X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Emoties sturen met lichaamstaal

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+5
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Tane Tane Auteur op infoyo sinds
04 Maart 2009


Bekijk het profiel van Tane
Datum: 22-02-2010
Auteur: Tane
Wie zich verdiept in lichaamstaal en psychologie, weet dat onze emoties en onze lichaamstaal elkaar benvloeden. Wanneer wij een bepaalde emotie ervaren, dan neemt ons lichaam een houding aan die bij de uiting van die betreffende emotie hoort. Als wij blij zijn, verschijnt er een lach op ons gezicht. Wanneer wij verdrietig zijn, dan kunnen wij zelfs gaan huilen. Dit is een lichamelijke reactie op de emotie. Maar wist u dat het andersom ook werkt? Namelijk dat we onze emoties kunnen sturen met onze lichaamstaal?

Emoties sturen met lichaamstaal

De gangbare gedachte is dat we eerst een emotie of gevoel ervaren en dat we daarna een uiting doen van deze emotie met ons gezicht. Het volgende experiment toont aan dat het andersom ook mogelijk is. Namelijk dat wij onze emoties kunnen sturen met onze lichaamstaal. De oefening luidt als volgt:

Trek een lach op uw gezicht voor minstens dertig seconden. Controleer hoe u zich voelt na deze dertig seconden. Welke emotie komt er op?

Waarschijnlijk voelt u zich na het trekken van een lach voor dertig seconden veel vrolijker. Trek een boos, verdrietig of verveeld gezicht en u zult zich ook zo voelen. Wanneer het u niet lukt deze oefeningen te doen, probeert u zich dan te forceren om deze gezichten te trekken. Het is namelijk erg belangrijk dat u zich realiseert wat de mogelijkheden zijn als u zich bezig gaat houden met emoties en lichaamstaal.

Lichaamstaal en emoties die bij zelfvertrouwen horen

Het is natuurlijk goed om vol zelfvertrouwen voor de dag te komen. Maar wanneer u dat niet altijd zo voelt, is hier een leuk trucje om snel wat meer zelfvertrouwen te krijgen. De vorige oefening werkt hier namelijk ook bij. Om meer zelfvertrouwen te voelen zet u uw voeten op schouderbreedte uit elkaar. Neem gerust veel ruimte in beslag. Het is belangrijk dat uw lichaam rechtop staat. Als u hier problemen mee heeft kunt u ook eerst uw gewicht op n been laten rusten. U kunt dan meten of u rechtop staat, omdat u uit balans raakt wanneer dat niet het geval is. Wanneer u goed rechtop staat zet u de andere voet weer op de grond. Ontspan daarna uw schouders. Soms kunt u de schouders beter ontspannen door ze eerst omhoog te trekken en dan te laten vallen. Blijf een tijdje zo staan en u zult zeker meer zelfvertrouwen ervaren!

Reacties op dit artikel
G stokkink, 2010-09-10
( +2 )

Als mensen tegenover elkaar staan, bijv. in onderhandelingen, krijgt de lichaamstaal een belangrijke(-r) functie dan de gewisselde woorden, immers: zodra de ander iets zegt wat niet overeenkomt met zijn non verbale signalen, kun je direct reagerenen door te vragen. Meestal gebeurt dit waarnemingsproces niet bewust: je ‘voelt’ dat iets niet duidelijk is of dat er een misverstand in de lucht hangt. Achteraf realiseer je je vaak dat de lichaamstaal iets vertelde waardoor je twijfelt over de ander.
In veel communicatietrainingen wordt aandacht gegeven aan presentatie van eigen lichaamstaal. Zelf ben ik van mening dat een gekunsteld of aangeleerde lichaamspresentatie of ‘taal’ de spontaniteit van de persoon op dat moment aantast. We weten dat het prettig is met een spontaan persoon te praten die geen dubbele boodschappen stuurt…
Zaak is dus je eigen spontaniteit te bewaren en daarmee een heldere lichaamstaal te laten zien, uiteraard met de waarden en ethiek (niet dat je ‘spontaan’ de vuisten gebruikt) die normale omgangsvormen eisen. Wel is het feit dàt bijv. je handen ‘jeuken’ een non verbale boodschap is die de ander kan zien, en daarmee je kwaadheid inziet.

Synergologie is een studie en methode waarbij je snel leert observeren hoe de ander op jou reageert, bijv. in een one-to-one gesprek. Wat doen de handen (zichtbaar), welk oog kijkt je aan (rechts is duidelijk afstandiger dan het linker) en hoe is de houding van je gesprekspartner tijdens een onderhandeling. Veel is te zien en zichtbaar, dus leesbaar. Zodra je de (meest onbewuste) lichaamstaal van de ander goed kunt inschatten heb je het grote voordeel direkt te kunnen anticiperen. Kleine details zijn indicatoren, maar ook welke lichaamshelft de ander naar jou toe is gedraaid… Alles wordt gestuurd door de hersenen, gebeurt niet bewust, em daarmee duidelijkheid gevend over ratio, afkeer of affiniteit over jullie onderwerp van gesprek.
Hoewel de ‘lees’methode gebaseerd is op de moderne neurowetenschap en ontwikkeld in universitair frankrijk, is deze voor iedereen te begrijpen en te leren. Uitgangspunt: welke hersenhelft op welk moment waar op het lichaam impulsen geeft. Gevolg:’t kietelt precies dáár waar je hand heen gaat, de ogen volgen een patroon, linker- en rechterhelft van het lichaam geven verschillende boodschappen (l/r cortex), al lijken de bewegingen hetzelfde. Waarneembaar is het in elk geval voor iedereen. Leesbaar voor hen die weten waarop te letten! Interessant? Lees meer over de studie, onderzoek en metyhodiek op synergologie.nl Met vriendelijke groet! Gerard Stokkink
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl