X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een terugblik op het overheidssparen bij Landsbanki

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van MARE MARE Auteur op infoyo sinds
15 December 2008


Bekijk het profiel van MARE
Datum: 14-01-2009
Auteur: MARE
Tot nu toe is er nog geen enkele verantwoordelijke gesneuveld bij de groep van 23 (2 provincies, 19 gemeenten, 1 waterschap en 1 energiemaatschappij). De groep van 23 heeft in totaal 225 miljoen euro verloren door de problemen met de IJslandse bank Landsbanki. Mensen, let de komende tijd op uw aanslag OZB, motorrijtuigenbelasting (zitten provinciale opcenten in), waterschapsbelasting en rioolheffing.

Fido

Zogenaamd onafhankelijke onderzoeken pleiten deze bestuurders vrij. Maar men spuugt nou eenmaal niet in de hand waaruit men te eten krijgt. De groep van 23 en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roepen al krijsend in koor dat zij zich hebben gehouden aan de wet financiering lagere overheden, ingesteld na het vorige overheidsdebacle: Ceteco-Provincie Zuid-Holland in 1999 (fido - http://www.minbzk.nl/contents/pages/877/wet_fido_2001_2-01.pdf). En dat hen daarom niets valt te verwijten. Dit valt nog maar te bezien. Wat hen zeker valt te verwijten is het hebzuchtig gedrag om een half procentje (‘hun bonus’) meer te krijgen wat tot onverantwoord handelen heeft aangezet. In de uiteindelijke beoordeling is dit de kern van het verhaal. De risico’s die de lagere overheid heeft genomen zijn te groot geweest en de belangen en het vertrouwen van de burger zijn ernstig geschaad. Zeker waar de overheid een voorbeeldfunctie moet vervullen, waarvan je de hoogste ethische norm mag verwachten. Het siert de ambtsdragers dan ook niet dat zij nu geen nederigheid te tonen. Zij zouden zich diep moeten schamen voor hun hebzuchtig en risicovol handelen. Pek en veren voor deze bestuurders. Als je met zoveel geld omgaat, dan moet je als overheidsinstelling zelf kennis van zaken hebben. Zo niet, dan moet het aan een fatsoenlijke instelling overgelaten worden, of gestald worden bij De Nederlandsche Bank of het ministerie van Financiën. Al zeker sinds begin 2006 werd er door de internationale pers, economen en rating agencies (hier deden ze hun werk wel goed) gewezen op de risicovolle balansen van IJslandse banken en IJsland zelf (een voorbeeld: http://www.forexblog.org/2006/03/iceland_krona_m.html). Niet voor niets wordt de rente van de IJslandse banken al jaren met twee cijfers voor de komma geschreven, en dat is nooit een goed teken. Het is een regelrechte schande dat bestuurders vrijuit gaan.

Ton Hooijmaijers door de bocht

Het is 1 grote “Ich habe es nicht gewusst”- show, getuige de weblog van Ton Hooijmaijers, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, van 15 oktober 2008: “Eindelijk. Ook wij kunnen naar buiten met ons verhaal over de kredietcrisis. Afgelopen dagen hebben we ons volledig geconcentreerd op maatregelen om ons geld zo goed mogelijk veilig te stellen. Vragen van journalisten zijn daarom even niet beantwoord. Sorry mensen, maar het gaat om veel belastinggeld en onze maatregelen om dat zo veel mogelijk veilig te stellen vond ik even belangrijker. Toen half september duidelijk werd dat de Duitse dochter van de Lehman Brothers in de gevarenzone zat, zijn we onmiddellijk in actie gekomen. Advocaten ingeschakeld, ministeries gebeld, overlegd binnen het college, enzovoort. Onze vraag aan BZK en Financiën: adviseer ons hoe we onze belangen kunnen beschermen. Dat blijkt een lastige vraag om snel te beantwoorden. Toen ons in oktober duidelijk werd dat de banken in IJsland ook in de problemen kwamen heb ik wel even gevloekt. Ik heb gelijk opdracht gegeven om onze deposito’s bij de buitenlandse banken terug te halen. De boetes nemen we wel voor lief. Maar had niemand ons even in kunnen lichten over de situatie in IJsland zodat we die deposito’s al in september hadden kunnen openbreken? We hebben bij het wegzetten van het geld altijd een goede balans nagestreefd van goede rendementen én betrouwbaarheid. De provincie gaat niet voor het hoogste rendement als de rating van de betrokken bank minder gunstig is dan die met een iets lager rendement. Het zal nog wel even duren voordat echt duidelijk is hoeveel verlies we hebben geleden. Beperkt het zich tot enkele tonnen aan renteverlies of zijn we 78 of 98 miljoen euro kwijt? Gelukkig hebben we als Noord-Holland altijd een heel solide financieel beleid gevoerd. Het heeft daarom geen directe consequenties voor onze bedrijfsvoering of lopende projecten. Ook de belastingen zullen hier niet omhoog gaan. Wel moeten we ook financieel natuurlijk wel maatregelen treffen in bijvoorbeeld de jaarrekening of de Lentenota 2009.” Wel heeft Ton Hooijmaijers vorig jaar de Zwarte Piet Award 2008 gekregen. De prijs werd toegekend tijdens het Sinterklaasfeest voor Volwassenen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Dat is nog een schrale troost voor de verontwaardigde burger. De organisatie reikt de 'prijs' jaarlijks uit aan de persoon die zich „op de meest brutale of beschamende wijze heeft laten leiden door een ondeugd”. De beloning bestaat uit een enkele reis naar Spanje. Hooijmaijers kreeg de prijs vanwege zijn hebzucht. Volgens de jury had de gedeputeerde na een beetje onderzoek kunnen weten dat het niet verstandig was geld weg te zetten bij de IJslandse bank Landsbanki. Hij deed dat toch en verloor daardoor 78 miljoen euro, aldus de jury.

Het straatje schoongeveegd in Goes

En uit de PZC van 5 december 2008: “Onderzoek pleit Goes vrij in Landsbanki-debacle van 12 mln. Bestuurders en ambtenaren van de gemeente Goes valt het Landsbanki-debacle niet te verwijten. Financiële systemen en onvoldoende toezicht op banken en financiële producten zijn de schuldigen. Dat is de conclusie van de Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Dat bureau heeft op verzoek van de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek verricht naar de gemeentelijke deposito's die bij de ingestorte IJslandse bank Landsbanki staan, in totaal 12 miljoen euro. Volgens BING (www.bureauintegriteit.nl) heeft de gemeente Goes rechtmatig en zorgvuldig gehandeld.” Op 25 september, toen de wereld al in brand stond, werd nog een deposito van 4 miljoen euro geplaatst bij Landsbanki. Het hele onderzoeksteam van BING kan dus ook gekielhaald worden. Het onderzoek is nog te achterhalen via Google.

Ook in Pijnacker geen slachtoffer

En ook in Pijnacker was het spannend, of was het een formele show? Uit de NRC van 10 december 2008: “Wethouder mag blijven ondanks verlies tegoeden Landsbanki. Veel kritiek na miljoenenverlies Pijnacker in IJsland”

Geen fratsen met gemeenschapsgeld

Nee, bestuurders leren niet (voldoende) van hun fouten. Want na een paar jaar zijn de meesten van het toneel verdwenen of heerlijk verder gepromoveerd naar pluche baantjes, zoals burgemeester, commissaris van de koningin of bestuurder van een zelfstandig bestuursorgaan. Met alle hulpmiddelen die hun ten dienste staan, is er al die jaren behoorlijk weinig vooruitgang geboekt. Als financiële bestuurders niets van de financiële wereld begrijpen of niet de tijd nemen om die bij te houden, dan moeten ze het geld simpelweg bij een Nederlandse bank parkeren (dat mag de Bank Nederlandse Gemeenten zijn, of de Rabobank die veel lokaal doet, maar ook De Nederlandsche Bank, of ABN Amro), maar geen buitenlandse avonturen.

Reacties op dit artikel
Ton, 2009-06-14
( +1 )

Fantastisch artikel. De spijker op z'n kop.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl