X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Opvoeden is meer dan

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 13-08-2009
Auteur: Normyo
Veel ouders lijken het idee te presenteren dat opvoeden niet meer is dan het vertellen van wat je als kind wel of niet mag. De ouder in zijn rol als politieagent in plaats van opvoeder. Maar opvoeden is meer dan regelhandhaver zijn of spelen.

Zichtbaar

Voor de meeste mensen is het meest zichtbare deel van opvoeden het handhaven van de regels en normen van de maatschappij. Regels als netjes bedanken voor een cadeau. Normen als beleefd zijn tegen ouderen. Netjes met twee woorden antwoorden: "Ja, meneer." "Nee, mevrouw." Rechts heeft voorrang. Leerkrachten hoor je met respect te behandelen. Vechten doe je alleen als het echt nodig is. Je hoort te delen met anderen. Je mag anderen niet uitschelden. Je mag niet iets afpakken wat van iemand anders is. Je hoort netjes op je beurt te wachten als kind. Je mag niet zo maar iemand die spreekt onderbreken. Als kind hoor je geduldig te wachten tot men aandacht voor je heeft. En zo hebben we een lange waslijst van regels en normen die we kinderen leren.

Onzichtbaar

Wat we echter niet zien in onze opvoeding is wat al die regels in combinatie met ons gedrag werkelijk duidelijk maken. Want zoals we tegen kinderen zeggen ons niet te onderbreken, onderbreken we probleemloos anderen. Wat we in werkelijkheid tegen kinderen zeggen in zo'n geval is dat als je sterker en groter bent, dan mag je zelf beslissen hoe je de regels toepast.

Opvoeden zit dan ook niet in het handhaven van de regels door ze anderen op te leggen, maar door hoe we ons gedragen bij het toepassen van de regels. Want net zoals kinderen taal leren, omdat ze anderen onderling horen praten, zo leren ze de regels omdat ze zien hoe wij de regels hanteren.

Dus iemand die roept dat je ouderen met respect moet behandelen en zijn kind straft als het zijn opa of oma uitscheld, zou eens goed naar zichzelf moeten kijken. Stel jezelf maar eens de vraag: Hoe behandel ik mijn ouders? En soms moet je de vraag stellen: Hoe behandelen mijn ouders mij in het bijzijn van mijn kinderen? Want misschien maakt dat wel duidelijk dat je kinderen leren dat ze anderen helemaal niet met respect hoeven te behandelen.

Maar bij opvoeden moet je ook niet vergeten dat kinderen heel veel voorbeelden krijgen op een dag. Vaak niet eens voorbeelden waar het kind zich bewust van is. Maar wel voorbeelden waar het gebruik van maakt als het zelf gedrag moet kiezen in een bepaalde situatie.

Opvoeden

Er komt dus meer bij opvoeden kijken dan simpelweg regels toepassen en handhaven. Zo maakt de maatschappij bijvoorbeeld ook duidelijk dat je als kind heel veel mag en dat de ouder kind relatie er één is waar ouder en kind alleen staan. Want hoeveel volwassenen zullen een schreeuwend kind in de supermarkt aanspreken met de woorden: "Heb je niet net gehoord wat je moeder/vader zei?" Hoeveel volwassenen zullen een andere volwassene aanspreken als deze iets doet wat niet mag?

Het lijkt wel alsof we denken dat opvoeden ophoudt zodra we niet meer bij onze ouders in huis wonen. Maar te zien aan de manier waarop we steeds onvolwassener worden in ons gedrag, lijkt het nodig om te blijven opvoeden, tot we ons respectvol gedragen tegenover anderen.

Opvoeden is dan ook vooral veel voordoen en nadoen om het eindelijk eens een keertje goed te doen. En daarvoor moet gewoon iedereen het goede voorbeeld geven en niet alleen maar de ouders. En het is zeker niet voldoende om regels te handhaven als je vervolgens niet zelf volgens die regels leeft.

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-08-13
( 0 )

Leuk stukje Normyo, ik ben erachter gekomen nu ik volwassen kinderen heb dat het opvoeden eigenlijk nooit stopt, zelf sta ik ook ooit voor de vragen wat, hoe en waarom. De hulp die je dan aan iemand vraagt is ook een stukje opvoeding. Opvoeding is leren en een mens leert zijn hele leven.
Normyo, 2009-08-13
( 0 )

Ik ben het volledig met je eens Carina, opvoeden is lesgeven niet regels opdringen.

Dank je wel voor het compliment.
Carla, 2010-03-25
( 0 )

Superstukje.
Ik ben bezig met een website over opvoeden. Zo heet de site ook over opvoeden. Mijn boekje is bijna af en de site ga ik eerdaags bewerken. Fijn dit soort berichten te lezen
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl