X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Kindermishandeling, wat kun je doen?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van ninafrerichs ninafrerichs Auteur op infoyo sinds
23 Juni 2010


Bekijk het profiel van ninafrerichs
Datum: 26-07-2010
Auteur: Ninafrerichs
Met regelmaat worden wij weer opgeschrikt door krantenberichten over mishandelde kinderen, met dramatische gevolgen. Wat is er aan te doen?

Inleiding

Kindermishandeling, een onderwerp waar veel over gesproken wordt door ouders en dat helaas steeds vaker voorkomt in onze maatschappij. Maar wat kan je er eigenlijk aan doen als je merkt dat een kind mishandeld wordt? Dit artikel geeft je tips over hoe te handelen (en hoe juist niet) bij vermoeden van mishandeling.

Een probleem dat blijft groeien

Kindermishandeling is een serieus vergrijp, en er zijn diverse soorten van kindermishandeling. Het is dus niet altijd zo dat een kind geslagen hoeft te worden (lichamelijke mishandeling), ook seksueel misbruik, psychische mishandeling en verwaarlozing vallen onder deze noemer. Dus, het kind dat met blauwe plekken loopt die wel heel erg groot zijn en niet verdwijnen. Het kind dat vaak niet op school is en zo wel, er slecht uitziet, het kind dat ineens van erg spontaan een "stille Willy" wordt. Het kind waarvan de ouders elkaar op het schoolplein in de haren vliegen... deze kinderen vallen onder de `risicogroep`.

Wat kun je doen?
[LIST]Het eerste wat je kunt doen als je denkt dat een kind mishandeld wordt is een lijst van symptomen opzoeken via het Internet. De site www.watkanikdoen.nl leent zich daar het best voor.
Wil je niet meteen grote stappen ondernemen? Praat dan eerst zelf met de ouders. Wel moet je dit durven, zo niet dan kun je natuurlijk ook een melding maken bij het AMK (zie punt 3)
Ben je (redelijk) zeker dat er meer aan de hand is bij een kind thuis? Dan kun je bellen met het AMK (Anoniem Meldpunt Kindermishandeling). Die zijn te bereiken via 0900-1231230. Je kunt via deze organisatie kenbaar maken wat jij hebt gezien of wat je vermoed. Er zal door de medewerker aan de andere kant worden doorgevraagd. Ook zal jouw adres worden gevraagd (of een telefoonnummer) maar dit zal nooit genoemd worden naar degene die je “aanmeld”. Het is niet voor niet een anoniem meldpunt. Je kunt via het AMK advies krijgen, de medewerkers zijn allen goed in staat in te schatten hoe serieus een situatie is. Afhankelijk van de situatie zal het AMK iemand langssturen bij het gezin (vooraf word een afspraak gemaakt met het gezin en informatie ingewonnen bij school, huisarts en eventueel andere mensen die betrokken zijn bij het gezin).[/LIST]

Wat kun je beter niet doen?
Iemand zomaar beschuldigen van kindermishandeling, omdat je vind dat de desbetreffende ouder zijn kind niet netjes genoeg kleed, of omdat iemands kind teveel vloekt, of omdat je de ouder gewoon niet mag en het AMK sturen wel een leuke “treiter”optie lijkt (helaas gebeurt dit regelmatig).

Signalen negeren als je diep in je hart weet, dat er iets goed mis is. Hiermee doe je niemand een plezier, jezelf niet en een kind helemaal niet. Houdt in gedachten, kinderen horen beschermd te worden!

Rondbazuinen dat je “vermoedens”hebt dat een kind mishandelt word. Is dit namelijk niet het geval, dan schaadt je daar een heel gezin mee, is dit wel het geval, dan heb je kans dat de desbetreffende ouder via via wel verneemt dat jij “vermoedens”had en kan de reactie naar jou toe uitermate onvriendelijk zijn. [/LIST]

Tot slot

Er zijn veel campagnes in Nederland die mensen bewust willen maken van de omvang van kindermishandeling. Jaarlijks worden zo’n 100.000 kinderen in Nederland namelijk mishandeld, dus ook bij jou om de hoek! Denk niet “het waait wel over”, maar onderneem actie, juist bij twijfel. Mocht je het mis hebben, helaas. Maar als je het bij het juiste eind hebt en een kind daadwerkelijk mishandeld of misbruikt hebt, wordt er tenminste hulp geboden aan het kind en het gezin.

Reacties op dit artikel
Friso van der \wal, 2010-07-27
( 0 )

Als directeur van NO KIDDING, netwerk tegen kindermishandeling ben ik blij met jullie aandacht voor dit onderwerp. Wat betreft de inhoud / adviezen vind ik het tamelijk oppervlakkig en onvoldoende doordacht om dit grote maatschappelijke probleem aan te pakken. Bijvoorbeeld prominent het AMK noemen is melders vaak het bos insturen. NO KIDDING is in Nederland de enige organisatie, die vanuit een brede bewustwording dit onderwerp tussen de oren plaatst en op agenda' s houdt. Het publiek via campagnes wijst op eigen verantwoordelijkheid; het belang van het kind voorop etc. Beroepsgroepen via b.v. het NO KIDDING scholenproject activeert beter te signaleren. Ook laten we via ervaringsdeskundigen aan het woord om aan te geven hoe diep mishandeling ingrijpt met grote gtevolgen voor later.
Nadere info www.no-kidding.nu en / of 06.54751303
Fdgrt, 2011-02-11
( -1 )

Tyyr
Diaree, 2011-02-11
( -1 )

adfgdfjgka;kfjdkfjf;dfjakfjakfdjff KANKERRRR.
Keslan, 2012-01-24
( +1 )

Ok.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl