X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De vraag achter de vraag

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-04-2010
Auteur: Normyo
Als je naar situaties kijkt waarin mensen elkaar vragenstellen, dan zie je eigenlijk dat er zelden mensen zijn die weten waarom ze de vraag stellen. Ik bedoel dan niet de vraag achter de vraag die je kunt beantwoorden met redenen die we politiek correct vinden. Redenen als het is mijn werk of ik wil een beroemde interviewer worden. Ik bedoel de persoonlijke vraag die de vraag die gesteld wordt heeft gecreŽerd.

Vragenstellen

Het stellen van vragen is een goede manier om het leven te leren begrijpen. Vooral als het je er om gaat het gedrag van anderen te begrijpen. Of als je iets wilt leren waarbij je de hulp van anderen nodig hebt. Of als je het vage vermoeden hebt dat de ander je iets op de mooi zit te spelden. Of als de ander laat merken nog niet duidelijk te kunnen uitleggen wat hij bedoeld. Ook het stellen van vragen in een interview is natuurlijk altijd goed. Door vragen te stellen dwing je de ander tenslotte om zijn verhaal begrijpelijk en toegankelijk te maken. Daarom bestaan er ook geen domme vragen, alleen domme antwoorden. waarbij je domme antwoorden kunt beschouwen als antwoorden die geen antwoord geven op de vraag of die geen duidelijkheid creŽren voor de vragensteller.

Maar bij veel vragenstellen zitten er vaak twee of meer vragen achter die eigenlijk nooit duidelijk gemaakt worden.

De achterliggende vraag

De eerste vraag die achter veel vragen ligt is:
Wat wil de vragensteller met de vraag realiseren?

Is de vraag bedoeld om duidelijkheid te creŽren over het onderwerp. Of wordt de vraag gesteld om te laten zien hoe geweldig de vragensteller is. Of wil de vragensteller laten zien dat de beantwoorder van de vraag niet weet waar hij over praat. Of heeft de vragensteller een bepaalde eigen mening over het onderwerp en probeert hij met zijn vraag die mening zichtbaar te krijgen. Of is het stellen van de vraag bedoeld om de beantwoorder over te halen tot het eigen standpunt. Je zou dit de Socratische benadering van vragenstellen kunnen noemen. Ik stel drie vragen over goed, nuttig en waar en vindt vervolgens dat jouw verhaal of antwoorden binnen die drie normen moeten vallen.

De tweede vraag die je kunt stellen over het stellen van vragen is:
Wat motiveert de vragensteller om de vraag te stellen?

Wordt de vragensteller gemotiveerd omdat hij zich betrokken voelt bij het onderwerp. Of ziet hij het stellen van de vraag als een mogelijkheid om zichzelf te profileren. Of vindt de vragensteller dat hij de vraag moet stellen, omdat het nu eenmaal zijn werk is. Of stelt hij de vraag om het zichzelf makkelijk te maken en de ander het werk te laten doen. Of wil de vragensteller zijn onwetendheid verbergen over het onderwerp. Of is er een persoonlijke motivatie waarom de vraag wordt gesteld. Heeft de vragensteller een emotionele band met het onderwerp. Komen de vragen voort uit persoonlijke ervaringen van de vragensteller. Wil de vragensteller tot op zekere hoogte zijn eigen emotionele band met het onderwerp verwerken door het stellen van vragen.

Een derde vraag die je kunt stellen over vragenstellen is:
Hoe is de vraag tot stand gekomen?

Is de vraag gebaseerd op voorkennis over het onderwerp. Of is het een vraag gebaseerd op een vermoeden over het onderwerp of de geÔnterviewde. Of is de vraag tot stand gekomen in een commissie. Of is het een vraag gebaseerd op onwetendheid. Of is het in samenwerking tussen vragenstellen en beantwoorder tot standgekomen, omdat ze er beide voordeel van hebben.

Deze vragen worden eigenlijk nooit duidelijk gemaakt als mensen vragen gaan stellen. In sommige situaties is dat begrijpelijk, kennis van de achterliggende vraag leidt niet tot een ander begrip van de situatie. De ingestorte brug zal niet opeens uitzichzelf herrijzen als de juiste vragen over de oorzaak gesteld worden. Maar als het gaat om politiek, waarin de belangen van alle kiezers worden vertegenwoordigd, dan kan het geen kwaad om de achterliggende vragen te kennen. Het liefst dan natuurlijk de persoonlijke motieven van de vragensteller en niet de professionele motieven. Want dan wordt het duidelijk of de vragensteller er zit met een eigen agenda en wat die agenda is. Want als er teveel mensen met een eigen agenda aan tafel zitten, dan wordt een vraaggesprek niet een objectief uitwisselen van informatie, maar een poging tot het bewijzen van het eigen gelijk.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl