X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


H. Catharina van AlexandriŽ

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Kleineclaudia Kleineclaudia Auteur op infoyo sinds
27 Juni 2009


Bekijk het profiel van Kleineclaudia
Datum: 09-07-2009
De heilige Catharina van AlexandriŽ is de beschermheilige van leraren, scholieren, meisjes, maagden, gehuwde vrouwen, theologen, filosofen, universiteiten, bibliotheken,  ziekenhuizen, redenaars, molenaars, schippers, kappers, boekdrukkers, schoenmakers, naaisters, notarissen, advocaten, drenkelingen veldvruchten. Zij is de patrones tegen migraine en tongaandoeningen. En is een helper in nood. 

Catharina van AlexandriŽ

Catharina van AlexandriŽ In de derde eeuw wordt Catharina geboren in AlexandriŽ. Dit is dan de hoofdstad van Egypte. Zij is de dochter van de heersende koning Costus. We weten niet veel over haar en het meeste berust op mythen en legendes. Wel is zeker dat ze zeer mooi geweest moet zijn, rijk en hoog begaafd. Daarnaast had ze vooral een sterke trots. Geen enkele jongen was goed genoeg voor haar. Altijd vond ze wel iets dat niet deugde bij een jongen. 

De legende

Volgens de belangrijkste legende ontmoet Catharina op een dag een oude kluizenaar. Hij vertelt haar dat Jezus Christus haar bruidegom zou worden. Deze uitspraak laat het meisje versteld staan en zij besluit vergeving te vragen voor haar fouten. Zo zal ze een nieuw leven kunnen beginnen. Om dat op gang te brengen laat ze zich eerst dopen door een priester.


Kort daarop wordt in AlexandriŽ een feest gegeven ter ere van de antieke goden en iedereen van enige betekenis wordt uitgenodigd om te komen. Ook Catharina ontvangt een uitnodiging waarin men haar verzoekt iets mee te nemen om aan de goden te offeren. Daarop besluit zij om naar AlexandriŽ te gaan - niet om aan het feest deel te nemen - maar om de keizer te vertellen dat hun goden afgoden zijn en niet vereerd mogen worden.

Wanneer ze bij de keizer komt, blijkt dat zij ontzettend goed kan spreken en daarom lukt het haar de heersers in verlegnheid te brengen. De heerser wil natuurlijk niet verslagen worden door een meisje en daarom roept hij de 50 beste filosofen en retorici bij elkaar om haar met haar uitspraken door de man te laten vallen. Maar al hun argumenten maakte Catharina met de grond gelijk en daarop zouden alle aanwezigen zich bekeerd hebben tot het christendom. 

De filosofen en retorici hadden gefaald en kwamen terecht in de gevangenis. Zij zouden sterven op de brandstapel, maar Catharina stond ze tot op het laatste moment terzijde. Na de dood van deze mannen wordt zij zelf gevangen genomen en in de kerker geworpen. Men martelt haar heel erg, maar elke keer staat zij gezond en wel voor keizer en vertelt hem keer op keer zijn dwalingen. Tenslotte laat de keizer haar in het jaar 306 onthoofden, zodat hij van haar verlost zou zijn.  

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl