X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vertrouwen op anderen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 20-10-2009
Auteur: Normyo
Dit is iets wat mensen graag doen, hun beslissingen baseren op uitspraken van anderen, die zij menen te moeten vertrouwen. Dus wat doen we. We ontmoeten iemand die we nog niet kennen. We hebben er een leuk gesprek mee en vragen dan aan iemand anders of deze de persoon waarmee we spraken kent.

Wantrouwen

Op de een of andere manier hebben we geen vertrouwen in de mensen die we de eerste keer ontmoeten. Misschien omdat we van onze ouders leren om vreemden niet te vertrouwen? Maar we hebben wel vertrouwen in de uitspraken van iemand die we kennen over iemand die we niet kennen.

Een variant op dit vertrouwen in een ander is de wereld van het keurmerk. Als het keurmerk op een product staat, dan moet het betrouwbaar zijn.

In beide vormen van vertrouwen schuilt echter een onzekerheid. Van het keurmerk weten we vaak niet hoe het tot zijn conclusies komt. En van de vertrouwenspersoon weten we vaak niet wat zijn belang is bij zijn uitspraak over een derde.

Nu kun je bij sommige keurmerken dit gewoon nagaan, door te vragen hoe ze hun oordeel vormen. De consumentenbond rapporteert bijvoorbeeld gewoon hoe zij tot haar conclusies is gekomen.

Maar bij die uitspraak van de vertrouwenspersoon is de enige mogelijke controle nog meer mensen vragen. Daarbij heb je de keuze uit twee soorten vragen. De eerste soort is de vertrouwenspersoon controleren, door te vragen wat zijn relatie is tot de derde. De tweede soort is de tweede vertrouwenspersoon vragen wat hij weet over die persoon die je net hebt leren kennen.

Vertrouwen

Er is dus iets vreemds aan de hand. We vertrouwen anderen niet totdat we ze leren kennen. Maar als we ze eenmaal kennen dan vertrouwen we ze bijna blindelings, totdat ze een fout maken. En dan worden we voorzichtig.

Maar is het wel terecht om mensen die we niet kennen te wantrouwen en mensen die we kennen te vertrouwen? Het blijkt juist dat het vaak de mensen zijn die we kennen die ons vertrouwen beschamen. Nu is dat ook wel logisch, want de mensen die we vertrouwen daar hebben we het meest mee te maken. En de kans op misbruik van vertrouwen komt het meeste voor in situaties waarin mensen veel met elkaar te maken hebben. Het regelmatige contact leidt namelijk tot een toenemend vertrouwen. Daarnaast kan het vertrouwen versterkt worden, omdat we voortdurend de kans krijgen om het vertrouwen te testen en iedere keer dat het goed loopt groeit ons vertrouwen.

Maar als iemand nog nooit ons vertrouwen beschaamd heeft, hoe kunnen we hem dan wantrouwen? We hebben niets waarop we dat wantrouwen kunnen baseren. Zou onbekendheid dan automatisch leiden tot wantrouwen? Het is natuurlijk wel een goede overlevingsstrategie. Maar in een wereld waarin de mensheid en zeker de westerse mens zo'n beetje de meest veilige situatie heeft gecreŽerd is het wantrouwen wel vreemd. Zeker als je bedenkt dat we ons vaak door de eerste beste oplichter in de luren laten leggen, als die met een mooi aanbod komt een aanbod dat te mooi is om waar te zijn.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl