X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Christendom en evolutie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-2
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( -5 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 02-03-2009
Auteur: Normyo
Evangeliseren is een christelijke plicht. Je vraagt je wel af waarom god van je wil zien, dat je in hem gelooft, door andere mensen te vertellen dat je in god gelooft, maar laten we eerlijk zijn de evangeliseerder wordt er gelukkig van.

Evangeliseren of niet

Vanuit de evolutie theorie is te verklaren, waarom mensen die evangeliseren gelukkiger zijn en willen evangeliseren. Vanuit god is dat helaas niet te verklaren, want god heeft geen verklaring nodig voor zijn keuzes en beslissingen. Dit lijkt sterk op het gedrag van mensen met macht, die hun macht misbruiken en daarbij niet gecontroleerd willen worden door andere mensen.

Het vreemdste aan evangeliseren en het je daarbij afzetten tegen de evolutie theorie is echter, dat de evangeliseerders zich daarbij beroepen op een boek dat op geen enkel manier bewijsbaar is. Terwijl de evolutietheorie bijvoorbeeld nergens zegt, dat er geen god bestaat. De evolutietheorie zegt alleen maar dat het leven geen god nodig heeft om te kunnen ontstaan, bestaan en ontwikkelen.

Het vervelende is natuurlijk wel, dat als je in god gelooft en er is een theorie die beweert, dat je bestaan geen gevolg is van god, wat is dan de reden om in god te geloven. Het feit echter, dat je je geloof afvalt omdat er een theorie is, die beweert dat god niet nodig is, is wel vreemd. Want het kenmerk van geloven is toch, dat je dat doet ondanks bewijzen van het tegendeel? Of ondanks afwezigheid van bewijzen in het geheel? Geloven heeft toch niets met bewijzen te maken?

Evolueren of niet

Vanuit de evolutietheorie is het dus bewijsbaar dat geloven een biologische factor is. Gelovigen zijn gelukkiger, omdat hun geloof hun een niet betwistbaar aanknopingspunt geeft bij andere mensen, die hetzelfde geloven. En voor mensen is het gevoel van ergens bij horen een belangrijke factor voor het gevoel van geluk. Geloven is dus een sociaal aspect, dat in sociale groepen voor verbinding zorgt tussen de leden.

Maar om dan op basis van het feit, dat de evolutietheorie kan verklaren dat geloven slechts een betere manier van overleven is dan niet geloven, de evolutietheorie of het geloof af te vallen is wat vreemd. Je stopt toch ook niet met van je partner te houden, omdat de biologie kan aantonen, dat het een chemische reactie is in je brein? Of omdat vanuit de evolutietheorie te bewijzen is dat het belangrijk is, voor het overleven van de soort om verliefd te worden op je partner?

Je kunt je dus afvragen, waarom mensen die willen evangeliseren dat doen over de rug van een theorie. Is dat niet eigenlijk proberen om het zelf denkende vermogen van anderen proberen aan te tasten? Zeker als je dan ook nog eens gaat roepen om zelf na te denken en je niet in de luren te laten leggen door de voorstanders van de theorie. Dit is namelijk een bekende taktiek van sofistische redenaren. Het eigen standpunt belangrijker maken, door het standpunt van anderen in twijfel te trekken.

In die zin, ligt de evolutietheorie wil dichter bij god. Want god zegt tenminste nog:
  • Onderzoekt alles en behoudt het goede.
En daarbij laat hij in het midden wat hij met het goede bedoelt. En dat is precies wat de evolutietheorie ook doet. Zij geeft geen oordeel over wat goed of slecht is. Zij geeft alleen maar een theorie, die behoorlijk goed verklaart waarom de biologische wereld voortdurend verandert, zonder dat het voor ons direct zichtbaar is. En zonder dat er de noodzaak is voor een god, die alles regelt. Wat ook wel vreemd zou zijn van een god, die ons een vrije wil heeft gegeven. Want als je dan toch alles blijft regelen, dan is een vrije wil toch eigenlijk een lege huls.

Maar goed, vanuit de evolutietheorie is het dus wel te verwachten, dat er mensen ontstaan, die willen evangeliseren. Uiteindelijk is het voor een groep zwakke wezens, zoals mensen dat zijn, een zinvolle manier om de eigen groep te versterken. En grote groepen van het zelfde zwakke wezen, zijn nog altijd de beste manier voor dat soort zwakke wezens om als soort te overleven.


Reacties op dit artikel
Monique1965, 2009-03-02
( 0 )

Interessant artikel. Ik kijk net rondom tien over dit onderwerp.
Normyo, 2009-03-02
( 0 )

Dank je wel Monique1965, ik heb wel een stukje er van gezien. Maar er waren weer dezelfde mensen als een paar dagen eerder bij netwerk. En de eerste klanken van de discussie die ik hoorde klonken niet anders dan de discussie bij netwerk.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl