X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Gehoord willen worden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 15-06-2009
Auteur: Normyo
De laatste tien jaar is er een stroming in Nederland op gang gekomen van mensen die gehoord willen worden door de politiek. De eerste man die gehoor gaf aan die roep was Pim Fortuyn. Een aantal jaren later is nu de beurt aan Geert Wilders. In politieke kringen wordt dit gedrag van politici populisme genoemd.

Populisme

Eigenlijk komt het bij populisme er op neer, dat de politicus luistert naar wat het volk zegt en hier een stem aangeeft in de politieke kringen waar hij in verkeert. Volgens veel politici is dit een gevaarlijke ontwikkeling, omdat hiermee de stem van de groep die het hardste schreeuwt belangrijk wordt. Daarnaast geloven veel politici niet, dat gewone mensen een afgewogen mening kunnen vormen op basis van de beperkte informatie die ze hebben. En als iedere politicus luistert naar de stem van het volk, hoe kan hij dan zijn eigen politieke agenda realiseren?

Een populistische politicus wordt daarnaast ook niet vertrouwd door andere politici, omdat het dan bijna onmogelijk wordt om iets te realiseren. Want populisme betekent ook vaak inspelen op de waan van de dag. Zijn er vandaag veel inbraken, dan roept het volk om meer politie. Worden er veel mensen ziek, dan moeten er meer ziekenhuizen komen. Krijgen jongeren moeilijker werk, dan moet het onderwijs verbeterd.

Populisme maakt het verder onmogelijk om een politiek beleid te voeren, dat gericht is op een gefundeerd plan, dat gebaseerd is op fundamentele brede informatie.

En populisme is gemakzuchtige politiek, omdat er niet geprobeerd wordt de roepende burger echt te begrijpen. Er wordt alleen geprobeerd om de burger, als een klein kind gerust te stellen, zodat hij eigenlijk stopt met roepen. Populisme is dus geen vertegenwoordiging, maar een speen in de mond van de kiezer.

Politiek

En toch zitten politici in hun maag met het feit dat burgers gehoord willen worden. Want uiteindelijk is het de taak van een politicus om niet alleen maar zijn agenda te realiseren. Zijn agenda moet bijdragen aan het realiseren van een omgeving, waarin de inwoners van een land hun wensen kunnen realiseren.

Een politicus moet dus wel degelijk ook luisteren naar de burgers. Het zijn van politicus betekent bijna letterlijk populist zijn, zonder populistisch te worden.

Een effectieve politicus is dan ook instaat om de achterliggende wensen van burgers uit hun populistische uitspraken te filteren. Roepen burgers om discriminatie, dan bedoelen ze eigenlijk veiligheid in de vorm van een vertrouwde omgeving. Roepen burgers om meer politie, dan bedoelen ze meer mensen die hun een gevoel van veiligheid geven. Vragen burgers om minder buitenlandse inmenging, dan geven ze aan dat er teveel onzekerheid is over hoe hun toekomst er uit zal zien. En natuurlijk zijn er burgers die gewoon willen dat er gediscrimineerd wordt en dat alleen politici die zij kennen beslissingen mogen nemen over hun leven. En natuurlijk zijn er ook andere antwoorden te geven op de roep om meer politie. Maar dat is aan de politicus om uit te zoeken, door te gaan praten met al die roepende mensen, die gehoord willen worden.

Reacties op dit artikel
JASPER, 2009-06-15
( 0 )

Ja, populist zijn, maar wel met een eigen mening. Je gaat de politiek in omdat je een beeld hebt van hoe de wereld er uit moet zieen, in welke samenleving je wilt leven.
Voor dat beeld zoek je steun, meerderheden. Tegelijk moet je je ook realiseren dat je wel iets kunt willen, maar als het ver af staat van wat mensen willen, je je gelijk nooit zult halen.
Dat is het spanningsveld. IK ben uw leider, dus ik volg u, zei Mussolini. Dat is wel ongeveer de definitie van het populisme; maar wat ontbreekt is het ideaal, de eigen opvatting over hoe de wereld moet zijn.
Normyo, 2009-06-15
( 0 )

Dat is denk ik ook het probleem met politiek voor veel mensen. Aan de ene kant voelen ze dat het gaat om hun mening en tegelijkertijd krijgen ze het gevoel, dat ze moeten voldoen aan de eisen van iemand anders.

En misschien is dat ook wel het probleem met politiek. Naarmate mensen individualistischer worden, wordt het moeilijker om ze achter een gezamenlijk idee te groeperen dat jij als politiek leider uitdraagt.

Laten we hopen dat het populisme een overgang is naar een politiek waarin politici het vermogen bezitten de gemeenschappelijke basis van individualisten te vinden.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl