X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Antropomorphisme

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Wat een schitterend woord voor het gedrag van mensen, om hun eigen kenmerken te projecten op andere wezens of dingen. Ik zie een vreemde wolk en zeg vervolgens, dat ik Maria de moeder van Jezus heb gezien. Ik zie een vreemde schaduw en denk een oud mannetje te zien. Ik hoor gekras en denk dat er enge mannen met hun nagels aan de dakrand krabben.

Ingewikkeld

Dit begrip van antropomorphisme gaat nog behoorlijk ver. Je ziet het bijvoorbeeld terug in de manier waarover in documentaires gesproken wordt over de waargenomen dieren. Soms zit het in de gebruikte woorden, maar vaker nog zit het in de manier waarop de spreker zijn stem gebruikt.

Zo hoor je de spreker zijn afkeer uitspreken over roofdieren, die mensen verwarren voor voedsel. Zoals journalisten hun afkeer kunnen laten blijken, als ze commentaar geven op een gebeurtenis, waarin een mens anderen heeft benadeeld. Alsof een haai met voorbedachte rade zijn aanval inzet op een mens op een surfboard.

Of je merkt het aan de manier waarop je zelf reageert op het gedrag van dieren onderling. Als een twee dieren van dezelfde soort met elkaar in gevecht gaan om een stuk vlees of een vrucht.

De spiegel

In zekere zin is dan ook alles wat we zien een spiegel voor onszelf. Iedere keer als we naar iets kijken in de buitenwereld en we zijn ons bewust van wat we ervaren door dat wat we zien, zijn we onszelf aan het projecteren. Je zou gerust kunnen zeggen, dat we op basis van wat we over de buitenwereld denken, meer over onszelf te weten komen, dan over de buitenwereld.

In die zin is antropomorphisme nog handig ook, als leermiddel. Het enige wat we hoeven te doen is aannemen, dat we onszelf op de buitenwereld projecteren.

Wat dat betreft is het gezegde: "Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten", een magere uitspraak. Het zou eigenlijk moeten zijn: "Zoals de waard zijn gasten ziet, zo is hij."

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl