X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De invloed van identiteit

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-07-2009
Auteur: Normyo
Eigenlijk valt identiteit onder het kopje consistentie van factoren waardoor we beļnvloedbaar zijn. Omdat we het gevoel willen hebben dat we een uniek persoon zijn, vinden we dat we een identiteit moeten hebben. Want onze identiteit maakt het voor ons mogelijk om consistent te zijn.

Situatie

Het gevolg van onze behoefte aan identiteit is echter dat we niet meer zien dat we ons in verschillende situatie verschillend gedragen. Onze identiteit blijkt dus afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden. Waarbij het vooral de anderen waarmee we in een bepaalde situatie aanwezig zijn bepalen hoe we ons gedragen. Neem het voorbeeld van de manager die in een situatie met zijn manager geen leidinggevende houding aanneemt. Maar zodra hij alleen is met zijn medewerkers gedraagt hij zich plots als een sturend persoon.

Dus onze identiteit is flexibel en afhankelijk van met wie we samen zijn.

Zo gedragen mannen zich in de omgeving van vrouwen vaak voorkomender en beschaafder, dan wanneer ze alleen met mannen zijn. Zo zijn vrouwen in een gemengde groep vaak terughoudender, dan wanneer ze samen zijn met een groep vrouwen.

En toch hebben mensen niet het gevoel dat hun identiteit verandert met de verandering van de situatie. Want niemand zal op de vraag: "Wie ben jij?" Het antwoord geven: "Dat verschilt per situatie." Of de weder vraag: "Bedoel je dat nu of in een bepaalde situatie?"

Identiteit

Nu zou je kunnen stellen, dat het hoogst hypocriet is om je aan de situatie aan te passen. Maar er zijn natuurlijk vele redenen waarom we ons niet de hele dag consistent gedragen. Wat heeft het bijvoorbeeld voor zin om je als manager te gedragen, als je in een winkel boodschappen gaat doen? Je komt daar niet om leiding te geven, maar om boodschappen te halen. Of wat voor zin heeft het om je als zwemleraar te gedragen, als je bezig bent je baby te baden?

Identiteit is dus eigenlijk een licht overbodige eigenschap die mensen hanteren om het gevoel te hebben niet hetzelfde te zijn als hun buren. Maar het is vooral bedoeld om te kunnen verwoorden dat we niet hetzelfde zijn als onze buren. Want als we één ding heel goed kunnen, dan is dat de verschillen tussen onszelf en anderen herkennen. En het zijn vooral de verschillen die we zien als de elementen van onze identiteit. Ik ben extravert, doortastend, open en vriendelijk. Terwijl we op de momenten dat we afwachtend, gesloten en onvriendelijk zijn het gevoel hebben dat deze eigenschappen een uitzondering zijn veroorzaakt door de situatie.

Mensen schijnen dus veel meer eigenschappen te hebben, dan die welke ze toeschrijven aan hun identiteit. Dan komt de vraag natuurlijk op, wat het nut is van identiteit, als het toch net zo omvangrijk is als er menselijke eigenschappen zijn?

Reacties op dit artikel
Monica, 2009-07-15
( +1 )

Dit artikel maakt nieuwsgierig naar de achtergrond van de schrijver Het valt mij op dat deze identiteit beschrijft als een "eigenschap". Ik denk dat identiteit met een veelheid van zaken te maken heeft (waar je woont, hoe je bent opgevoed, bij welke beroepsgroep je hoort, hoe je in het leven staat, enz.). Ik denk dat het kiezen van een andere opstelling in een andere context veel meer te maken heeft met jouw rol in die context en met psychologische factoren (b.v. welke uitkomst verwacht je van welk soort gedrag) en dus veel minder met "eigenschappen". Die zijn volgens mij minder flexibel.
Normyo, 2009-07-15
( 0 )

@Monica, misschien had ik iets duidelijker moeten zijn, maar identiteit is een combinatie van eigenschappen. Zoals Nederlanders zichzelf identificeren met zuinig en hard werkend, open en gezellig en nog wat kenmerken.

Wat bijna automatisch betekent dat identiteit dus ook voortkomt uit waar je bent opgegroeid, waar je woont, welk werk je doet, welke andere ervaringen je hebt gehad in je leven. Wat weer tot gevolg heeft dat je veel meer eigenschappen hebt, dan de meeste mensen zichzelf toekennen via hun identiteit. En natuurlijk speelt je rol en psychologische factoren mee bij hoe je je gedraagt in een situatie. Genoeg managers die willen bewijzen dat ze leiders kunnen zijn tegenover hun manager, door de leiding te nemen. Maar zonder de eigenschappen van leiderschap kun je geen leiding nemen. Dus uiteindelijk kun je stellen, dat mensen meer eigenschappen bezitten dan ze zichzelf toekennen onder hun identiteit.

Waarmee ik helemaal niet wil zeggen, dat je je identiteit breder moet definiƫren. Ik wil ik hiermee alleen maar zeggen, dat je je identiteit niet zo smal hoeft te definiƫren, als mensen vaak doen.
Ron van gils, 2009-09-13
( +1 )

De Fysiek identiteit (wat je al hebt) gecombineerd met je emotionele identiteit (wat je voelt) vormt samen je ego identiteit (het zelfbeeld). Dit is als het goed (gezond) is een stabiele identiteits factor.

Dit zijn zaken die veranderen per situatie eigenlijk niet. voorbeeld: (Fysiek) Als je surinamer bent blijf je dat over het algemeen in elke situatie. (Emotioneel) vele gevoelens, waarden blijven stabiel in elke situatie (anders wordt je wel erg labiel :))

Maar je hebt gelijk als het gaat over de keuze van interactiviteit naar je omgeving. Dan gaan zaken als sociale, creatieve, en je archetypische (de verhalen over jezelf) identiteit een rol spelen. Daarin maak je ook zelf de keuzes.

Als je omgeving je sterk beĆÆnvloed in je gedrag zul je daar diep van binnen last van krijgen. okkal gedraag je je dan misschien anders, kies je een niet geconformeerde stijl die past bij het "zelf" dan krijg je vroeg of laat toch een probleem. (overspannen, stress). Ja je omgeving beinvloed je gedrag en identiteit. Nee, identiteit zit ook dieper dan dat. Jezelf verlochenen, dat zal NOOIT goed voelen. Daar blijf je toch altijd verschillend in dan anderen.
Normyo, 2009-09-13
( 0 )

Rob van gils, ik ben het met je eens dat ons ego bestaat uit een combinatie van fysiek en emotie. Maar het gaat niet over de onveranderlijkheid van de fysiek of emotionele basis als het om identiteit gaat. Het gaat om de waarde die wij onszelf toekennen op basis van ons ego. En die waarde wordt ons geleerd door onze omgeving.
Als ik bij jouw voorbeeld blijf. Een Surinamer in Suriname heeft een hele andere persoonlijke waarde en dus identiteit of gevoel bij zichzelf, dan een Surinamer in Nederland. Simpelweg omdat in Suriname de waarde die thuis wordt verstrekt sterker overeenkomt met de waarde die de omgeving toekent aan het Surinamer zijn. Je omgeving bevestigd in zekere zin je identiteit. In Nederland is die overeenkomst veel kleiner tussen thuis en omgeving. Met als gevolg een veel minder sterke identiteit en identificatie en dus ook een andere persoonlijke identiteit. Niet voor niets hebben Surinamers heel veel moeite met Nederlanders van Surinaamse afkomst en hebben Nederlanders diezelfde moeite met Nederlanders met Surinaamse ouders. De Nederlandse Surinamer heeft een identiteit die voor beide partijen moeilijk bevatbaar is en waar men eerst aan moet wennen.
Ron van gils, 2010-02-22
( 0 )

Bedankt voor je reatie Normyo.

Waar jij nu over praat zie ik als de Sociale identiteit. De keuze van je Ego hoe om te gaan met interactiviteit. Zolang die keuze geĆÆnspireerd wordt door het Ego (de optelsom fysiek en emotioneel) blijf je meer bij jezelf. Laat je vooral de omgeving domineren in de keuzes die je maakt, verlies je aan identiteit en authenticiteit. De mate waarin je je aan kunt passen aan situaties om je heen is weer afhankelijk van je Creatieve identiteit. De vorm waarin je je interactiviteit wilt laten zien.
Ook hier is mijn voorkeur om altijd vanuit het zelf te acteren. Maar nogmaals je omgeving speelt natuurlijk hier een belangrijke dominante rol. Ik ben van mening dat je jezelf hierdoor niet mag verliezen.
Normyo, 2010-02-22
( 0 )

@Ron van gils, je creƫert op deze manier wel heel veel identiteiten: Sociale, Creatieve, Persoonlijke, Fysieke, Emotionele. Ik geef toe dat veel mensen de neiging hebben om in verschillende situaties anders te reageren, maar of dat vanuit de persoon komt of een gevolg is van de reactie op de omgeving is voor mij twijfelachtig. Het is denk ik een combinatie van beide. Om op een bepaalde manier te kunnen reageren op de omgeving, moet die reactie beschikbaar zijn.

Maar zoals je zegt is het ook voor mijn gevoel belangrijk om te voorkomen dat je de omgeving belangrijker maakt dan jezelf.
Kylie, 2014-03-06
( 0 )

De rol waarmee je je het meest verbonden voelt: Zo luidt grofweg de omschrijving van wat persoonlijkheidspsychologen identiteit noemen. Dat mag je niet verwarren met persoonlijkheid. Persoonlijkheid gaat namelijk vooral over hoe we ons verhouden tot onszelf. Iemands persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen en onze waarneming en interpretatie daarvan. Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn. Zodra je geboren wordt staat je identiteit al vast door de naam die je gegeven is en de cultuur waarin je zult opgroeien.
Normyo, 2014-04-16
( 0 )

Daar heb je helemaal gelijk Kylie, maar niemand maakt in dag dagelijks gebruik onderscheidt tussen persoonlijkheid en identiteit. Daarnaast beĆÆnvloeden persoonlijkheid en identiteit elkaar. Mijn persoonlijkheid bepaalt namelijk in welke mate ik een bepaalde identiteit in een bepaalde situatie op me wil nemen. Vandaar dat mensen het ook zo moeilijk vinden om onderscheidt te maken tussen identiteit en persoonlijkheid.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl