X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Verberg mijn problemen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 11-01-2010
Auteur: Normyo
Hoeveel mensen vinden eigenlijk niet dat andere mensen zich moeten aanpassen aan hun mening of anders hun tenminste hun mening voor zich moeten houden? Als je dan bedenkt dat onze mening vaak gebaseerd is op overtuigingen, zeggen we eigenlijk tegen elkaar: Val mijn overtuiging niet aan met jouw overtuiging. We willen dus graag in alle onbewustheid van andere meningen voortleven met onze eigen mening.

Problemen

We hebben genoeg problemen in deze wereld, van hoe de treinen kunnen blijven rijden als het sneeuwt. Tot hoe kunnen we ieder mens de mogelijkheid geven om zichzelf te zijn, zonder daarbij anderen te hinderen in zichzelf zijn.

We hebben kleine problemen die we eenvoudig kunnen oplossen. Ik heb jeuk aan mijn oor, laat ik even krabben. Tot grote problemen: Hoe voorkomen we dat we met ons gedrag de wereld vernietigen waarop we leven?

De meeste mensen hebben vooral tijd voor hun kleine problemen en hun iets grotere. Waar vind ik een mooie nieuwe broek? Waar ga ik dit jaar op vakantie, ik ben bijna overal al geweest? Hoe kan ik voorkomen dat ik werkloos word?

Voor de wereldwijde problemen hebben we eigenlijk geen tijd meer, nadat we al onze eigen problemen hebben opgelost. Voor die problemen hebben we dan ook vaak geen oplossing, behalve een hele simpele en kinderachtige. Laten we iedereen gelijk maken, dan is er geen probleem. Of eigenlijk moet je dan zeggen:
Als iedereen gelijk is, dan hebben degene die ongelijk zijn een probleem.

Respectloos

In zekere zin is de benadering waarbij we problemen wegtoveren door simpelweg uit te gaan van gelijkheid respectloos. Het is niet alleen respectloos tegenover de persoon die niet gelijk kan zijn of gelijk is. Want zijn anders zijn wordt gewoon ontkent. Het is ook respectloos tegenover onszelf. We geven namelijk zonder blikken of blozen toe dat we een probleem zien, waar we geen oplossing voor willen zoeken of vinden. Eigenlijk capituleren we al, voordat we geprobeerd hebben om het probleem op te lossen. Waarmee we respectloos voorbij gaan aan ons eigen vermogen om oplossingen te vinden voor problemen die we tegenkomen.

Maar misschien is dat ook wel precies het probleem dat we hebben. We hebben niet geleerd om respect te hebben tegenover onszelf. We hebben wel geleerd om respect te eisen van anderen. Met als gevolg dat we niet weten hoe we respect kunnen hebben tegenover de mensen die anders zijn dan wij. Misschien is dat wel ons grootste probleem dat we allang hebben verborgen onder de makkelijke oplossing:
Als jij respect hebt voor mij, dan heb ik respect voor jou.
Je zou het ook kunnen omschrijven als:
Als jij nu je eigen probleem oplost, ook al ben ik de oorzaak, dan heb je daarmee ook meteen mijn probleem opgelost, namelijk dat ik niet weet hoe ik je probleem moet oplossen.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl