X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Beperking van de hypotheekrente aftrek. Laat je niet voor de gek houden!

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van wimmooibroek wimmooibroek Auteur op infoyo sinds
07 April 2010


Bekijk het profiel van wimmooibroek
Datum: 19-04-2010
Auteur: Wimmooibroek
Er gaan veel verhalen rond over de bezuiningen die vanuit Den Haag doorgevoerd moeten worden. Onder andere de aftrek van de hypotheek rente moet er aan geloven. Hier moet flink op bezuinigt worden. Waarbij ook gelijk de huursubsidie betrokken wordt. Uiteraard wordt het zo gebracht dat de lagere inkomens meer gaan profiteren dan de hogere inkomens. Maar hoe zit het nu echt?

Ik las net een artikel over één van de voorstellen voor de beperking van de hypotheekrente aftrek. Hierin werd gesteld dat het verplaatsen van de hypotheek naar box 3 van het belastingstelsel een goede uitkomst zou hebben. Lage inkomens zouden dan meer profiteren van de rente aftrek dan de hogere inkomens.

Als we echter gaan rekenen dan valt dat best tegen. Het is nu zo dat de betaalde rente in een jaar afgetrokken mag worden van het inkomen. Dus stel je verdient 18000 euro per jaar en je hebt een hypotheek van 100000 euro tegen een rente van 5%. De rentelasten zijn dan 5000 euro. Dit betekent dus dat 5000 euro van de 18000 euro afgetrokken kan worden.

In het huidige stelsel valt de aftrek binnen box 1 dit betekent dat 33,45% van de 5000 euro rente teruggegeven wordt door de belastingdienst. Dit geeft een voordeel van 1673 euro. Het zelfde rente bedrag bij een inkomen van 38000 euro geeft een voordeel van 2100 euro (belastingtarief schijf 3 is 42%). Bij het hoogste tarief geldt 52% en dit biedt een voordeel van 2600 euro.

Als de hypotheek in box 3 wordt geplaatst dan zal 1,2% van de hypotheek terug gegeven worden door de belastingdienst. Bij dezelfde hypotheek van 100000 euro betekent dit een voordeel van 1200 euro.

Bovenstaande berekening wijst uit dat zelfs de lagere inkomens er bij deze regeling 473 euro op achteruit gaan. Hoe kan het dan dat iedereen vasthoudt aan de bewering dat lagere inkomens zullen worden ontzien? Er wordt schijnbaar nog steeds vanuit gegaan dat wij nederlanders blind achter onze leiders aan lopen. Dit lijkt me echter in het huidige politieke klimaat wel erg optimistisch gesteld.

Er zal bezuinigd moeten worden, maar er zal goed gekeken moeten worden naar wie de lasten kunnen dragen. Het belasten van alle inkomens groepen, dus ook de lagere, lijkt me geen positief effect hebben op de stimulering van de economie in crisistijd.

Op dit moment wordt het grootste gedeelte van de rente aftrek binnengehaald door een klein gedeelte van de huiseigenaren. Als deze verhoudingen veranderd zouden worden is de besparing ook gelijk aanwezig. Maar dit betekent een maximum aan de af te trekken rente. Dit heeft met name gevolgen voor de hoge inkomens.

Het komt er in elk geval op neer dat altijd een deel van de bevolking gevolgen zal merken van de bezuinigingen. Wordt het dan niet  gewoon eens tijd om transparant aan te geven wat de plannen zijn in plaats van mooie verhalen op te hangen en zo de mensen over te halen mee te gaan in de plannen?

En dan ook nog praten over bezuinigingen op de huursubsidie. Dus de mensen die niet genoeg verdienen om een huis te kopen, maar zelfs voor het huren van een fatsoenlijk huis aan moeten kloppen bij de overheid laten lijden onder de crisis. Dit lijkt me een onrechtvaardige insteek. Helaas zitten de mensen die adviseren voor deze plannen en de mensen die er over moeten beslissen niet in deze situatie. Wordt de beslissing dan wel op de juiste gronden genomen?

Ik eindig dit artikel met een oproep om bij de komende verkiezingen goed op te letten hoe de verschillende partijen met deze onderwerpen om gaan. Wees kritisch en kijk door de mooie toplaag heen. Bezuinigingen gaan niet zonder offers.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl