X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Re´ficatie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -4 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 10-02-2009
Auteur: Normyo
Ik vind dit echt een schitterend woord. Het betekent zoveel als het toekennen van zelfstandigheid aan een abstract iets of een dood ding. Zoals bijvoorbeeld, de belastingdienst heeft me gepakt. Of de boom reed mij aan. Re´ficatie is een uitingsvorm van slachtofferschap.

Abstract of ding

De gedachtengang dat een ding of een abstract iets over een eigen leven beschikt is natuurlijk wat vreemd. Het is misschien zelfs wel een teken van een beperkt denkvermogen en wereldbeeld.

Zo bestaat de belastingdienst als zelfstandig levend iets natuurlijk niet. Zonder de mensen die werken bij de overheidsorganisatie, die belastingdienst heet, zou niemand belasting hoeven betalen. Misschien dat in de toekomst de belastingdienst bestaat zonder mensen, maar dan moeten we eerst computers uitvinden die zelf kunnen programmeren en ideeŰn formuleren. Tot die dag zullen het altijd mensen zijn, die de belastingdienst vormen. Het zal misschien ooit zo ver komen, dat alleen de leden van de staten generaal nodig zijn, maar zelfs dan is de belastingdienst en dus de overheid mensenwerk en niet een zelfstandig iets met een eigen wil. Nog erger, als morgen geen enkele ambtenaar gaat werken, dan is er morgen geen overheid.

Overigens is het positieve van re´ficatie wel, dat de mensen achter de abstractie een zekere mate van bescherming krijgen. Als ik boos ben op de beslissingen van de belastingdienst, dan richt ik mijn woede tenminste niet op de mensen, die het werk doen. Want dat zou ook niet terecht zijn, omdat zij slechts de regels uitvoeren. Als ik dan boos wil zijn, dan moet ik boos zijn op de leden van de staten generaal, die de regels hebben goedgekeurd.

Slachtoffer

Het praten en dus denken in de vorm van levende abstracties of levende dingen met een eigen wil, is natuurlijk slachtoffergedrag. Alles wat mij overkomt, overkomt mij door een macht groter dan die van mij als mens.

Het vreemde is echter, dat het vaak niet de slachtoffers van het gedrag van een organisatie zijn, die gaan re´ficeren. Het zijn juist de medewerkers van de organisatie, die de organisatie re´ficeren. De medewerkers gaan zich als slachtoffer van hun eigen organisatie gedragen. Zij kunnen slechts de regels toepassen. Hun macht om te be´nvloeden en verandering te creŰren bestaat niet. Zij kunnen niets inbrengen en niets naar voren brengen in overleg met hun chef. Hun chef is echter ook machteloos en een slachtoffer van het systeem en kan niet veel meer doen, dan de regels die hem van bovenaf worden doorgegeven, door te geven naar beneden. Je zou je bijna kunnen afvragen waarom een chef nodig is, als het gaat om de regels.

En misschien is dat dan ook het probleem in mensenwerk. Waar twee slachtoffers bij elkaar komen, krijg je alleen maar geklaag.

Het vreemde is echter vaak, dat de medewerkers die slachtoffer zijn van de regels van hun organisatie, in het geheel niet meevoelen met het slachtoffer van het gedrag van de organisatie.

Misschien wordt het tijd, dat wij slachtoffers van organisatiegedrag, medeleven gaan tonen met de slachtoffers die bij de organisatie werken. Zoiets van:
Dat moet toch verschrikkelijk zijn, dat u mij niet kunt helpen om mijn probleem op te lossen, omdat de regels van uw organisatie dat onmogelijk maken.Reacties op dit artikel
Kees, 2010-06-24
( 0 )

Caroline, 2011-09-13
( 0 )

Ik vind dit een geweldige oplossing om de mensen van zo'n organisatie te benaderen. Vooral omdat ik aan de toon van medewerkers in telefoongesprekken vaak een irritatie hoor als ze antwoord geven op een vraag.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl