X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Kennisverwerving

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 09-02-2009
Auteur: Normyo
Voor ons gevoel hoort kennisverwerving thuis in het onderwijs. Kennis is dat wat we leren op school. Dat wat we op straat leren is levenservaring. Kennis geleerd op school wordt dan ook vaak theorie genoemd. Terwijl levenservaring de praktijk is. Maar eigenlijk is er geen verschil tussen levenservaring en theorie.

Praktijk of Theorie

Ons grootste probleem met levenservaring is dat het vaak zeer specifiek is. Het is eigenlijk alleen toepasbaar in die situatie waarin het is ontstaan. En het is alleen bruikbaar voor degene die het heeft opgedaan. Het is vaak ook heel moeilijk overdraagbaar aan anderen, omdat het situatie afhankelijk is en afhankelijk van de personen in de situatie.

Het grote gevaar van praktijk kennis is dan ook, dat het voor anderen zeer gevaarlijk kan zijn om te gebruiken. Omdat veel praktijk kennis gebouwd is op onbewuste kennis. Waarom zetten we de gaskraan en de vonk tegelijk aan of binnen twee seconden? Vaak komt de onbewuste kennis pas boven, als er specifiek naar gevraagd wordt.

De praktijk is dan ook een gevaarlijke situatie, waarin zonder voorkennis veel fout kan gaan.

De theorie is echter iets vreemds voor ons gevoel. Het mist de praktijk en de relatie met de praktijk. En dat is helemaal waar. Theorie is de uitgeklede praktijk. Theorie is de praktijk teruggebracht tot haar kern, zonder fratsen en tierelantijnen. Maar dat betekent eigenlijk, dat theorie de praktijk is. En dat zonder praktijk, theorie niet kan bestaan. Theorie dankt haar bestaan dus aan de praktijk. Het groteverschil tussen theorie en praktijk is echter, dat theorie veilig is en ongevaarlijk. Theorie is namelijk niet meer dan woorden, die een perfecte praktijk beschrijven.

Theorie creŽren

Dit is eigenlijk ťťn van de makkelijkste dingen om te doen. Theorie is namelijk het samenbrengen van verschillende praktijken, die sterke overeenkomsten vertonen. Theorie is het samenvatten van praktijken die op elkaar lijken. En dat is ook meteen het bestaansrecht van theorie. Theorie maakt verandering en vaak ook verbetering mogelijk. Zonder theorie is verbetering een kwestie van geluk en toeval. Zoals we vuur leerden kennen en bezitten door brandende takken te verzamelen, na een bliksem inslag. Zoals we vuur leerden maken, door te zien, dat vonken van twee tegen elkaar geslagen vuurstenen droge bladeren in brand staken. Zoals we leerden, dat je vuur kunt vervoeren, door gloeiende kolen lucht te onthouden. Dat was allemaal toeval en praktijkkennis. Pas toen we gingen begrijpen, dat vuur brandstof, lucht en ontsteking was, konden we vuur maken om brons te smeden en ijzer.

Het is het dus het creŽren van theorie, door na te denken over onze praktijk ervaringen, dat ons vooruit helpt. En het belangrijkste daarbij is, dat we daarvoor veel praktijk ervaringen bij elkaar brengen en de overeenkomsten uit die ervaringen halen. Die theorie maakt het mogelijk om te veranderen, om levens te redden, om samenlevingen te creŽren.

Maar dat betekent niet, dat theorie belangrijker is dan praktijk. Want alleen in de praktijk is vast te stellen of een nieuwe theorie klopt. En alleen nieuwe praktijk ervaringen, kunnen leiden tot nieuwe theorieŽn.

Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-02-09
( 0 )

Hoi Normyo, eindelijk weer terug online. Ik zie dat er veel veranderd is en dat de artikelen nu ook gekeurd kunnen worden, leuk. Ik lees je artikelen altijd met veel plezier, ik houd ervan als mensen hun eigen mening en blik op dingen delen. Wat de kennis betreft ben ik van mening dat door proberen en doen het weten groeit. Levenservaring is van onschatbare waarde en dat kun je op school niet leren.
Normyo, 2009-02-09
( 0 )

Hallo Carina03, Dank je wel voor je compliment. En natuurlijk is levenservaring van onschatbare waarde en op school leer je het zeker niet. Maar sommige zijn vervolgens van mening dat wat je op school leert onbelangrijk en waardeloos is geworden. Terwijl schoolkennis en levenservaring twee volkomen verschillende vormen van kennis zijn, van gelijke waarde overigens, maar eigenlijk niet vergelijkbaar.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl