X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Positieve kanten van negatieve verhalen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 02-12-2009
Auteur: Normyo
Als je kijkt naar het gevoel dat negatieve verhalen je geeft, dan is het bijna niet voor te stellen dat er ook positieve kanten aan zouden kunnen zitten. Want hoe kan het verhaal over een zieke moeder of een criminele vriend of een tegenwerkende baas een positieve kant hebben? Als je kijkt naar sprookjes zie je dat het wel kan.

Negatieve verhalen

Er zijn genoeg negatieve verhalen te vertellen in deze wereld. Verhalen over corrupte ambtenaren die hun diensten aan de hoogste bieder verkopen. Verhalen over piraten die voor losgeld schepen kapen. Verhalen over multinationals die in hun eigen land de regels volgen en daarom in een land waar minder strenge regels zijn het milieu vervuilen. Vaders die hun kinderen mishandelen. Ouders die hun kinderen verwaarlozen. Regeringsleiders die liegen over hun amorele gedrag om hun machtspositie te beschermen. Bazen die hun werknemers bedreigen en onderdrukken om hun eigen voordeel zo groot mogelijk te maken. Werknemers die hun collega's een rad voor ogen draaien, zodat ze door kunnen gaan met hun fraude. Bedrijven die hun producten als veilig voordoen, maar ondertussen verslavende stoffen toevoegen om meer te kunnen verkopen. Chauffeurs die dronken ongelukken veroorzaken en het slachtoffer de schuld geven van het ongeluk. En zo kunnen we maar door gaan met het opsommen van negatieve verhalen.

We kunnen in sommige gevallen zelfs de negatieve verhalen achter de negatieve verhalen beschrijven. Bijvoorbeeld het feit dat de hongersnood in veel arme landen het gevolg is van het feit dat ze geen eerlijke kans hebben op de wereldmarkt om hun producten te verkopen. Omdat westerse landen met allerlei regels voorkomen dat arme landen hun producten kunnen verkopen in westerse landen. Maar ook omdat westerse landen met hun ontwikkelingshulp bewoners in hongersnood gebieden gemakzuchtig en lui en verantwoordelijkheid avers maken, zodat ze niet leren om zichzelf te helpen. En omdat arme landen hoge belastingen heffen om hun buitenlandse schulden af te betalen, zodat hun burgers nooit genoeg kunnen sparen om in hun eigen land te investeren. Omdat arme landen vaak een economie hebben die op een enkel product is gestoeld, waardoor als dat product niet meer gewild is ze niets meer verdienen en dus hun schulden niet af kunnen betalen. Of het feit dat multinationals arme landen dwingen om hun economie op één product te stoelen, omdat er anders niemand is die hun product wil kopen.

En toch zitten er ook positieve kanten aan negatieve verhalen.

Positieve kanten

Dus ondanks het feit dat er zoveel negatieve verhalen in deze wereld zijn, zijn er ook positieve elementen te noemen. Of zoals het Chinese spreekwoord zegt:
De boom moet de storm dankbaar zijn, want zij leert hem steviger wortelen.
Of de Nederlandse spreekworden:
Elke wolk heeft een goudenrand.
En
De één zijn dood is de ander z'n brood.

Natuurlijk is het voor de persoon die de negatieve ervaring heeft geen geruststelling om te weten dat na regen zonneschijn komt. Maar voor de persoon die het verhaal te horen krijgt van de negatieve ervaring is er wel een positief aspect, naast de negatieve gevoelen die vaak worden opgeroepen.

Het negatieve verhaal roept al tijdens het verhaal in een bepaalde mate de bijbehorende gevoelens op. Je wordt dus al enigzins voorbereid op een vergelijkbare ervaring. Het is alsof je ingeënt wordt met een inactief virus, zodat je als je een actief virus krijgt lichamelijk voorbereid bent om het actieve virus te bestrijden.

Verder geven negatieve verhalen je de mogelijkheid om je medeleven te tonen voor je medemens. En als je je echt sterk voelt, dan kun je in sommige gevallen zelfs opzoek gaan naar oplossingen die voorkomen dat andere mensen dezelfde negatieve ervaring zullen meemaken.

Dus zo negatief als verhalen kunnen zijn ze kunnen ook positieve effecten hebben. Niet voor niets het Nederlandse spreekwoord:
Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2017 - Infoyo.nl