X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Sinterklaas

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Nady Nady Auteur op infoyo sinds
24 Oktober 2009


Bekijk het profiel van Nady
Datum: 26-10-2009
Auteur: Nady
Sinterklaas is bijna weer in het land en de kinderen beginnen er al vragen over te stellen. Wanneer komt hij? Waar woont hij eigenlijk? Waarom komt hij naar Nederland? Hoe weet hij wat ik wil? 

Hoe ga je er als ouder mee om?

Weet u het al? Hoe u ermee omgaat? Ik niet. Het wordt ook steeds moeilijker. Om het voor ze verborgen te houden, bedoel ik. En op welke leeftijd vertel je het? Mijn dochter is 4 en dat vind ik te vroeg.
Toen mijn zoon 5 was, stond ik een verjaardagscadeau af te rekenen bij de Bart Smit en de verkoopster vroeg of het een cadeautje was. Nadat ik bevestigend had geantwoord, vroeg zij: "Is het voor verjaardag of 5 december?"
Mijn zoon kon zich in de winkel inhouden, maar zodra we buiten stonden, kwam de vraag: "Waarom vroeg ze dat?"
Mijn eerste reactie was me van de domme te houden: "Wat bedoel je precies?" 
"Waarom vroeg ze of het voor 5 december was?", lichtte hij toe.
"Na een reeks 'waarom' vragen, heb ik het nog ťťn jaartje kunnen rekken. Op het randje hoor, want hij had alleen nog geen antwoord op de vraag wie er dan toch al die cadeautjes bracht. Toen hij 6 was, waren echt alle geheimen onthuld. 

Nu komt dus nummer twee in de kritieke leeftijd. Ik kijk met een soort van angst uit naar de vragen die komen gaan.

Laatst had ik een gesprek met mijn broertje. Die is net vader geworden en vast van plan het 'gelieg en gedraai' rond sinterklaas niet aan zijn zoon voor te schotelen. Zijn redenatie is dat hij niet wil dat zijn zoon er uiteindelijk achter komt dat zijn ouders hem een paar jaar hebben voorgelogen. Zelf had hij dat namelijk ooit wel zo ervaren.
Toen een vriend van ons dat hoorde, besloot hij dat hij eens een hartig woordje met mijn broertje ging wisselen. Want zijn stelling is dat bij het volwassen worden ook hoort dat je met teleurstellingen leert omgaan. 

Tja... in beide zit wel wat in vind ik. Dus nu weet ik het niet meer. In ieder geval ben ik te laat om nog te kiezen want wij zijn bij de tweede al met het gelieg en gedraai begonnen. Nu kunnen we niet meer terug. Zaak is dus om te kijken hoe je dit op zo'n manier kan afronden dat je er zelf redelijk ongeschonden uit komt. Ik moet er niet aan denken dat mijn dochter zich straks belazerd voelt omdat ze vindt dat we haar hebben voorgelogen.

Bij mijn zoon heeft het geholpen door hem te complimenteren voor het feit dat hij er zo goed en zo vroeg achter is gekomen hoe het in elkaar zit. Maar ja, wat doe je als je kind er op zijn negende achter komt omdat zijn klasgenootjes het verraden hebben en hij of zij echt de allerlaatste was die er nog in geloofde? Complimenteer je hem dan met zijn doorzettingsvermogen? Of zijn loyaliteit? 
Misschien zit er ook wel een grens aan hoe lang je het als ouder moet laten duren. 


Afspraken maken

Is het daarom niet slim om als volwassenen onderling hier algemene afspraken over te maken?
Laten we beginnen met de leeftijd. Het is voor volwassenen op deze manier niet te doen om het onderwerp te bespreken. Het ene moment schat je in dat die ene jongen of dat meisje er nog in gelooft en ga je ongelooflijk zitten fantaseren, het andere moment staat het kind naast je en zegt dodelijk beledigd dat het niet meer gelooft. Of andersom. Je denkt:  "Die is al zo oud, die gelooft niet meer". Staat een ouder je vernietigend aan te kijken omdat je het (bijna) verraden hebt. Leeftijdsgrenzen dus: 4 is te jong, 9 is te oud. Wie biedt?

En we moeten een code afspreken voor het laten inpakken van cadeautjes rond de sinterklaas. Je moet een verjaardagscadeau kunnen kopen zonder het risico te lopen op zijn minst lastige vragen van je kind te krijgen. 

Ten slotte wil ik graag een voorstel doen om een sluitend verhaal te creŽren rond die hulp sinterklazen. Welke ouder/verzorger heeft hiervoor een goede suggestie die we nationaal zouden kunnen lanceren?

De tijd begint te dringen, hij is weer bijna in het land. Dus graag snelle reacties via de mail, zodat we hopelijk dit jaar met zijn allen goed voorbereid 5 december tegemoet kunnen gaan.
Reacties op dit artikel
Dayenne, 2009-11-22
( +1 )

Tja waarom vertellen we onze kinderen gewoon niet hoe het echt in elkaar zit!!
ik bedoel vertel gewoon het verhaal (google even om goed op de hoogte te zijn ).

En omdat het zo een goede daad is wat "hij " vroeger heeft gedaan wij dat nu eigenlijk voorzetten.
En dat het natuurlijk niet zo is dat een iemand voor iedereen(alle kinderen) kadootjes koopt en ze dan ook nog eens langs brengt (stiekem het huis binnen komt). Of op de deur bonkt en zomaar weg rijd zonder gedag te zeggen, omdat "hij" het te druk heeft .

Nou zeg wat een leugens allemaal en dan nog te bedenken dat wij onze kinderen juist willen leren om niet te liegen en te bedriegen. Maar dat is wat wij ze uiteindelijk wel met de pap lepel ingeven, dat het allemaal mag als er maar een goede reden voor is!

Nou er is nooit een goede reden om te liegen en te bedriegen,en als dat nog niet erg genoeg is doen we er ook nog eens een schepje boven op door ze bang te maken vreselijk!
Ben je niet lief ga je mee in de zak, en die enge ZWARTE pieten.

Het ergste is nog de vraag "waarom ik niet en zij wel?"
Ik ben net zo lief geweest als roosje mijn beste vriendin en zij heeft wel een nintendo ds gekregen en ik niet (snik ,snik,snik,).
Nou leg maar uit!!!!!

Ik geloof best dat sommigen zullen denken wat een onzin, maar dat zijn dan ook de echte harde bikkels die goed hebben opgelet en zonder blikken of blozen kunnen liegen.

En met afspraken onderling maken,om te zorgen dat wij wel allemaal de zelfde leugens vertellen dat gaat echt te ver. We graven een kuil voor onzelf waar we uiteindelijk nooit meer uitkomen.Allemaal nog meer leugens.

Mijn ervaring leert dat wij onze kinderen onderschatten.
Wij denken dat als zij de waarheid weten, het dan niet meer leuk is bullschit!!!
De waarheid leert juist het tegen over gestelde, als ze er eenmaal achter zijn gekomen
op wat voor leeftijd dan ook, ze dan gewoon mee blijven doen, want wie vind het nou niet leuk om kadootjes te krijgen. En de suprises die er dan gemaakt worden leuk toch.

Het gaat er om dat je eerlijk bent en je je kinderen gewoon vertelt hoe het zit en wie de kadootjes koopt.
Dan hoef je ook niet uit teleggen waarom sinter klaas het ene kind wel een groter en duurder kado geeft en het andere kind niet terwijl ze alle twee even lief zijn geweest.

Ik heb mijn kinderen 4 en 6 jaar gewoon vertelt hoe het zit en dat zwarte piet gewoon make-up op heeft en dat sinterklaas gewoon een verklede papa is en dat ze het moeten beschouwen als een groot toneelstuk.

En natuurlijk worden ook zij geleeft door de drukte en gekte om het hele sinterklaas gebeuren, en ze zetten ook hun schoen met een tekening en een appel erin.
Maar ze weten wel dat als ze niet lief zijn geweest, vervelend,of niet hebben geluisterd mama of papa geen kadootje of iets lekkers in hun schoen doet.

En ze weten ook dat als de kinderen onder elkaar vertellen wat ze hebben gegregen ,en als ze na 5 december een kadootje mee mogen nemen naar school om te laten zien wie wat heeft gekregen.Zij dan weten waardoor het ene kind wel dat ene kado heeft en hun niet terwijl dat ook op hun verlanglijstje stond,komt omdat die ouders op dat moment meer geld hadden om uit te geven dan de andere ouders.

Conclusie: mijn kinderen hebben niet minder plezier omdat ze de waarheid weten.
Ik denk eerder dat het juist goed is ,ze hebben minder stress, minder angst, zijn niet teleurgesteld, voelen zich niet achter gesteld ga zo maar door.
Het hele sinterklaas gebeuren ervaren ze als leuk ,een week extra kadootjes als ze lief zijn, nou welk kind wil dat niet.

ps
de stelling van die vriend komt er eigenlijk op neer dat leugens horen bij de opvoeding van je kind. En als ze achter de waarheid komen het een terleurstelling is die bij het volwassen worden hoort.
IK kan alleen maar zeggen ieder zijn eigen opvoeding......Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl