X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Mensen aan de macht

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 13-02-2009
Auteur: Normyo
Macht hebben over het eigen leven is iets wat mensen graag willen hebben. Zodra mensen echter de macht krijgen over anderen, gebeurt er iets vreemds. Er begint een strijd op te treden tussen wat zij voor zichzelf willen en wat zij voor anderen willen.

Machthebbers

De mensen die officieel of officieus de macht hebben gekregen, denken vaak heel goed te weten wat goed is voor anderen. Kijk maar naar politici, die hun ideologieŽn zien als de ultieme uitgangspunten voor de inrichting van het leven. Of kijk naar managers die het beleid van hun organisatie omzetten in gedrag en regels. Of wat zou u zeggen van de ambtenaren die beslissen over het toekennen van subsidies en uitkeringen.

Met uitzondering van de politici, die alleen regels kennen voor het afstemmen van hun ideeŽn, verbergen alle andere machthebbers zich achter regels, die door anderen zijn opgesteld. Zelfs directeuren/eigenaren van bedrijven menen, dat ze beslissingen moeten nemen, niet omdat ze de eigenaar zijn, maar omdat zij daartoe verplicht zijn door de bank of hun investeerders.

Maar is er niet gewoon sprake van het menselijke onvermogen om met macht over anderen om te gaan? Terwijl we weten, dat we eigenlijk geen macht kunnen en mogen hebben over anderen, omdat we daarmee de vrije wil beperken. Niet alleen die van anderen, maar ook onze eigen vrije wil.

Macht gebruiken

Het gebruiken van macht vraagt om het vermogen om menselijk te blijven ondanks alle rechten  en middelen om die macht toe te passen. Het lijkt er vaak op, dat macht gebruiken vraagt om een wijsheid, die maar eens per generatie wordt uitgedeeld. Maar waar het waarschijnlijk vooral omgaat bij het gebruiken van macht, is dat de eigen menselijkheid wordt erkend. Het vermogen om in te zien, dat de regels die de macht mogelijk maken er niet zijn om:
  • de eigen angst te verlagen
  • de ander regels op te dringen
  • de eigen positie te verbeteren
  • de werkelijkheid te veranderen
  • het zelfbeeld positief te maken
Zodra het je lukt om vanuit je menselijkheid met macht om te gaan, dus niet de regels tot uitgangspunt te maken, maar het doel van de regels, dan verandert machtsmisbruik plots in macht gebruik. Want ieder mens begrijpt dat de regels er zijn met een bepaald doel, maar niet ieder mens begrijpt dat doel. Zeker niet als sommige machthebbers de regels tot doel hebben gemaakt.


Reacties op dit artikel
Mirjam mellegers, 2010-01-27
( 0 )

Hier ben ik het volledig mee eens!Het lijkt wel of mensen zichzelf verliezen op het moment dat er eer/roem/geld valt te halen. Ze verliezen de bigger picture en empathie. Het is erg moeilijk voor een outsider om dit te doorbreken. De mensen met de macht beschermen zichzelf en de omgeving waarin ze werken.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl