X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Betrouwbare politici

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Is dit een zichzelf tegensprekende samenstelling, of bestaan er betrouwbare politici. Dan is eigenlijk de eerste vraag: Wat versta ik onder betrouwbaar? Want is iemand betrouwbaar als ik hem of haar vertrouw? Of is iemand betrouwbaar als hij of zij altijd hetzelfde gedrag vertoont? Of gaat het om beide?

Politici

Helaas staan politici niet erg bekend als betrouw. Voor een deel hebben ze dat aan zichzelf te danken. Ze roepen namelijk bij iedere gelegenheid waarbij, zij denken dat het nodig is, van elkaar dat ze onbetrouwbaar zijn. En natuurlijk doen ze dat vaak niet letterlijk. Maar ze doen het wel, als ze beloftes aanhalen en vervolgens de vraagstellen: Heeft hij gedaan wat hij beloofde?

Hoe kunnen politici van ons verwachten, dat we ze vertrouwen, als ze ons er voortdurend aan herinneren, dat ze geen beloftes nakomen?

Een andere reden dat politici niet te vertrouwen zijn ligt niet in hun macht. Want hoewel politici ons alles willen geven, is er uiteindelijk maar een beperkt budget. En je kunt moeilijk als nieuwe regering beslissen alle contracten uit het raam te gooien, omdat je het anders wilt. Dan krijg je niet alleen onbetrouwbare politici, maar ook een onbetrouwbare overheid. En als een overheid met niemand in zee kan gaan, omdat niemand haar vertrouwd en alles zelf moet doen, dan wordt alles onbetaalbaar. Want monopolies blijken nooit erg kosten bewust.

Een derde reden waarom wij politici niet vertrouwen, is omdat ze ons veel beloven, maar ze vervolgens bepaalde beloftes in de koelkast moeten zetten om te kunnen regeren. En het doel van regeren is om toch nog een aantal beloftes te kunnen waarmaken. Want wie niet in de regering zit, heeft veel minder mogelijkheden om beloftes waar te maken.

Betrouwbaar

Dus politici zijn deels zelf schuld aan ons beeld van onbetrouwbaarheid en deels slachtoffer van de omstandigheden.

Maar er is nog een vierde reden voor ons beeld van onbetrouwbaarheid van politici. En dat is hoe wij betrouwbaarheid bepalen.

Nu is betrouwbaarheid niet een absolute waarde die wij hanteren. Zo vertrouwen wij erop, dat politici hun beloftes nakomen. En politicus bouwt dus ook een zekere mate van betrouwbaarheid op, door niet altijd zijn beloftes na te komen. We ergeren ons er alleen aan, als ze niet de beloftes nakomen, waarvoor wij op ze gestemd hebben.

Wat dat betreft gaat betrouwbaar dus om de mate van voorspelbaarheid van gedrag. We noemen de NS tegenwoordig onbetrouwbaar, omdat ze vroeger betrouwbaar was, toen het nog een overheidsdienst was en er geen miljoenen reizegers per dag waren. We vinden een winkel betrouwbaar, als ze altijd de producten hebben, die we willen hebben. We noemen onze buurman betrouwbaar, als hij altijd netjes alle geleende spullen terugbrengt en dezelfde mening heeft als ons. Maar als onze buurman iedere dag op hetzelfde tijdstip zijn allochtone buurman uitscheld, dan is hij onbetrouwbaar, behalve natuurlijk als we het met hem eens zijn.

Maar betrouwbaar heeft dus te maken met hoeveel ervaring wij met iemand hebben en welke soort ervaring. Zo zijn wij heel goed instaat om iemand onbetrouwbaar te noemen, op basis van één slechte ervaring. Terwijl wij maar één ervaring hebben met die persoon.

En helaas voor politici geldt, dat wij niet veel ervaringen hebben met hun. We zien ze alleen maar op televisie of lezen over ze in de krant. Of we horen ze op de radio. Op basis van die afstandelijke ervaringen moeten we bepalen of ze betrouwbaar zijn. En dat is natuurlijk eigenlijk onmogelijk.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl