X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Eigen schuld, dikke bult?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van TomW TomW Auteur op infoyo sinds
21 December 2009


Bekijk het profiel van TomW
Datum: 22-12-2009
Auteur: TomW
We willen allemaal graag weten waarom mensen bepaalde dingen doen of niet doen. En ieder heeft zo zijn/haar mening ter verklaring van het doen en laten van de menselijke soort. De attributietheorie leert ons dat de verklaring die we geven voor menselijk handelen sterk verschilt naargelang de persoon waarover het gaat. We meten namelijk met 2 maten en gewichten, naargelang het gaat over de ander of over onszelf.

Iets van binnen of iets van buiten?

Het blijkt dat we bij iemand anders vooral diens karakter of persoonlijkheid (iets intern) als verklaring voor diens handelen aanwenden. Als het over onszelf gaat, zullen we echter eerder de omstandigheden (iets extern) inroepen als reden voor ons gedrag. Waarom doet de ander iets (niet)? Omdat het nu eenmaal in zijn/haar persoonlijkheid ligt. Waarom doe ik iets (niet)? Omdat de situatie zus of zo was.
Wat geldt voor een ander, geldt dus blijkbaar niet voor onszelf. Het spreekwoord "eigen schuld, dikke bult" gaat meer op voor de ander dan voor onszelf.

Interne en externe attributiefout

In de psychologie noemt men dit de attributiefout. Als het over iemand anders gaat, schrijven we diens gedrag toe aan iets in/van hem: de interne attributiefout. Als het over onszelf gaat, schrijven we ons gedrag toe aan de omstandigheden: de externe attributiefout.

Enkele voorbeelden

Iemand die een misdrijf gepleegd heeft en voor de rechter verschijnt, heeft de neiging zijn gedrag te verklaren vanuit omgevingsfactoren: zijn miserabele jeugd, een ander die hem uitdaagde, een werkgever die hem vernederde, enz. (externe attributie). Het grote publiek heeft eerder de neiging het criminele gedrag te verklaren vanuit de persoonlijkheid van de misdadiger (interne attributie).

Waarom stopt een roker niet met roken? De niet-roker vindt dat de roker niet voldoende wilskrachtig, sterk, gemotveerd is (interne attributie). De roker vindt dat stoppen met roken op dit moment niet kan, met al die feestjes waar mensen roken, met die stressereende werkweken die eraan komen, ... (externe attributie).

Ook in de politiek vinden we het fenomeen van de attributiefout terug. Bij problemen zoekt het regerend kabinet de oorzaak in externe factoren, zoals de dollar, de rente, de olieprijzen,... (externe attributie), terwijl de oppositie de verklaring legt in de ploeg zelf en haar onbekwame beleid (interne attributie). Als na de verkiezingen de rollen omkeren, is de nieuwe ploeg op haar beurt slachtoffer van "rampen" van buitenaf.

Reacties op dit artikel
Dai, 2009-12-23
( 0 )

Je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet. In één geval niet is wat je overkomt daar heb je niet altijd de controle over. Het leven moet gaan zoals iedereen dat graag wenst maar helaas is dit niet altijd mogelijk voor iedereen anders waren we allemaal goedaardig en gelukkig. Ook is niet iedereen capabel genoeg om alles in goede banen zelfstandig te kunnen uitoefenen. Dus.... begin met intern en dan extern zou ik zeggen. Verbeter de wereld en begin bij u zelf dus. En actie is reactie dus denk goed na met je acties. Tja stoppen met roken dit is een mooi voorbeeld ik ben een echte roker vanaf mijn 15 jaar en rook nu nog in mate ik wil niet stoppen omdat het gewoon lekker is. Ik begrijp dat dit niet iedereen lekker vind dus zal ik deze mensen ook niet in de weg gaan zitten met mijn vieze reuk. Leven en laten leven dus. Zolang je alles in mate doet is het prima en kun je 100 jaar worden heeft mij een proffesor al lang geleden eens verteld. Iedereen heeft wel zo zijn genotje. En daar bemoei ik me dan ook niet mee. Dus intern en extern onderbouwd dacht ik zo. En zo gaat dit met alles al zo lang. Neem je eigen leven onder de loep voor 2010 en pak een goed voornemen laat je niet gek maken bijv. in deze haastige maatschappij van tegenwoordig. Ontspan op tijd en leun lekker in je luie stoel achterover om eens na te denken wat jij voor nut brengt midden in deze samenleving wat doe je voor anderen bijv, en wat doe je voor jezelf ?. Enz intern en extern kom je dan diep bij jezelf terug en denk je echt na. Ipv altijd dat gejaag waar tegenwoordig zo veel mensen juist onder lijden. Het doet geen goed voor niemand niet en daar komen ook zoveel troubels door en van. Geniet en leef zou ik zeggen en je kunt hier nog lang over door praten.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl