X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De benadeelde partij in het strafproces

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bernard bernard Auteur op infoyo sinds
14 September 2008


Bekijk het profiel van bernard
Datum: 03-11-2008
Auteur: Bernard
Wanneer iemand rechtstreeds schade heeft geleden door een strafbaar feit kan het slachtoffer zich als benadeelde partij in het strafproces van de dader voegen. Dit recht is neergelegd in artikel 51a van het Wetboek van Strafvordering. Dit recht is nog niet voldoende bekend. Nog te veel slachtoffers blijven met de geleden schade zitten.

Veel mensen zijn in hun leven ooit het slachtoffer een strafbaar feit. Dit kunnen ernstige delicten zoals zware mishandeling of beroving zijn, maar ook minder ernstige strafbare feiten, zoals doorrijden na een ongeval of winkeldiefstal. Wanneer iemand rechtstreeks schade heeft gelden door een strafbaar feit en de verdachte moet voor het feit terecht staan bij de strafrechter kan het slachtoffer zich als benadeelde partij in het strafproces voegen. Het voegen als benadeelde partij is niet moeilijk, en je hebt er ook geen advocaat voor nodig.

De belangrijkste manier om je als benadeelde partij in het strafproces te voegen is een schriftelijke voerdering in te dienen. Dit vordering wordt dan opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie zorgt er vervolgens voor dat de behandeling in het strafgeding aan de orde komt (art. 51b lid 1 Wetboek van Strafvordering).
Een andere mogelijkheid is naar de ztting toe te gaan en mondeling aan de rechter te vertellen wat de schade is geweest die is geleden. Ook dan is het toch verstandig de vordering op papier†te zetten, het blijkt dat veel mensen zenuwachtig zijn in de rechtszaal, vooral als de verdachte er ook zit en dan dingen vergeten (art. 51b lid 2 Wetboek van Strafvordering).

Wanneer iemand het echt eng vindt om naar de zitting te gaan, of zich niet in staat voelt de vordering goed op te stellen kan hij zich laten vertegenwoordiger door een advocaat (maar dat hoeft dus niet) of een schriftelijke gemachtigde de vordering laten indienen (artikel 51e Wetboek van Strafvordering).
In een strafproces kunnen niet heel ingewikkelde vorderingen worden behandeld. Wanneer de zaak heel ingewikkeld is Wanneer het gaat om gestolen zaken, vernielde kleren, vernielde auto's, beschadigde sloten etc. zal de strafrechter geen problemen hebben met de behandeling van de vordering. Ook immateriŽle schade kan in de strafzaak aan de orde komen. Het kan zijn dat iemand bijvoorbeeld door een beroving erg geschrokken is en slecht slaapt. In zo'n geval kan de rechter een immateriŽle schade van bijvoorbeeld Ä 1000 toekennen voor het ondergane leed. Alleen heel ingewikkelde zaken zal de strafrechter verwijzen naar de burgerlijke rechter.
Wanneer U het allemaal erg ingewikkeld vindt kunt U altijd contact opnemen met slachtofferhulp Nederland www.slachtofferhulp.nl. Wanneer U de verschillende bepalingen nog eens wilt nalezen kunt die opzoeken inwww.wetten.nl.
Via deze weg kunt U (bijna) zonder kosten en op een eenvoudige manier Uw schade verhalen.

Reacties op dit artikel
Xxxx, 2009-03-03
( +8 )

Hallo ik heb een vraagje bij mij thuis is iemand voor me ogen neergestoken ik ben dus ook benadeelde.
Alleen heb ik niet zo een zin om met de dader in een rechtzaal te zitten mag ik dan ook alleen een brief schrijven naar de rechter met mijn verhaal daarin of moet er echt iemand bij de rechtzitting aanwezig zijn?
Peter, 2009-06-16
( +2 )

Ik ben ernstig benadeeld door een politieman en heb contact opgenomen met slachtofferhulp.
Hun reactie was dat men voor/met de politie werkt en dat ik op mezelf stond. Verder dan de tip dat ik me dan maar tot de Nationale Ombudsman (wat ik o.a. al had gedaan) kwam men niet.
Ik vind dit niet correct.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl