X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Karakter of competentie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-12-2009
Auteur: Normyo
Ik krijg af en toe het idee dat het niet meer helemaal duidelijk is wat iemands karakter eigenschappen zijn en iemands competenties. Hoewel in de psychologie vaak gesteld wordt dat karaktereigenschappen onveranderbaar zijn, zijn competenties dat zeker niet. Competenties zijn namelijk een combinatie van kennis, vaardigheden, houding en karaktereigenschappen toegepast in een bepaalde situatie.

Karakter

Bij karakter denkt iedereen aan herkenbare eigenschappen van mensen, of eigenlijk herkenbaar gedrag, dat wij voor onszelf koppelen aan onzichtbare persoonlijke eigenschappen. Zo vinden we iemand die altijd zijn eigen zin doet, vaak eigengereid. Helemaal als door die eigengereidheid van de ander onze plannen altijd mislukken.

Karakter eigenschappen zijn in de psychologie echter beperkt tot vijf schalen. Hoewel er natuurlijk altijd kritiek op te geven is, zijn die vijf schalen op dit moment: openheid versus geslotenheid, extraversie versus introversie, inschikkelijk versus competitief, zorgvuldig versus slordig, emotioneel stabiel versus instabiel. Iemand is op basis van deze vijf schalen vaak herkenbaar aan te duiden. Of als je iemand beschrijft aan de hand van deze vijf schalen dan herkennen de meeste mensen de persoon in kwestie aan de hand van de beschreven eigenschappen.

Iemand die dus eigengereid is, zou binnen de vijf schalen ingedeeld moeten worden als competitief en is waarschijnlijk ook emotioneel stabiel.

Daar zie je overigens ook meteen het probleem voor dit model. Iemand die emotioneel stabiel is kan bijvoorbeeld heel goed inschikkelijk zijn. Terwijl iemand die competitief is juist helemaal niet emotioneel stabiel hoeft te zijn. Ook een karaktertrek als resultaatgericht lijkt eerder een combinatie van de karaktereigenschappen competitief en emotioneel stabiel dan een competentie. En toch is resultaatgericht eerder een competentie dan een karaktertrek. Het is namelijk beÔnvloedbaar door de situatie.

Competentie

Het belangrijkste kenmerk van een competentie is dat het situatie afhankelijk is. Je kunt dus in de ene situatie competent zijn en in een andere situatie de competentie missen, hoezeer de situaties op het eerste oog op elkaar lijken. Het voordeel van competenties is echter, dat je ze kunt leren en ontwikkelen, iets wat met karaktereigenschappen vaak niet lijkt te kunnen. Of je moet ze nog sterker ontwikkelen dan ze al waren.

De ontwikkelbaarheid van competenties is natuurlijk wel handig. Want dat betekent dat je competenties in de ene situatie kunt ontwikkelen en met enige externe hulp of een lerende houding leren toepassen in een andere situatie. Je kunt dus breed competent worden. Terwijl je dan in al die verschillende situaties dezelfde karaktertrekken vertoont. Maar wat waarschijnlijk wel geldt, is dat om breed competent te kunnen worden je een inschikkelijke persoonlijkheid met een open houding en een zorgvuldig karakter moet zijn die emotioneel stabiel is. Je moet namelijk wel naar iemand willen luisteren.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl