X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vieringen in de kerk

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+4
  Goed artikel ( +5 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van 11960 11960 Auteur op infoyo sinds
29 December 2008


Bekijk het profiel van 11960
Datum: 04-11-2009
Auteur: 11960
Je ziet steeds minder huwelijksinzegeningen in de katholieke kerk. Je ziet überhaupt steeds minder mensen of moet ik zeggen gelovigen in de kerk. Dit is niet alleen in de katholieke kerk het geval, maar ook de hervormde en gereformeerde kerk kennen een terugloop in het aantal bezoekers. Stel dat er iemand overlijdt of een echtpaar viert een jubileum of een bruidspaar wil graag trouwen in de kerk en er is een wens dat de (eucharistie)viering muzikaal wordt ondersteund door een kwalitatief goed kerkkoor, is er dan een mogelijkheid om een aanspraak te doen op zoŽn kerkkoor?

Geschiedenis

Inderdaad, jaren geleden was het binnen de katholieke gezinnen heel normaal dat je in de kerk ging trouwen nadat de huwelijksinzegening op het stadshuis was voltrokken. ZoŽn eucharistieviering werd daarbij muzikaal begeleid door het parochiële kerkkoor dat alleen uit mannen bestond. De mis die daarbij werd gezongen was een plechtige drie tot vierstemmige Latijnse mis met orgelbegeleiding. De liederen die tussendoor werden gezongen waren vaak vierstemmig en werden zowel a capella als met orgelbegeleiding gezongen. Ik ben zelf ook in de kerk getrouwd en ik weet nog dat het kerkkoor uit zoŽn 25 tot 30 leden bestond met een dirigent als muzikale leider en een organist voor de begeleiding. Je hoefde hiervoor niet extra te betalen, want dat zat bij de prijs in. Als je trouwde zonder gebruik te maken van het koor, ik weet niet of dat voorkwam of mogelijk was in mijn tijd, betaalde je net zo veel. Met andere woorden het kerkkoor trad Pro Deo (niet voor geld, alleen voor God) op, in deze tijd bijna niet voor te stellen.
Veel later ontstonden ook kerkkoren die uit louter vrouwen bestonden. Deze vrouwenkerkkoren hadden als voordeel dat ze altijd beschikbaar waren omdat vrouwen in die tijd over het algemeen niet deelnamen aan het arbeidsproces en daardoor altijd thuis waren. Dit in tegenstelling tot de mannen. Ik denk niet de kwaliteit van de kerkzang er op vooruit ging. Vervolgens kwam er een tijd dat er een fusie ontstond tussen de vrouwen- en mannenkerkkoren in een parochie. Volgens mij kwam dit doordat met name de mannenkoren sterk in omvang verminderden en daardoor ter ziele gingen. Op zich een goede zaak, echter als ik wel eens van die koren hoor dan moet ik tot de conclusie komen dat het aandeel mannen in die gemengde koren erg klein is, waardoor de balans in het koor ver te zoeken is. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van deze koren zo hoog dat dit ten koste gaat van de zuiverheid.

Eind 1970 begint de kerkmuziek sterk te veranderen. De Gregoriaanse en Latijnse gezangen worden in de ban gedaan ten faveure van de Nederlandse muziek. De kerkgangers behoren te weten wat er gezongen wordt in de kerk, zo stelt het aartsbisdom Utrecht. Op deze wijze verdwijnt veel prachtige, weliswaar oude, muziek uit de kerk. Ik spreek dagelijks mensen die het jammer en zonde vinden dat er zo weinig koren zijn die deze oude gezangen nog willen en kunnen zingen. Kennelijk is er nog steeds behoefte aan koren die deze muziek op het repertoire hebben staan.

Huidige situatie

In het begin van de tachtigen jaren wordt in ons dorp een mannenkerkkoor opgericht die deze muziek in stand wil houden. Bovendien wil dit koor niet afhankelijk zijn van een parochie maar wil graag op verzoek, of door de parochie zelf of door individuen of verenigingen, zingen in elke parochie waar het maar mogelijk is. Vandaar de naam Interparochieel kerkkoor. Later zingt het koor ook voor zieken-, bejaarden- en verzorgingshuizen. Daarnaast geeft dit koor ook vaak concerten voor verenigingen, waar uiteraard alleen religieuze zang op het programma staat.
Regelmatig treedt het koor op voor echtparen die een 25- of 40jarig jubileum in de kerk willen vieren. Zelfs in deze tijd, alhoewel steeds minder, zijn er nog huwelijksmissen die op verzoek worden opgeluisterd met religieuze muziek in diverse talen. Onlangs heeft dit koor op verzoek nog een uitvaartdienst muzikaal begeleid. En hoewel het kerkkoor een katholiek koor is, maakt het niet uit of ze in de katholieke kerk of in de hervormde kerk een dienst opluistert.
Heb je belangstelling voor dit koor, neem dan contact op met met het 'Interparochieel kerkkoor Etten'.

Reacties op dit artikel
Arpad, 2009-11-07
( 0 )

Leuk stuk, klopt helemaal. Tevens goed promotieverhaal gr Peter.
11960, 2009-11-07
( 0 )

Wat een verrassing, Peter!Word je nu een collega?
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl