X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De invloed van diplomatie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 24-08-2009
Auteur: Normyo
Hoewel je als gewoon burger weinig meekrijgt van de diplomatieke betrekkingen tussen landen, behalve als je het nodig hebt in het buitenland. Is het wel een constante bezigheid van landen. Als een land het geld kan opbrengen, dan heeft het in alle landen waarmee het een relatie heeft een diplomatieke vertegenwoordiging.

Diplomatie

In het gewone leven betekent diplomatie vaak niet veel meer dan beleefd en inlevend zijn. Op landelijk niveau is het een uitwas van de politieke leiding. Zo zal een communistische diplomaat een andere houding aannemen in gesprekken, dan een christelijke of kapitalistische. Maar de overeenkomst tussen alle diplomaten is dat zij de belangen van hun eigen land voor ogen hebben. Dat betekent dan ook dat diplomaten altijd zullen proberen op een beleefde en inlevende manier om te gaan met elkaar en elkaars wensen. Maar de wensen van het land dat vertegenwoordigd wordt zijn het uitgangspunt in overlegrondes en het doel dat de diplomaat zo dicht mogelijk zal willen benaderen.

Dat betekent ook dat diplomaten op alle mogelijke manieren zullen proberen om te voorkomen dat de belangen van hun vaderland worden geschaad.

Voorbeeld van diplomatie

In mei 2009 protesteerde de zanger Gordon, tijdens zijn verblijf in Rusland voor het Euro Songfestival, tegen het onderdrukken en mishandelen van homoseksuelen. Hij had meegedeeld mee te zullen lopen in een demonstratie van homoseksuelen, bedoeld om het lot van homoseksuelen in Rusland onder de aandacht van de wereld te brengen.

In augustus 2009 geeft de homo-activist Gordon aan dat hem vanuit de Nederlandse overheid verzocht is om niet mee te lopen in de demonstratie, omdat hij daarmee een diplomatieke rel zou creŽren. De Nederlandse overheid zou namelijk verplicht zijn om bij de Russische overheid om opheldering te vragen, als Gordon tijdens de verboden demonstratie zou worden opgepakt en mishandeld.

Nu kun je als Nederlander de overheid in dit geval van slapte beschuldigen of van hypocrisie, omdat ze in Nederland tegen discriminatie van homoseksuelen is. Maar in een ander land laat ze het gewoon toe. Een diplomaat zal nu stellen, dat een ander land een soeverein instituut is, dat zelf mag beslissen hoe het toegaat op haar grondgebied. En zolang er geen verdragen zijn die discriminatie van homoseksuelen verbiedt, is discriminatie alleen in Nederland verboden.

De Nederlandse overheid zal misschien zelfs opmerken, dat zij een protest heeft ingediend bij de Russische ambassadeur in Nederland over het discrimineren van homoseksuelen die een demonstratie willen organiseren. En waarschijnlijk zullen ze nog gelijk gekregen hebben van de ambassadeur over dat feit, met als repliek dat het verbod bedoeld is om de homoseksuele Russen te beschermen tegen de rechts radicale Russen, die homoseksuelen mishandelen en discrimineren. Waarop Nederland zou kunnen stellen, dat de demonstranten beter beschermd zouden moeten worden, door de overheid. Enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Maar een belangrijke reden in dit soort diplomatieke situaties is vaak de belangen van de landen. Zo is Nederland als een deel van Europa sterk afhankelijk van de gasvoorraden van Rusland. Misschien dat Nederland iets minder afhankelijk is dan andere Europese landen, maar dat is op Europees niveau niet van belang. Een aantal Europese landen met en sterk belang bij het Russische gas en ook olie, zullen waarschijnlijk in de situatie met de protesterende zanger Gordon geklaagd hebben bij Nederland over de ontstane situatie. Met zeer wel mogelijk een verkapt dreigement over een bepaald Nederlands belang in hun land. Waarna binnen de Nederlandse politieke top de afweging is gemaakt over welk belang groter is. De democratische rechten van Russische homoseksuelen of de Nederlandse en Europese belangen.

Gezien de grote Nederlandse belangen in Europa en de Europese belangen bij Russisch gas en olie, was de sterkst mogelijke reactie van Nederland het mondeling ondersteunen van Gordon. Tegelijkertijd werd Gordon echter afgeraden om er een diplomatieke rel van te maken, door mee te lopen in de demonstratie.

Waarmee Nederland dus diplomatiek de geit en de kool heeft weten te sparen op het punt van de democratische rechten van Russische homosekselen op het organiseren van een demonstratie. En geen van de betrokken landen of landen met belangen hoeven bang te zijn modder op hun mooie blazoen te krijgen.

Dus soms is diplomatie niet beleefd en inlevend zijn, maar vooral alle belangen van alle partijen redden en beschermen. Want morgen moet je toch weer met ze allen het bed uit om geld te gaan verdienen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl