X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Respect voor god

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 20-08-2009
Auteur: Normyo
In haar boekje "Alleen de knor wordt niet gebruikt" citeert Yvonne Kroonenberg een christelijke varkensboer. Op pagina 36 geeft hij als antwoord op haar vraag naar zijn christelijke waarde respect voor de schepping: Ik heb vooral respect voor de schepper.

Respect

Dit is eigenlijk wel een beetje vreemd begrip respect. Want eigenlijk weten we niet goed wat het inhoud. Betekent het dat je je aanpast aan een ander? Of Betekent respect dat je de ander als je gelijke ziet? Sommige mensen zien respect vooral als een vorm van beloning voor geleden leed. Terwijl anderen vinden dat je respect moet verdienen, door je te bewijzen. Verder kun je dan nog respect tonen tegenover ouderen. En je kunt respectvol zijn tegenover figuren in authoriteit. Ook leerkrachten willen graag respect ontvangen van ouders en kinderen, maar hoe dat respect er dan uitziet verschilt per leerkracht. De ene leerkracht ziet respect als een soort stille aanbidding, waarbij het stille letterlijk genomen wordt. De leerling is stil, tot er tegen hem gesproken wordt. De andere leerkracht ziet respect juist weer als actieve deelneming. Een leerling is respectvol als hij luistert en actief deelneemt met wat hij begrijpt en niet begrijpt.

Weer een andere vorm van respect is de manier waarop je andersmans spullen behandeld. Maar ook dat verschilt per mens. Want de ene mens wil dat je zijn spullen behandeld alsof het onbetaalbaar is. Terwijl de andere mens pas vindt dat je respectvol bent als je het geleende apparaat gebruikt waarvoor het bedoeld is.
Respect is dus een vreemd iets, wat eigenlijk door ieder mens persoonlijk wordt ingevuld.

Respect voor de schepper

De meeste mensen hebben bij respect voor spullen zoiets van:
Ik toon respect als ik het geleende voorwerp in een bruikbare staat terugbreng.
In dat licht bezien is de vraag van Yvonne Kroonenberg aan de varkensboer wel te begrijpen. Een varken is een levend wezen, geschapen door god. En aangezien wij de wereld slechts in bruikleen hebben van god, volgens de christenen, betekent het dat je de wereld en alles wat daartoe behoort netjes moet behandelen. Tenminste als je denkt vanuit het idee dat iemand respect tonen betekent dat je zijn spullen netjes behandeld.

Maar het antwoord van de varkensboer lijkt meer op een andere vorm van respect, die eigenlijk niet veel met respect van doen kan hebben. Het antwoord klinkt meer als:
Ik ben bang voor de schepper en daarom doe ik respectvol.
En over de combinatie respect en angst zijn we het allemaal wel eens. Zoals we alles dat gecombineerd wordt met angst afwijzen. Dus iemand die uit angst respect toont voor een ander mens, toont eigenlijk geen respect. En eigenlijk mag je het ook geen respect noemen.

Respect is pas respect als het in vrijheid en bij volledig bewustzijn wordt gegeven. Anders is het niet meer dan een poging om de andere partij gunstig te stemmen.

Alleen wel vreemd dat deze christelijke varkensboer praat over respect, terwijl hij het waarschijnlijk heeft over gunstig stemmen. En dat lijkt toch sterk op bijgeloof.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl