X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Een flexibele geest

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 07-02-2009
Auteur: Normyo
Als de mens iets heeft, dan is het wel een flexibele geest. Kijk maar eens hoe makkelijk we het vinden om allerlei regels te bedenken voor hoe we met elkaar om moeten gaan en hoe we met die regels omgaan.

Flexibel

Eigenlijk betekent flexibel natuurlijk, dat je makkelijk in de omgang bent of buigzaam. Het betekent natuurlijk niet, dat je de regels overtreedt. Maar als je bepaalde voorbeelden gaat bekijken, dan doen we dat soms dus wel. Neem de regel dat ieder mens een vrije wil heeft, zolang hij daarmee de vrije wil van anderen niet inperkt of beperkt en dus opheft.
Maar als je naar de manier kijkt waarop de meeste religies met vrije wil omgaan, dan zie je een sterke inperking.

Zo zeggen religies dat we door god geschapen zijn in zijn evenbeeld. En ze zeggen, dat god van ons houdt en een vrije wil heeft gegeven. Maar vervolgens moeten we aan allerlei regels voldoen, die de vrije wil die we gekregen schijnen te hebben opheft.

Of neem het voorbeeld, dat je wel tot god mag bidden om alles te krijgen wat je wilt, maar dat je niet zelf alles mag willen creŽren. Terwijl als er ťťn ding duidelijk is, dan is het wel het feit dat de mens een schepper is. We scheppen ons eigen lichaam. We scheppen ons eigen leven. We scheppen maatschappijen en organisaties. We zijn met niets anders bezig dan met scheppen.

Maar dat mag dus eigenlijk niet van religies.

Negatieve flexibiteit

Onze negatieve flexibiteit gaat zelfs zo ver, dat we instaat zijn om te leven met tegenstrijdige regels. We vinden het geen probleem als een regel zegt, dat we eerst moeten voldoen aan een bepaalde eis, voordat we rechten kunnen krijgen. Het vreemde is alleen, dat je pas kunt voldoen aan die eis, als je de rechten hebt ontvangen. Want waarom kon je bijvoorbeeld pas lid worden van een vakbond voor muzikanten als je werk had, terwijl je lid moest zijn van een vakbond om werk te kunnen krijgen. Vervolgens moest dus iemand je werk geven, terwijl je nog geen lid was van de vakbond, zodat je lid kon worden van de vakbond. En toch was er niemand binnen de vakbond, die deze regel wilde opheffen. Overigens in de wetenschap, dat het een goede manier was om het vak van muzikant te beschermen. Maar ook in de wetenschap dat er genoeg werkgevers zijn, die mensen werk geven zonder dat ze lid zijn van een vakbond.

Je zou dit positief kunnen noemen, maar dan alleen van de werkgever. Want de vakbond was duidelijk negatief bezig, met het monopoliseren van het recht op werk als muzikant. Want het gevolg van dit soort regels is, dat er individueel per persoon besloten kan worden, door individuen. Waarmee de vrije wil van mensen beperkt wordt, want je kunt niet zomaar muzikant worden.

Het positieve aan deze situatie is natuurlijk dan weer, dat mensen de kans krijgen om te leren om te gaan met tegenslag en dat is in dit leven natuurlijk ook altijd wel weer handig.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl