X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe karma werkt in het Tibetaans Boeddhisme

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van ellenvroomen ellenvroomen Auteur op infoyo sinds
17 September 2008


Bekijk het profiel van ellenvroomen
Datum: 30-09-2008
Auteur: Ellenvroomen
Karma is de wet van oorzaak en gevolg. Hoe men de wereld ervaart is het gevolg van eigen handelingen met lichaam, spraak en geest. Lichaam verwijst naar iets doen, spraak naar iets zeggen en geest naar iets denken. Handelingen laten een imprint in de geest achter die vroeg of laat tot rijping komen. Bij de meeste mensen duurt het een tijd voordat deze zaden tot rijping komen, soms zelfs verscheidene levens. Zo lang als iets nog niet is gebeurd, kan het nog worden veranderd.Wat karma is, kan het beste uitgelegd worden aan de hand van een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1 – Moraal en Karma

Daniel besluit een café te openen. Hij denkt dat als hij eerlijk zaken zal doen (oorzaak), zijn café goed zal gedijen (gevolg). Remco opent een café, en denkt precies hetzelfde. Toch doet de zaak van Daniel het heel goed, en de zaak van Remco niet. Ondanks dat het een goed idee is om eerlijk te zijn in zaken en het goede relaties legt met klanten die men ook in later levens weer zal tegenkomen, is het van weinig invloed op het success van café op dit moment. Aangezien ieder gevolg ook weer oorzaak is van het volgende, en daardoor alles tegelijkertijd oorzaak en gevolg is, kan men stellen dat het success van de zaak het resultat is van voorgaande handelingen, net als het verlangen om eerlijk zakenman te zijn. Met veel van de klanten heeft men in voorgaande levens al een goede of slechte relatie opgebouwd.
Tegelijkertijd is het success van de zaak ook de oorzaak van toekomstig karma. Remco kan bijvoorbeeld boos worden omdat geen van zijn klanten hem wil betalen, waardoor slechte connecties verder verslechteren. Remco kan uiteindelijk zelfs tot de conclusie komen dat het niet loont om eerlijk te zijn. Hoe men de wereld ervaart, is het gevolg van zelf opgebouwd karma.

Voorbeeld 2 – Vergiffenis en Karma

Dennis wordt op een gegeven moment zo ontzettend boos op zijn beste vriend John dat hij besluit hem te vermoorden. John reincarneert en draagt geen haatdragende gevoelens ten opzichte van Dennis met zich mee. Hij kent de opvliegendheid van zijn vriend en vergeeft hem. Maar Dennis heeft nog altijd een moord gepleegd, ook al hij is er voor vergeven. Zijn handelingen zullen toch ooit tot rijping komen, meestal resulterend in zelf vermoord worden of een zeer kort leven leiden. John heeft geen in enkele intentie tot het nemen van Dennis’ leven. Dennis zal in een van zijn volgende levens tegen iemand anders aanlopen die zich door Dennis’ karma aangetrokken voelt, en hem zal vermoorden.

In dit voorbeeld wordt duidelijk dat vergiffenis goed is voor John, aangezien hij geen slecht karma verzamelt met Dennis ook te vermoorden. Ook wordt duidelijk dat karma niet persoonlijk is. John hoeft niet iets terug te doen bij Dennis om het slechte tot rijping gekomen karma van hem tot uiting te laten komen. Die plaats kan gemakkelijk worden ingenomen door ieder ander persoon met karma dat gelijk is aan dat van Dennis.

Voorbeeld 3 – Ongeluk en Karma

In het Tibetaans Boeddhisme bestaat een vier stappen systeem waarmee men kan nagaan hoe sterk de imprint van een handeling is. Om een indruk erg sterk te laten zijn, moet men ten eerste de context kennen, iets willen ondernemen, het ondernemen of iemand vragen om het te doen, en na afloop tevreden zijn.

Carmen rijdt over een lokale weg, laat in de avond en het is erg mistig. Ze heeft zo goed als geen zicht op de weg voor haar. Zij heeft weinig idee van de context. Plotseling steekt iemand de weg over. Ze kan niet goed remmen op de gladde weg en rijdt de persoon aan. Carmen wilde absoluut niemand aanrijden en voelt zich erg ongelukkig erover.

De karmische indruk van dit ongeluk is niet zo sterk, aangezien Carmen niet wist dat iemand de weg over wilde steken en het erg mistig was, ze niemand aan wilde rijden en ze ook erg ongelukkig er over was erna. Handelingen verricht in het verleden

Als men in het verleden handelingen heeft verricht of dingen heeft gezegd waar men inmiddels spijt van heeft, dan verslapt de kracht van het karma. Neemt men zich voor zich vanaf nu beter te gedragen, dan kan dat karmische indrukken ongedaan maken voordat ze tot rijping zijn gekomen.
Ook al neemt men zich vaker dingen voor, soms is het moeilijk zich daaraan te houden. Zolang men zich steeds opnieuw blijft voorhouden om zich de volgende keer beter te gedragen, helpt dat beter karma te ontwikkelen. Nadat men zich wel heel vaak heeft moeten verontschuldigen, gaat men zich vanzelf wel veranderen uit schaamte.

Conclusie

Het beste nieuws is dat men zijn leven in eigen handen houdt. Of men in het leven omringd wordt door mensen met slechte of met goede intenties, door voorspoed of tegenspoed, is ieders eigen keus.

Reacties op dit artikel
Meena, 2009-04-25
( 0 )

Mooi, meer mensen zouden jouw artikel moeten lezen want er is echt wel een groot misverstand in de wereld over Karma. Geluk en lieve groet, Meena
Rachel, 2009-05-04
( 0 )

Deze wet van oorzaak en gevolg zou in opeenvolgende levens van kracht zijn. Het opzet blijft toch het doorbreken van de cyclus van wedergeboorten? Zo beschreef ik op mijn webstie: http://tibetan-bouddhism.com.
Rachel, 2009-05-04
( -1 )

Deze wet van oorzaak en gevolg zou in opeenvolgende levens van kracht zijn. Het opzet blijft toch het doorbreken van de cyclus van wedergeboorten? Zo beschreef ik op mijn webstie: http://tibetan-bouddhism.com.
Hoi, 2010-04-07
( -1 )

Henk, 2012-03-13
( -1 )

boedha!!!!!!!
Kees, 2012-03-13
( -1 )

Boedhaaaaaaa
Hoi, 2012-03-13
( 0 )

Boedhha is me mattie
Henk, 2012-03-13
( 0 )

Kees je bent cool
Henk, 2012-03-13
( 0 )

Kees je bent cool
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl