X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Kanker in het gezin: emoties en kanker

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +4 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van harry harry Auteur op infoyo sinds
14 Augustus 2008


Bekijk het profiel van harry
Datum: 27-08-2008
Auteur: Harry
In aanraking komen met kanker betekent voor de meeste mensen, ongeacht of het henzelf of hun dierbaren betreft, een geweldige schok die vaak heftige emoties teweegbrengt.De ťťn heeft het gevoel dat de wereld in elkaar stort, een ander voelt zich verslagen en machteloos. Er zijn mensen die heel boos worden en er zijn mensen die ogenschijnlijk makkelijk omgaan met de diagnose kanker.

Diagnose kanker, voor veel mensen een grote schok

Kanker is een verzamelnaam van meer dan honderd verschillende ziekten. Er zijn soorten van kanker waarbij de kans op genezing hoog is. Ondanks dat lijkt kanker als geen andere ziekte mensen emotioneel te raken. Alles is in een klap totaal anders. Het gewone, het vanzelfsprekende bestaat niet meer. Het ideale plaatje dat we voor ogen hadden is verre van ideaal. Hoe gaan we daarmee om? En zeker zo belangrijk, hoe gaan wij als omgeving van de patiŽnt om met dit bericht?
In dit artikel proberen we wat handvatten te geven op deze vraag.
Handvatten geven op deze vraag kan mensen helpen om te verwerken wat hen is overkomen en om vervolgens een nieuw evenwicht in hun leven te vinden.
Het is echter niet mogelijk daarmee alle pijnlijke emoties die kanker oproept, weg te nemen of te voorkomen. Wel is het mogelijk om het leed met behulp van kennis en inzicht beter te hanteren en een plaats te geven.
Hoewel mťťr weten dus belangrijk is, is mťťr weten alleen niet zaligmakend. Meer weten gaat pas dan leven wanneer we er ook iets mee kunnen doen.

Emoties en hun betekenis

In onze samenleving staat succes hoog in het vaandel. We krijgen hier al vroeg mee te maken. Dit wordt duidelijk zichtbaar wanneer we voor het eerst naar de 'grote school' gaan.
Stond ons leven tot dan toe in het teken van spelen en ontdekken, vanaf nu is alles anders.
Er moeten nu prestaties geleverd worden. Goed je best doen op school, dan zal je 'iemand' worden. Ons verstand wordt zwaar gehonoreerd. Het goed je best doen op school geeft je mogelijkheden tot het verkrijgen van een goede baan, een prima salaris. Natuurlijk is onderwijs belangrijk en natuurlijk is het fijn wanneer het goed gaat op school. Kortom, winnen is het motto.
Maar helaas we winnen niet altijd, we zullen ook onze verliezen onder ogen moeten zien. We zullen een manier moeten vinden om hiermee om te gaan.
Wat belangrijk is om te weten, is dat in onze momenten van verlies we beseffen dat deze verliezen horen bij jouw levensgeschiedenis. Dat het veel minder belangrijk is wat anderen daar van denken.

We kennen het wel, opmerkingen als: 'de dokters kunnen zoveel, het komt allemaal goed', of, 'jouw kanker is goed te genezen, het krijgen van...kanker, dŠt is pas erg.'
Waar het echt om gaat is hoe ķ tegen uw verliessituatie aankijkt op dŠt moment in die situatie.
Laten we eens een aantal emoties nader bekijken die op de voorgrond staan in tijden dat we verliezen.

Primaire emoties

Onder primaire emoties verstaan we: angst, verdriet, woede, machteloosheid en opluchting.

Angst
Afhankelijk van de persoon en de ernst van de situatie kan er bij een patiŽnt sprake zijn van angst. Angst voor pijn, angst voor verminking of aftakeling, angst voor mogelijk verlies van dierbaren, angst voor eenzaamheid, angst voor de dood. Dikwijls is er ook angst om de controle over het eigen lichaam te verliezen, angst over het leven (werk, sociale activiteiten, enzovoort.)
Het geconfronteerd worden met een levensbedreigende ziekte maakt duidelijk dat wij eigenlijk nooit helemaal 'veilig' zijn. Deze gewaarwording is voor veel mensen zo schokkend, dat het heftige angsten oproept. De angst neemt dan een zodanige plaats in, dat het ons hele leven gaat beheersen.

Verdriet
De functie van verdriet is in het reine komen met een verlies, het helen. Iedereen komt verdriet tegen in zijn leven. Als het verlies heel groot is, kan er zelfs een gevoel ontstaan van zinloosheid: 'wat heeft het eigenlijk allemaal nog voor zin?'
Verdriet kan zich uiten in huilen, tranen mogen er zijn ze kunnen louterend werken, tranen wassen schoon. Maar huilen hoeft niet altijd. Verdriet kan zich ook uiten in je terugtrekken of innerlijke onrust. Wanneer we geen aandacht schenken aan verdriet bestaat de kans dat deze overgaat in depressieve gevoelens. We ervaren dan niet alleen gemis en leegte, maar ook machteloosheid. We kunnen dit zo intens ervaren dat als zelfbeschermende reactie alle gevoel wordt onderdrukt en het leven er zwaar en somber uitziet. We zien deze reactie vaak bij mensen die niet in staat zijn om hun gevoelens met anderen te delen.

Woede
Ook woede heeft een natuurlijk functie. Woede (boosheid) zegt: 'nee, dit wil ik niet.' Woede zegt: 'stel grenzen.'
Verlies, pijn en andere negatieve gevoelens vragen om rechtvaardiging en roepen dan ook boosheid op.
Veel mensen zijn van mening dat je niet boos mag zijn. Ze zijn opgevoed met het gegeven dat woede niet netjes of passend is. Ze leerden een zeer natuurlijk gevoel te onderdrukken. Boosheid die we wegdrukken neemt een eigen vorm aan. Op de een of andere manier wil het toch naar buiten treden. Soms is er naast boosheid tevens sprake van jaloezie jegens anderen, bijvoorbeeld tegen mensen die niet ziek zijn.
In onze cultuur is woede alleen geoorloofd als we een schuldige kunnen aanwijzen, wanneer dus de woede gerechtvaardigd is. In het geval van het krijgen van een ziekte is het aanwijzen van een schuldige vaak onmogelijk. Dit maakt het uiten van boosheid over een ziekte problematisch: men voelt woede, maar er is niets of iemand om boos op te zijn. De boosheid krijgt dan iets onredelijks.

Vaak richten we onze woede dan op personen die dicht bij ons staan, zoals de partner, kinderen, ouders, enzovoort. Maar ook mensen die direct betrokken zijn bij de ziekte en de patiŽnt moet het vaak ontgelden: verpleegkundigen, artsen en andere hulpverleners. Wanneer deze de woede niet begrijpen kan dat schadelijk zijn voor het wederzijdse vertrouwen.
Als woede niet kan (mag) worden geuit slaat deze naar binnen. Deze naar binnen gerichte woede vertaalt zich dan in verminderd zelfvertrouwen, of men wordt hard en cynisch.

Machteloosheid
Een van de zaken die moeilijk te verteren zijn voor mensen met kanker is wel het verlies van controle over het eigen functioneren. De gevoelens van machteloosheid zijn dan ook bijna onvermijdelijk. Wat betreft de verzorging en behandeling wordt de machteloosheid nog versterkt doordat we geconfronteerd worden met het feit dat we als patiŽnt afhankelijk zijn van anderen.
Dit gegeven maakt dat men zich ook op andere terreinen machteloos gaat opstellen en bijvoorbeeld beslissingen over de behandeling overlaat aan de arts of familieleden. Ook duidelijk te herkennen is dat de patiŽnt belangrijke beslissingen steeds uitstelt. Irritatie van de omgeving is het gevolg.

Opluchting
In de periode tussen onderzoek(en) en de uitslag ligt een zorgelijke tijd. Er gaat van alles door je hoofd en meestal zijn dat gedachten die betrekking hebben op het ergste. Groot is dan ook de opluchting wanneer de arts u inlicht dat het onderzoek heeft uitgewezen dat het goed is. Al de negatieve gevoelens maken plaats voor hoopvolle gevoelens.
In de periode tussen onderzoek en de uitslag zijn we min of meer de weg kwijt. Wanneer de uitslag gunstig is hebben we die weer gevonden.

Reacties op dit artikel
Teuntje, 2012-10-30
( 0 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl