X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wetenschappers en religie

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 29-04-2009
Auteur: Normyo
Vaak lijkt het erop, dat wetenschappers en religieuze leiders niets gemeen hebben. Zo vinden religieuze leiders dat er een god is, die volgens de regels van de religie aanbeden moet worden. Deze god is de maker van alles en daarmee is eigenlijk alles verklaard. Wetenschappers vinden juist dat alles verklaard moet worden, voordat je het accepteert. Maar in de kern zijn het beide gewoon mensen, die met regels macht proberen uit te oefenen over hun omgeving.

Religie

Eigenlijk is het meest zichtbare kenmerk van een religie niet het feit, dat het op een geloof gebaseerd is, maar dat het barst van de regels. Want iedere religie die de mens tot nog toe gemaakt heeft, heeft duidelijk regels over hoe er geleefd moet worden. De christenen vinden bijvoorbeeld allemaal dat je op de zevende dag moet rusten en dan moet werken aan je relatie met god, door naar de kerk te gaan. De islamieten vinden dat je dagelijks vijf keer moet bidden en dan ook nog eens op de rustdag naar de moskee.

Verder vinden alle religies dat wetenschappelijk onderzoek er alleen hoeft te zijn om te bewijzen dat god de maker is van het unviersum. Ondeskundigen mogen ook geen uitspraken doen in het openbaar over religieuze onderwerpen. Dit overigens in tegenstelling tot bijvoorbeeld de christelijke/judeaische opdracht om alles te onderzoeken en het goede te behouden. Tot slot vinden religies dat zij degene zijn die bepalen welke regels gelden.

Wetenschap

In de wetenschap lijkt de rationele kant van de mens de boventoon te voeren, in tegenstelling tot de emotionele kant in geloven en religies. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat wetenschap met allerlei regels probeert om de emotionele kant te beheersen. Het aparte is echter dat wetenschap een aantal regels kent die overlappen met de regels van religieuze inrichtingen.

Zo vinden ook wetenschappers dat alleen deskundigen hun mening in het openbaar mogen geven. Deze deskundigen worden in de wetenschap niet door god aangesteld, maar door de leden van het vakgebied.

Verder vindt de wetenschap dat zij bepaalt welke regels gelden en mag niemand andere regels voorstellen, behalve als die tijdens overleg door wetenschappers zijn vastgesteld.

Tegenstelling en overeenkomst

Het gevolg van de houding van religieuze leiders en wetenschappers is dat zij het over bepaalde fundamentele vragen niet eens zijn. Zo vinden religieuze leiders en hun volgelingen dat de verklaring dat god alles geschapen heeft voldoende is. Het hoeft niet bewezen te worden alleen maar gelooft. Wetenschappers vinden juist, dat zolang er geen sluitend bewijs is voor een god, het universum uit het niets is ontstaan. En dat als je een god introduceert, dat je dan eigenlijk de vraag moet stellen: Waar komt die god vandaan? Want als god de wereld heeft geschapen, wie heeft dan god geschapen?

Vervolgens vinden de religieuze leiders en hun volgelingen dat je niet hoeft te praten over hoe god de wereld heeft geschapen. Terwijl wetenschappers dan weer vinden dat je alles moet onderzoeken, dus ook het bestaan van god en zijn scheppingsverhaal.

De overeenkomst tussen deze beide groepen mensen is echter dat zij van zichzelf vinden dat hun regels gelden en dat daar eigenlijk geen echte discussie over mogelijk is. Je kunt met een religieuze leider of zijn volgeling niet echt discussiŽren over de mogelijkheid dat god niet bestaat. Je kunt met een wetenschapper niet echt discussiŽren over de mogelijkheid dat er een god bestaat. Dus beide partijen passen dezelfde regel toe, namelijk:
Zij bepalen op basis van welke regels er gediscussiŽerd gaat worden.


Reacties op dit artikel
Carina03, 2009-05-02
( 0 )

Goed stukje, eigenlijk geloven ze allebei, de ene gelooft in God ook al heeft hij hem nog nooit gezien, de ander in een stukje wetenschap omdat hij in zijn eigen uitslag gelooft. Religie betekent geloven, wetenschap is een geloof in jezelf. Al die bewijzen uit de oudheid, toen de mens alle techniek nog niet had of het verstand om alles op te schrijven om het te behouden voor de toekomst. De wetenschapper gelooft dat hij weet wat er toen gebeurde, bewijzen kunnen ze allebei niets. Alleen het geloof dat ze het bewijs hebben. En nu zijn we dus weer terug bij af en jouw thema... GELOVEN.
Normyo, 2009-05-02
( 0 )

Daar heb je helemaal gelijk Carina, beide geloven in iets waarvan het niet aantoonbaar is, dat ze gelijk hebben. Misschien is dat de oorzaak er van, dat ze vinden dat ze het recht hebben de regels voor de discussie vast te stellen, zonder te overleggen met de andere partij.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl