X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Mijn beperkte wereldbeeld

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 11-03-2010
Auteur: Normyo
Helaas zijn er nogal wat mensen met een beperkt wereldbeeld die vinden dat niemand hun mag duidelijk maken dat de wereld complexer is. Nee, ze hebben liever dat iedereen bevestigt dat hun beeld van de wereld het enige juiste is. Ze worden liever voor de gek gehouden, dat dat ze proberen te begrijpen dat de wereld complex is.

Wereldbeeld

We hebben natuurlijk allemaal het idee dat ons wereldbeeld compleet is en dat klopt ook. Voor ons eigen leven is ons wereldbeeld compleet. Als het niet nodig was om de wereld veel breder te bekijken dan simpelweg ons eigen leven, dan zouden we kunnen volstaan met het beeld dat we hebben. Want waarom zou ik een omvangrijker wereldbeeld nodig hebben als het beeld dat ik heb voldoende is om gelukkig te zijn in mijn eigen leven.

Helaas of gelukkig leven we niet helemaal in ons eigen wereldje. We hebben af en toe te maken met anderen die iets voor ons regelen of die onze hulp nodig hebben. In die situaties is het dan toch wel handig als ons wereldbeeld breder is. Zo is het bijvoorbeeld niet handig om een auto een fietspad op te sturen, omdat je de bestuurder de route wijst die je altijd neemt met de fiets.

Maar het is ook wel handig om iets te begrijpen van de invloed van de politiek op het dagelijkse leven als je gebruik maakt van je recht om te stemmen. Dan weet je toch een beetje op wie je moet stemmen, als je niet wilt dat er een snelweg door je achtertuin wordt aangelegd.

Je zou ons wereldbeeld dan ook kunnen vergelijken met een spinnenweb. Het hangt ergens in een hoek van de kamer of tussen een stel takken. Als je als spin niet reageert op wat er met je web gebeurd dan overleef je niet lang. Maar dat betekent niet dat je als spin bekend moet zijn met de manier waarop andere spinnen zich van voedsel voorzien.

Beperkt wereldbeeld

Het vervelende van een beperkt wereldbeeld komt echter pas naar voren als iemand zijn beperkte beeld wil opleggen aan anderen. Of misschien nog wel veel erger het wereldbeeld van anderen als onwaar beoordeeld, omdat het niet past binnen zijn eigen wereldbeeld. Helaas is dat wat we de afgelopen jaren wel hebben gedaan als het gaat om de eerste generatie allochtonen en hun nakomelingen. Maar we doen het niet alleen bij allochtonen. We doen het bijvoorbeeld ook bij Chinezen of Amerikanen.

Zo stelt ons wereldbeeld dat de gastarbeiders die wij zelf in de jaren zestig naar Nederland hebben gehaald om werk te doen waar wij niemand voor konden vinden, hier blijven omdat ze in hun land van herkomst slechter zouden hebben. Waarbij we doen alsof wij in Nederland zouden blijven wonen als het hier economisch slechter zou gaan. De allochtone Nederlander is dus een grotere uitbuiter van het Nederlandse systeem, dan de Nederlander zelf. Waarbij we voor het gemak maar vergeten dat die allochtone Nederlanders net zo hard meebetaald hebben aan de sociale voorzieningen en het systeem als autochtone Nederlanders. Maar als iemand ons duidelijk maakt dat de nakomelingen van de gastarbeiders gewoon Nederlanders zijn als ze hier geboren zijn, dan vinden we die persoon een islamieten vriendje of voorstander van een islamitsich Nederland.

We houden er dus helemaal niet van om aangesproken te worden op het feit dat ons wereldbeeld onvolledig en beperkt is. In plaats daarvan proberen we eerst met onrealistische bewijzen het gelijk van ons wereldbeeld aan te tonen. Daarna proberen we de ander te overtuigen van het gelijk van ons wereldbeeld door hem op één hoop te gooien met de mensen die we geen deel willen laten uitmaken van ons wereldbeeld.

In zekere zin maken we onszelf de slaaf van ons wereldbeeld als we het belangrijker maken dan andere mensen in plaats van dat we de scheppers zijn van ons wereldbeeld.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl