X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Weerstand is zo fout

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 24-06-2009
Auteur: Normyo
Het blijft me bezighouden dat begrip weerstand. Het is zo apart om te zien, dat er gebruik van gemaakt wordt om iets te benoemen wat misschien niet meer is dan tegenzin. En waarom moet je altijd overal zin in hebben?

Weerstand en zin

Een belangrijk punt bij weerstand, als het door iemand anders gebruikt wordt om bijvoorbeeld mijn gedrag te beschrijven, is dat het meer zegt over de ander. De ander ervaart mijn gedrag namelijk als weerstand tegen zijn wensen. Het begrip gebruiken om mijn gedrag te beschrijven is dan in zekere zin het geven van een oordeel over mijn gedrag op basis van de eigen wensen. Maar waarom moet ik me aanpassen aan de wensen van anderen?
Ik begrijp best wel, dat veel mensen hun eigen wensen en ideeŽn geweldig vinden en iedere afwijziging van hun wensen zien als een afwijzing van hunzelf. Maar ik ben toch niet in deze wereld gezet om andere mensen gelukkig te maken, tegen mijn eigen wensen in?

Maar weerstand is natuurlijk wel een lekker makkelijk begrip om te gebruiken, als je wilt proberen om iemand in het gareel te dwingen. Omdat je met het begrip duidelijk maakt, dat de ander zich niet aanpast aan zijn omgeving. En dat is in deze wereld met machthebbers en machtuitoefeners voor die machtgebruikers natuurlijk een belangrijk goed. Want doordat er mensen zijn die zich aanpassen, krijgen zij het gevoel dat ze machtig zijn. En machtig zijn betekent dat ze goed zijn, want mensen volgen hun ideeŽn alleen maar als die ideeŽn goed zijn.

Je moet dus altijd zin hebben als het gaat om het uitvoeren van de ideeŽn van machthebbers. Want anders ben je recalcitrant of een revolutionair.

Geen zin versus weerstand

Er is alleen wel een tegenstrijdigheid tussen het gebruik van het begrip weerstand en de vrije wil. Als ik alleen op de momenten dat anderen dat goed vinden mag doen wat ik wil, dan heb ik dus geen vrije wil. En als ik op de momenten dat de ander dat wil, moet doen wat die ander wil, dan heb ik nog steeds geen vrije wil.
En nu zullen veel beslissers en machthebbers beweren, dat het nodig is, dat ťťn persoon beslist als het gaat om groepen mensen, omdat je anders chaos krijgt. Maar dat is natuurlijk niet waar. Dat is een dooddoener van 'heb ik jou daar'.

Ten eerste is er geen enkel bewijs van het ontstaan van chaos, als iedereen zelf mag beslissen wat hij doet. Ten tweede zullen de meeste mensen bijna automatisch een keuze maken om ťťn persoon te volgen, geheel uit vrije wil. Ten derde is er niets op chaos tegen, omdat het alleen voor sommige mensen een organisatie vorm is, die ondoorzichtig is.

Daarbij wat is er op tegen om iemand te vragen waarom hij geen zin heeft om iets te doen? In plaats van het gedrag meteen te veroordelen als weerstand? Met de vraag naar iemands tegenzin, creŽer je inzicht voor jezelf en de ander. Door weerstand te roepen, roep je alleen maar weerstand op.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl