X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hou rekening met mijn kinderen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 02-08-2010
Auteur: Normyo
Dit is iets wat mij altijd weer verbaast aan ouders. Ze verwachten van andere mensen dat zij net zo van hun kinderen houden als zijzelf. Maar zodra ze te maken krijgen met de kinderen van andere mensen behandelen ze die toch echt met minder liefde dan hun eigen kinderen. Hier laat ik nu wel even de ouders buitenbeschouwing die helemaal niet van hun kinderen houden. Verder laat ik natuurlijk ook die rare ouders buitenbeschouwing die meer van de kinderen van anderen houden dan hun eigen kinderen. Het komt allemaal voor.

Ouders en kinderen

Iedereen heeft dat vast wel meegemaakt. Je loopt bijna het kind van iemand omver, per ongeluk, en de ouder ontploft zo ongeveer alsof je probeert het kind te vermoorden. Nadat de hele gebeurtenis met een sisser is afgelopen, het kind blijkt namelijk niets te hebben, loop de desbetreffende ouder zelf een ander kind omver. Nu kun je twee reacties verwachten. De eerste is dat de ouder die het kind omver loopt moord en brand schreeuwt dat iemand niet goed op zijn kind past. Of de tweede reactie is dat de ouder van wie het kind omver gelopen wordt moord en brand schreeuwt dat de omver loper niet goed oplet. Helaas zijn er nooit ouders die boos op zichzelf worden als ze hun kind omver laten lopen, tenminste niet in het openbaar. Wat dat betreft zul je nog vaker ouders zien die boos tegen hun kind roepen dat ze moeten uitkijken wat ze doen. Alsof dat kind er iets aan kan doen dat het omver gelopen wordt.

Beide ouders verwachten vervolgens wel dat hun kind op latere leeftijd als het met anderen moet samenwerken beleefd blijft of in ieder geval rekening houdt met anderen. Vreemd genoeg blijken veel van dit soort veilig opgevoedde kinderen op latere leeftijd helemaal niet instaat om rekening te houden met de gevoelens van anderen. Wat je eerder ziet is dat ze net zo als hun eigen ouders ontploffen als er iets gebeurt met een project dat zij belangrijk vinden of als hun kind iets wordt aangedaan. Waarbij ze vaak niet weten waarom ze zo overdreven reageren.

Nu zijn er natuurlijk verschillende redenen waarom ouders zo ontploffen als ze hun kind iets zien overkomen.

Redenen

In veel gevallen vormen onze kinderen vaak een tweede mogelijkheid om onze eigen jeugd te verwerken. Dus als ons kind iets overkomt voelt het sterk aan alsof het onszelf overkomt, zeker als we het zelf ook hebben meegemaakt. Zelfs als wat er gebeurd helemaal niet zo ernstig is op het totaal van een mensenleven. Afhankelijk van hoe we hebben leren reageren of hoe we onze ervaringen in onze kindertijd hebben verwerkt, krijg je een bepaalde reactie. Zo zal een ouder die ooit als kind flink geschrokken is omdat het omver gelopen werd en niet getroost vaak agressiever reageren dan een ouder die als kind werd getroost. Helemaal als het zag hoe zijn ouders agressief reageerden op de gebeurtenis.

Maar het hoeft helemaal niet in het verleden te liggen. Het kan ook gewoon de frustratie van die dag zijn of van een drukke werkperiode die leidt tot een overdreven buiten proportionele reactie op een fout die iemand maakt. Helemaal als bijvoorbeeld tijdens het werk de frustratie niet geuit mag worden, maar vooral niet verwerkt kan worden. Maar om dan een boze reactie te krijgen moet iemand natuurlijk wel geleerd hebben om boos te reageren.

Een andere reden om boos te reageren kan zijn dat men eigenlijk niet weet hoe men met de situatie om moet gaan. Dat heeft natuurlijk meerdere redenen. Men heeft gewoon nog nooit zoiets meegemaakt en probeert dus maar eens iets uit. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat men altijd het gevoel heeft tekort te schieten als ouder. Vervolgens probeert zoín ouder tegenover de buitenwereld te tonen dat het een goede ouder is door zichtbaar en hoorbaar voor iedereen te reageren.

Helaas zullen er nog wel meer redenen zijn waarom ouders verwachten dat de rest van de wereld wel rekening houdt met hun kind, maar zij geen rekening hoeven te houden met anderen. Er zijn bijvoorbeeld medische oorzaken waardoor mensen agressief worden. Of iemand is gewoon psychopatisch of heeft moeite met het beheersen van zijn agressie. Het zijn allemaal mogelijkheden. Terwijl het enige wat je kind van je verwacht is dat het je troost als het zich pijn doet en niet dat je iemand anders pijn doet. Want zo leert je kind om rekening te houden met anderen mensen.

http://mens-en-gezondheid.infoyo.nl/leven/11228-ouders-en-geluk.html

Reacties op dit artikel
Leef, 2010-08-03
( 0 )

Normyo,

Omdat ik een pedagogische achtergrond heb, heb ik met belangstelling je artikel gelezen.
Natuurlijk heeft iedereen een andere reden om op een bepaalde manier te reageren.
Maar geldt dat niet in zijn algemeenheid. Niemand is immers hetzelfde. Iedereen heeft zijn of haar leven geleefd.
Volgens mij trekken de meeste ouders hun eigen kinderen voor omdat daar hun eerste verantwoordelijkheid ligt.
De verantwoordelijk voor andere kinderen denken ze te moeten delen met die betreffende ouders.
Door het leven heb ik het bewustzijn gekregen dat we allemaal voor elkaar verantwoordelijk zijn. Ik net zo goed voor jou als jij voor mij. Verbeter de wereld en geef het goede voorbeeld.
Maar ja, ik kom er ook steeds meer achter dat het niet aan mij is te bepalen wat goed is voor jou.
groetjes
Normyo :), 2010-08-03
( 0 )

Dat is ook eigenlijk precies het punt in dit leven we zijn allemaal samen verantwoordelijk voor elkaar. Waar de meeste ouders denk ik de vergissing maken is dat ze verantwoordelijkheid verwarren met liefde geven. Je hoort je eigen kinderen te leren wat liefde is. Maar je bent als het gaat om opvoeden even verantwoordelijk voor de kinderen van je buren als voor je eigen kinderen. Want die kinderen moeten later wel samenleven, ook als jij allang niet meer verantwoordelijk voor ze bent. Dat kunnen kinderen alleen leren als ze zien dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor iedereen.

Gelukkig kun jij niet bepalen voor mij wat goed voor me is, maar we kunnen elkaar wel leren hoe je kunt ontdekken wat goed voor jezelf is. Vaak gaat het dan ook niet om voorschrijven maar helpen zelf te ontdekken.
Leef, 2010-08-04
( 0 )

Dat is nu net het leuke van infoyou.
Ik blijf je artikels lezen.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl