X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Overheden en regels

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 27-12-2008
Auteur: Normyo
Ik kan me heel goed voorstellen, dat je als ambtenaar van een overheid je voortdurend druk maakt of je wel je werk goed doet. Want als ambtenaar heb je eigenlijk twee meesters. De ene is je politieke baas, de andere de bevolking van het land. Beide meesters hebben echter volkomen verschillende wensen.

De politieke meester

De bazen van ministeries zijn politiek benoemde krachten. De bazen hebben als belang vier jaar lang zo zichtbaar mogelijk te zijn, zodat ze na vier jaar herkozen worden. Ministers moeten dus meesters van de marketing zijn, want uiteindelijk verkopen ze niet meer dan ideeŽn. En het belangrijkste idee dat ze verkopen is dat hun ideeŽn de beste manier zijn om de wensen van de stemmers te realiseren.

Het gevolg van deze politieke situatie is, dat ministers van ambtenaren verwachten hun ideeŽn zo waarheidsgetrouw mogelijk uit te werken. Op zo'n manier dat de minister er bij de stemmers mee voor de dag kan komen.

Ambtelijke macht

Overigens is een ambtenaar niet helemaal machteloos tegenover een minister. Uiteindelijk is een politieke baas ook een mens. Als je als ambtenaar met goede argumenten kunt komen, waarom bepaalde ideeŽn beter niet uitgevoerd kunnen worden, dan kun je een minister best wel overtuigen van je gelijk. Een mooi argument is bijvoorbeeld, dat de gekozen politieke oplossing onbetaalbaar is of veel te veel tijd gaat kosten en pas nadat de minister niet herkozen is klaar zal zijn.

Verder kun je als ambtenaar een minister natuurlijk nog een bepaald beeld voor ogen houden, door hem gericht informatie te geven. Vaak wordt dat ook verwacht van de ambtenaar. Hoewel het natuurlijk wel de bedoeling is, dat het geschetste beeld evenwichtig en verantwoordelijk is. Want de minister moet zich er geen buil aan kunnen vallen.

De burgerlijke meester

Naast dus die minister, die vecht om iedere vier jaar herkozen te worden heeft de ambtenaar de burger als klant. Vaak krijg je als burger dit idee niet. Maar een ambtenaar is gebonden aan regels, die de burger centraal zetten. Bijvoorbeeld de grondwet, die bepaald dat iedere burger voor de wet gelijk is. Of een wet die inspraak regelt en de ambtenaar verplicht om de plannen waaraan hij werkt publiek te maken, als zij van invloed zijn op de positie van een burger.

De burger is echter een veel moeilijkere baas, dan de politieke, want waar je als ambtenaar maar met ťťn politieke baas hebt te maken, heb je vaak honderden burgers die de gevolgen ondergaan van de plannen waar je aan werkt.

Daarbij verwacht de burger, dat de ambtenaar de vertaling verricht van zijn ideeŽn naar de plannen. De ambtenaar moet dus niet alleen een diplomaat zijn, maar ook nog een psycholoog, als hij te maken krijgt met zijn twee bazen. Want soms zijn de wensen en ideeŽn van beide bazen gewoon waanzinnig.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl