X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is belonen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-03-2009
Auteur: Normyo
In dit leven begint de mens al heel vroeg met het zoeken van beloning. Als baby is het eigenlijk niet meer dan het zoeken naar bevestiging. Als we ouder worden, dan wordt het meer een behoefte aan erkenning. En als we oud genoeg zijn om geld te verdienen, dan zoeken we beloning in de vorm van geld.

Meerdere vormen van beloning

Er zijn meerdere vormen van beloning. Maar allemaal zijn ze te koppelen aan een gebiedje, nucleus accumbens, in onze hersenen, dat actief wordt als we iets ervaren als beloning.

De bekendste vorm van beloning die mensen kennen is het salaris. Met in het verlengde van dat salaris de secundaire arbeidsvoorwaarden. En hoewel secundaire arbeidsvoorwaarden geen geld zijn, kun je ze wel in geld uitdrukken. Naast salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden kennen we dan ook nog het principe van de bonus, voor mensen die iets uitzonderlijks gedaan hebben. Of voor mensen die een beroep hebben dat zeldzaam is.

Naast geldelijke beloning kunnen mensen ook emotioneel beloond worden. Dat kan in de vorm van een schouderklopje of erkenning van het verrichte werk. Dat is een vorm van extrinsieke beloning, net als het salaris en de bonus. Een variant op het schouderklopje is de beloning in de vorm van erkenning van iemands mogelijkheden of talenten. Dat gebeurd dan vaak in de vorm van promotie of het toewijzen van opdrachten of projecten. In sommige bedrijven blijft dit niveau van belonen soms steken op het niveau van het erkennen van iemands aanwezigheid. Het zijn de zichtbaren die nieuwe opdrachten krijgen en promotie maken. Een andere vorm van extrinsieke beloning is het gevoel dat mensen ervaren, als ze betrokken worden bij een succesvolle groep. Een variant hierop is het uitgenodigd worden om deel te nemen aan een groep waar men tegenop kijkt. Maar ook bijvoorbeeld het gevoel dat mensen krijgen, als hun gedrag synchroon is aan het gemiddelde gedrag van de groep waar ze toe behoren, is een vorm van belonen. Daarbij probeert men dan zoveel mogelijk het gedrag te copieŽren dat  de leider van de groep laat zien.

Als er extrinsieke beloning bestaat, dan zijn er natuurlijk ook vormen van intrinsieke beloning. Ook hierbij gaat het om een directe vorm van beloning in de vorm van emoties of gevoelens. Bijvoorbeeld het gevoel van opluchting, als een opdracht goed afloopt, terwijl men dit niet verwacht. Of het gevoel van tevredenheid, als een opdracht af is. Maar ook het gevoel iets geleerd te hebben tijdens een opdracht, voelt aan als een beloning. En dan heb je natuurlijk ook nog het gevoel van succes bij een opdracht die zoals was gepland wordt afgesloten.

Belonen is in de meeste gevallen een gevoel, dat sterker is naar mate er een directer verband is tussen het gevoel en de veroorzaker van het gevoel.

Beloning gebruiken

Doordat het beloningsgevoel samenhangt met externe factoren of activiteiten, is het mogelijk om dit gevoel van buitenaf te stimuleren en zo mensen te motiveren, in sommige gevallen zou je zelfs kunnen spreken van manipuleren.

Een eerste vorm van motivatie is het gebruik van salarissen, bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden om werknemers te belonen voor verrichte werkzaamheden. Hoe goed dit werkt blijkt wel uit het feit, dat werknemers op basis van het beloningsbeleid binnen hun organisatie bepalen wat zij gaan doen. In organisaties waar vooral veel winst realiseren beloond wordt, bijvoorbeeld met bonussen, zie je medewerkers activiteiten ontplooien om hoge bonussen te realiseren. Dit in tegenstelling tot organisaties waar de bonussen gekoppeld zijn aan de kwaliteit van een afdeling of waar bonussen niet gebruikt worden in het beloningsbeleid.

Een tweede vorm van motivatie is het schouderklopje of de erkenning. Hierbij geeft de omgeving of een hoger geplaatste blijk van het waargenomen hebben van iemands prestaties. Deze prestatie wordt vervolgens gewaardeerd doordat mensen er over praten en het als voorbeeld aanhalen in gesprekken of de uitvoerder er direct over aanspreken. Dit leidt ertoe dat anderen gaan proberen om dit gedrag te kopieŽren of herhalen, zodat ook zij een schouderklopje kunnen ontvangen.

Een derde vorm van motivatie is die welke mensen ervaren, als leidinggevenden blijk geven hun aanwezigheid als prettig te ervaren. Deze vorm van belonen kan zelfs gebruikt worden om mensen zich te laten aanpassen aan hun omgeving.

De meeste effectieve vorm van motivatie is echter die, waarbij iemand het gevoel van beloning kan koppelen aan een door hemzelf uitgevoerde activiteit. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld geweldig voelen na het uitvoeren van een opdracht, die met succes wordt afgesloten. Bijvoorbeeld een lasser die een perfecte las heeft gemaakt. Of een boekhouder die een fout uit de boeken haalt, waardoor een bedrijf geld bespaart. Door de werknemer een volgende keer weer op zo'n soort opdracht te zetten, wordt deze gemotiveerd om nogmaals zo'n succes te realiseren.

Reacties op dit artikel
Emfkruyssen, 2009-03-29
( 0 )

Een heldere uiteenzetting van iets dat veelvuldig in de praktijk voorkomt.
Vandenbussche s., 2009-11-05
( 0 )

Zeer nuttige info
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl