angst een direct leermiddel is. Angst is bedoeld om ons te beschermen tegen het herhalen van fout gedrag uit het verleden. Dus voorkomen dat we nog een keer bijna worden aangereden door een auto gebeurt door ons angst te laten voelen die keer dat het ons overkomt. Maar ons bang maken voor het aangereden worden door een auto door ons een straf boven het hoofd te houden lukt zelden. Ja misschien als we nog jong en goedgelovig zijn en de spreker ons angst weet aan te praten, maar vanaf onze pubertijd kun je angst als middel vergeten.

De onzin van doodstraf

De doodstraf als afschrikkingsmiddel voor bepaalde misdrijven is dus volkomen zinloos. Want bang worden we niet van gevaren in de toekomst.

De andere reden

Ik had twee redenen waarom de doodstraf een zinloos middel is. Die tweede reden is dat mensen fouten maken, soms zijn het hele kleine fouten, maar soms zijn het hele grote fouten. Het is wat vreemd dat we hele grote fouten willen bestraffen en kleine fouten met de mantel der liefde willen bedekken. Vanuit het maken van fouten gezien, is er geen verschil tussen beide soorten.

Daarnaast gaat het toekennen van de doodstraf er vanuit, dat alleen de schuldige een fout kan maken. Het systeem, dat de doodstraf toekent, is perfect. Het blijkt alleen iedere keer weer dat het de mensen in het systeem zijn, die fouten maken. Het gevolg is dat de doodstraf zijn mogelijke werking ook begint te verliezen. Het toepassen er van is namelijk volkomen willekeurig blijkt en afhankelijk van de mensen in het systeem. Iedere keer als blijkt dat het systeem fouten heeft gemaakt, wordt het minder betrouwbaar, als het al echt effectief was.

Het gevolg van deze situatie blijkt zelfs te zijn, dat mensen bereid zijn om tot het uiterste te gaan. Maar dat was iets wat Sun Tzu, drieduizend jaar geleden, al zei: "Als je een vijand in het nauw brengt en hem geen ontsnappingsmogelijkheid biedt, is hij bereidt tot het uiterste te gaan."

Het gebruik van de doodstraf verandert waarschijnlijk ook iets in de houding van politie agenten. Ze worden minder terughoudend in het gebruik van geweld in situaties waarin al geweld is gebruikt. In zekere zin vinden ze het geen probleem om op te treden als officier van justitie, rechter en strafinrichting. Terwijl je eigenlijk wil, dat een agent zoveel mogelijk terughoudendheid toepast in het gebruik van geweld. Maar dat kan waarschijnlijk alleen, als ze het gevoel hebben dat doden een uiterste middel is in bepaalde onmogelijke situaties. In een omgeving waarin de dood van de ander als een gerechtvaardigd middel gezien wordt, ligt die grens om doden te gebruiken veel lager.

Een derde reden

Veel mensen zien deze reden vaak niet als reden. Maar waarom zou dit geen reden mogen zijn tegen de doodstraf. Het toekennen van de doodstraf en het uitvoeren gebeurt door mensen. Deze mensen moeten iedere keer dat ze de doodstraf hanteren er mee in het reine komen dat ze hem gebruiken. Daarvoor moeten ze een heel proces doorlopen, waarbij ze voor zichzelf kunnen rechtvaardigen dat ze het doen. Het toekennen en uitvoeren van de doodstraf is dus een zware psychologische belasting.

Nu zou je kunnen zeggen, dan moeten ze niet kiezen voor dat werk. Maar dat werkt misschien voor de toediener, maar niet voor de toekenner. Want dan krijg je geen rechter meer die geweldadige criminelen wil veroordelen.

Het probleem dat je krijgt door het wel aanbieden van de mogelijkheid, maar het niet gebruiken is dat mensen het vertrouwen in het systeem verliezen.†Tenminste, dat is wat de bedenkers van het systeem ons willen doen geloven. Waarmee de dreiging met de doodstraf zinloos zou worden. Maar is de dreiging van de doodstraf niet allang zinloos.


Reacties op dit artikel
Djnwxhgqsg, 2010-03-04
( 0 )

Stan, 2010-06-18
( 0 )

Ik vind het terecht.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl