X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


HSP en op zoek naar jezelf

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+9
  Goed artikel ( +9 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van geeske geeske Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van geeske
Datum: 21-08-2008
Auteur: Geeske
Veel HSP`s groeien op met het het idee dat ze het zwarte schaap in de familie zijn, ze willen meer of anders dan de rest. Vaak worden hun kwaliteiten niet gezien en gewaardeeerd en worden ze beoordeeld op hun vervormingen. Zo gaan ze zichzelf beschouwen als het zwarte schaap en vergeten ze veel van hun talenten. Maar als ze met andere HSP`s in contact komen, herkennen ze hun eigen aard en kunnen ze hun eigenschappen gaan waarderen.

Ik ben hsp

Ik weet sinds een paar maanden dat ik een highly sensitive person ben, ik ben daar na een lang traject van praten en zoeken en mezelf herontdekken, zeer trots op.
Ik denk dat wij HSP`s een belangrijke functie hebben in de maatschappij,  ik ben er echter van overtuigd dat wij alleen iets kunnen betekenen voor onszelf en voor een ander, als we ons anders zijn accepteren.
Wij worden volgens mij, meer dan minder gevoelige mensen, uitgedaagd om volledig onszelf te zijn,zoals we zijn.
Dit omdat als we, niet in contact staan met ons innerlijk, als we niet onszelf zijn, we hier meer dan minder gevoelige mensen direct last van ondervinden. Ik denk dat het leven en stuk aangenamer wordt, als we luisteren naar onze intuÔtie, ons innerlijk. Als we onzelf kunnen en durven zijn, dan is mijn  ervaring dat we ook ontzettend veel te geven hebben.

Kwaliteiten en vervormingen van HSP`s.

* HSP`s zijn zich zeer bewust van hun denken, voelen en handelen. Ze reflecteren daar voortdurend op.Ze zijn leergierig en leren permanent, zelfs al hebben ze het niet in de gaten. Van al dat bewustzijn kunnen ze heel moe worden.
* HSP`s hebben diepgang, ze verwerken alles wat hun systeem binnen komt op een diep niveau en zijn in staat tot intense concentratie. Ze hebben ook een neiging tot overdrijven. Ze willen alles te goed, te diep, te perfect. "Te" is hun grootste valkuil.
* Ze zijn zorgzaam, ze weten perfect wat anderen nodig hebben. Ze zijn in staat tot empathie, tot mededogen met anderen, ze weten vaak de mooiste cadeautjes en verrassingen voor anderen te verzinnen.
Zorg voor henzelf en het bewaken van hun eigen grenzen is echter meestal niet hun sterkste kant.
* Ze hebben een rijk en onstuimig gevoelsleven. Ze kunnen grote hoogtes en diepe dalen bereiken. Ze kunnen intens geluk ervaren. Door de intensiteit van hun gevoelens zijn ze ook snel uit hun evenwicht. Ze hebben een bepaalde structuur nodig om zich veilig te kunnen voelen en hun omstuinigheid enigzins in te perken.
* Ze kunnen subtiele nuances en details onderscheiden met verschillende zintuigen: smaak, geuren, geluiden, visueel, atmosferen, stemmingen. Ze raken snel van slag door sterke prikkels.
* Ze zijn gevoelig voor nuances in de communicatie, zowel verbaal als non-verbaal: stemnuances, klank, toonhoogte, lichaamstaal. Als geen ander kunnen ze datgene beluisteren wat er niet gezegd wordt. Ze zijn gevoelig voor onderstromen, voor stemmingen, voor sfeer. Daarin kunnen ze zichzelf echter ook gemakkelijk verliezen.
Ze kunnen van slag raken en zich terugtrekkken als een ander zich op een weinig subtiele manier rechtstreeks tot hen richten. Ze zijn lichtgeraakt, emotioneel, snel op hun tenen getrapt.
* Veel HSP`s zijn creatief en kunstzinnig. Ze hebben een rijke fantasie en een sterke intuÔtie. Doordat ze zo intuÔtief zijn kunnen ze snel verbindingen leggen tussen ideeŽn, ze echter niet voor iedereen te begrijpen. Ze zijn minder goed in feitenkennis.
* Ze zijn alert op gevaren, signaleren deze in een zeer vroeg stadium. Daardoor zien ze ook nog wel eens beren op de weg en hebben ze een neiging tot tobberigheid.
* Ze voelen meteen of een atmosfeer vriendschappelijk of vijandig is. Ze zijn op hun best in een hartelijke omgeving. Ze zijn stressgevoelig; ze presteren minder onder werkdruk en als ze geobserveerd worden.
* HSP`s zijn zeer gevoelig voor pijn, fysiek, psychisch, bij zichzelf of bij anderen.Hierdoor gaan ze behoedzaam en voorzichtig met anderen om. Uit voorzichtigheid zijn ze nog wel eens terughoudend en afwerend.
* Ze zijn zorgvuldig en accuraat. Ze zien snel wanneer er iets mis is. Ze signaleren fouten eerder dan anderen en vermijden die ook meer. Ze zijn soms pietluttig, hebben een overdreven neiging tot perfectionisme.
*Hsp`s zijn spiritueel georiŽnteerd. Ze voelen zich vertrouwd met mustiek en het bovennatuurlijke. Ze zijn in staat om de eenheid te ervaren van al wat is.
* Ze floreren hetmeest als ze recht vanuit hun hart  kunnen werken. Ze zijn dan authentiek, orgineel en creatief. Ze hebben een enorme rijkdom aan plannen en ideeŽn.
* Ze houden van rust en stilte en zijn vaak ook de behoeders van rust, stilte en het kwetsbare op onze planeet. Ze kunnen slecht tegen drukte en lawaai.
* Ze hebben een diepe verbondenheid met de planten-en dierenwereld.

waar het om gaat

Kwaliteiten en vervormingen, het zijn twee kanten van hetzelfde,. Je kunt niet het ene claimen en het andere verwerpen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Het gaat erom, je jouw totaalpakket toe te eigenen: trots te zijn op je mooie kanten en nuchter over je schaduwzijden.

Reacties op dit artikel
Willem groeneveld, 2008-08-31
( +1 )

Ik kan me wel in het stuk vinden ik herken het wel,maar ik denk dat dit uiteindelijk voor ieder mens geld, iedereen is gelijk alleen de 1 is anders ontwikkeld dan de ander.
Uiteindelijk zullen alle mensen zich gevoeliger gaan ontwikkelen, tenminste dat hoop ik wel.

Het begin met ik ben hsp vindt ik iets minder, jij bent mens en niets anders.
Er wordt teveel in hokjes gedacht en overal moet een term opgeplakt worden, dat is in mijn ogen totaal onodig.
Ieder mens werkt uiteindelijk hetzelfde, alleen de 1 stelt zich meer open dan de ander .
En als iemand zich ergens meer of minder voor opensteld en dan direct een etiket op geplakt krijgt, daat kan ik mij niet helemaal in vinden.
Wefrwe, 2008-09-02
( 0 )

Hoe kun je nu trots zijn op iets waar je niets voor hebt hoeven doen.
Net zoiets als trots zijn op je huidskleur.

Jmwinkel, 2008-09-02
( 0 )

Met alle respect: "Trots zijn op" kun je misschien ook interpreteren als "dankbaar zijn met" of "gelukkig zijn met". Het zijn maar woorden, woorden zijn een soort wegwijzers om uit te drukken wat iemand voelt. Als je dit stuk leest snap ik wel wat deze persoon bedoelt met "trots zijn op".
Kees, 2008-09-03
( 0 )

Er wordt over trots gepraat omdat de HSP's het vaak als een kwaal beschouwen dat ze zo gevoelig zijn. Door zo gevoelig te zijn kom je een hoop obstakels tegen in jezelf en in anderen waardoor het weleens erg moeilijk kan zijn dit als positief te ervaren. Door bij deze mensen aan te geven dat je er ook trots op kan zijn, kunnen ze het misschien beter accepteren. Waardoor ze de kwaliteiten, die ze hebben omdat ze wat gevoeliger zijn dan gemiddeld, meer in positieve vorm kunnen gaan gebruiken.
Hamawillow, 2008-09-08
( 0 )

Goed stuk, met belangstelling gelezen !
Collie, 2008-09-08
( 0 )

Eerlijk gezegd kan ik het inderdaad met de reactie van Kees eens zijn. Een HSP zijn brengt inderdaad veel obstakels met zich mee het is soms alsof je omgeving er een extra demensie bij krijgt doordat je ook heel veel singnalen van andere mensen oppikt waar je soms onbewust op reageerd of ze zelfs overneemt.
Maar aan de andere kant is het ook een gave als je weet hoe je andere mensen kan helpen doordat je eerder oppikt dat er wat met ze aan de hand is.
Een goede vriend van mij heeft het omgedoopt tot voelsprietjes die de emotionele omgeving aanvoelen en er daardoor altijd voor iedereen kunnen zijn.
En tja als je het zo bekijkt dan kan je er toch best trots op zijn dat je op deze manier hebt mogen doorgroeien?
Kees, 2008-09-24
( +1 )

Al zou ik mezelf beschrijven als een HSP, Is het moeilijk andere mensen te helpen met deze, zoals sommige het noemen, gave. Vaak weet een HSP niet hiermee om te gaan. Want zoals al gezegd brengt het veel omstakels met zich mee waardoor het moeilijk is er andere mensen mee te helpen omdat ze zelf niet eens weten hoe ze er mee om moeten gaan. Dit komt weer omdat de grootste gedeelte van de mensheid een totaal ander golflengte hebben waardoor deze mensen niet of moeilijk te bereiken zijn.
Ik ben nu zelf 24 en zoek al jaren een manier om met deze gevoeligheid om te gaan en als positief te ervaren. Maar het lijkt telkens weer dat de dingen om je heen het weer voor je kapot maken. Wat jij met gevoel kan opbouwen kan iemand zonder gevoel zo weer kapot maken. Waardoor het, door je gevoeligheid, je zo diep kan raken dat je de zin in het leven wel eens kwijt kan raken.
Wees gerust.. Zo ver is het bij mij niet .
Dus andere mensen helpen of te kunnen helpen omdat je hoog gevoelig bent gaat vaak niet omdat deze gevoeligheid voor jezelf al genoeg problemen opleverd.
Lonneke, 2008-12-26
( 0 )

Ik heb er vandaag voor het eerst over gelezen en twijfel enorm.
Hoewel ik veel herkenningspunten zie.
Zou dat het ook kunnen zijn dat ik geen grote levens beslissingen kan maken ?
Rie, 2009-01-06
( +2 )

Als ik het stuk lees weet ik dat ik dat ook ben HSP. Het helpt mij inderdaad om iets meer vrede te hebben met mijzelf. Het leven kan zo enorm moeilijk zijn en ik heb het altijd als mijn moeilijke zwakke kant ervaren omdat ik er van vroegs afaan op werd afgerekend.(te grote mond, altijd meer willen en verwachten, enorm gekwetst zijn als mensen mijn goede bedoelingen niet zien) Nu ben ik 38 en voel me vaak nog net zo gekwetst. Sinds een maand weet ik meer over HSP en te weten dat er meer mensen zijn zoals ik geeft mij een gevoel van geruststelling. Ik word er minder angstig van nu blijkt dat er velen zijn en niet alleen ik. Of het verder helpt dat het nu een naampje heeft weet ik niet, maar ik hoef minder te vechten met mijzelf en kan mijzelf makkelijker accepteren. Blij ben ik wel als ik met mensen zoals ik praat omdat ik dan de vebondenheid, de diepgang en de samenhang voel, maar op mijn werk ben ik niet blij omdat ik keer op keer weer in dezelfde frustrerende valkuilen val.
Tot slot wil ik zeggen, niet te snel voor of tegen zijn, mensen, de waarheid is er in vele vormen.
Peach, 2009-04-19
( +1 )

Goed artikel!!! Bevrijdend voor mensen die zichzelf hierin herkennen.. Tot voor kort had ik over de term 'highly sensitive person ' zelfs nog nooit gehoord!
Gwendolyn, 2009-11-03
( 0 )

Heel inspirerend helder artikel..en herkenbaar.Je kan er uithalen wat er voor jou in zit.Ik denk dat elke gave zo haar schauduwzijde heeft..het is de kunst haar te omarmen.
Het valt niet mee om zo te zijn maarr..ik ben wel heel blij met zo'n rijke binnenwereld! groet Gwen
Gekke eddy, 2010-05-09
( 0 )

Omg ik herken me heel erg in deze text. ik geloof ook in bovenaarlijke. ik geloof in god. en anyluseer snel dingen. ik weet gelijk of iemand soms vijandelijk of vriendelijk is . ik ben dus zeer bezig met spiritualiteit en god. zonder hem zou ik neit kunnen oveleven. de wereld wordt steeds gekker SODOM EN GAMORRA. ik haat al die denkerstjes jongentjes met petjes op en kijk mij ik ben stoer ik blow ik doe dit en dat gadverdamme soms wil ik hier gewoon weg.
Meid_23, 2010-10-14
( 0 )

Ik weet zelf sinds kort ook dat ik HSP'er ben. Liever plaats ik mezelf en anderen niet in hokjes door in termen te spreken als HSP of wat dan ook. Maar voor mij was het nodig om het beestje een naam te geven. Verder beschouw ik mezelf niet als iemand die een 'ziekte' heeft. Ik heb gewoon bepaalde eigenschappen die complexer en gevoeliger zijn dan de gemiddelde persoon. Het kan heel vervelend zijn, maar ook heel speciaal doordat je het vermogen bezit om erg genuanceerd, intens en empathisch tegen dingen aan kijkt. Als gevolg dat je mensen heel goed begrijpt, dingen snel oppikt en op een hoog niveau kunt relativeren, reflecteren etc.


Belangrijk is om zo weinig mogelijk bezig te zijn met negativiteit (een sterke zwelfbewuste HSP'er zal zich daar bewust van zijn en daar mee kunnen omgaan), en meer te genieten van de intense positiviteit die een HSP'er ervaart. Verder is het ook belangrijk dat je geen medelijden met je zelf gaat hebben en dus jezelf gaat beschouwen als iemand die erg en extra begrepen moet worden, en jezelf gaat beschouwen als slachtoffer van 'de maatschappij'. Het is belangrijk jezelf ervan bewust te zijn dat iemand die niet zo'n hoge mate van hooggevoeligheid bezit, er gewoon meer moeite mee heeft zich daar in in te leven. Ook wel logisch. Niet iedereen kan dat. Dus verwacht van een ander nooit te veel. Het gaate r echt om dat je er zelf zo goed mogelijk mee leert om te gaan. Ten slotte heb je er niet voor gekozen om 'zo' te zijn, maar een ander ook niet.

Dus naar aanleiding van bovenstaande nog even een reactie op Gekke eddy:

De maatschappij is niet gemakkelijk en wordt er ook niet gemakkelijker op.
Heel veel mensen vinden het moeilijk om zichzelf staande te houden in deze maatschappij. (niet alleen HSP'ers hoor). Oordeel dus ook niet zo snel over anderen.
je zegt: ''ik haat al die denkertjes jongetjes met petjes op en kijk mij ben stoer ik blow ik doe dit en dat gadverdamme soms wil ik hier gewoon weg'
Volgens mij kom je niet zo ver door zo te denken. Er zijn zoveel redenen waarom mensen bepaald gedrag vertonen, en jij weet ook niet precies waarom. Je bent niet de enige die lijdt onder 'maatschappelijke kwaaltjes'. Toevallig uit jij dat anders dan een ander. Het begrip die jij van anderen verwacht voor jou problemen en of eigenschappen of als persoon-zijnde etc. moet je ook naar een ander toe kunnen opbrengen. Het heeft allemaal met wederkerigheid te maken. Jezelf afzetten tegen alles wat in jou ogen 'fout' is of niet goed zal je niet helpen.

We zijn allemaal mensen met onze voor-en nadelen. En aan een voordeelkant zit ook meestal een nadeelkant...
Thea, 2011-10-18
( +1 )

Ik herken me heel erg in de tekst het is ook heel moeilijk om je staande te houden in deze maatschappij ben ook mijn baaan wat ik met heel veel liefde heb kwijtgeraakt en merk nu dat heel veel problemen op het werk komt door de h.s.p.
ik heb heel veel aan het boek hsp hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt.
Jammer dat er zo weinig werkgevers hier niets van snappen.
wat KEES vertelde herken ik helemaal dat als je iets hebt opgebouwd anderen het weer kapot maken. ook als mensen je met een opmerking komen niet in de gaten hebben hoe diep je dat raakt.ben ook mediamiek voel aan als iemand gaat overlijden
heb ik met mijn beide ouders perfect aangevoeld. voordeel is wel dat je voorbereid bent.het is heel moeilijk om h.s p te zijn maar heeft ook een aantal dingen dat je
waar je je voordeel uit kunt halen.
K1990, 2012-08-23
( 0 )

Ik herken veel van deze dingen.. weet alleen niet hoe ik er mee om moet gaan...
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl